Рецепти мога да споделя бол - и лесни и по-засукани. Но да напиша какво ядохме днес - паниран карфиол със сос бешамел. Става много бързо, евтино е и е лесно. Карфиолът се накъсва на розички. Аз не ги правя много големи - 5-6 см в диаметър. Варят се в подсолена вода до готовност. В купа се смесват яйца и брашно/галета, слага се малко сол. Карфиолчетата се овалват в сместа и се пържат в сгорещено олио до зачервяване.
Сосът - Запържва се до златисто 2-3 с.л. брашно в 2-3 с.л. масло или олио. Брашното трябва да почне да става на трохи. Добавя се прясно мляко, а аз слагам и вода, за да е по-леко. Бърка се с телта докато се сгъсти. Когато сместа изстине, се добавя 1 предварително разбито яйце. Аз слагам малко черен пипер и сол, за да не е блудкаво. Топиш карфиолчето в сместа и лапаш....вкусотия....
Любимата ни торта. Откакто я ядохме мъжо не спира да иска от нея (сам си я прави, де).
Бисквитена торта с кисело мляко.
Продукти - 3 пакета бисквити (около 300 грама)
2,5-3 кофички кисело мляко (ние слагаме 3)
1 ч.чаша брашно
1 ч.чаша захар
250 грама маргарин
3-4 ванилии от 2 грама или 1 от 8
за поръсване - орехи, настърган шоколад, пръчици...по желание
На котлона се слага киселото мляко и захарта. Когато захарта се разтопи се прибавя брашното и ванилията. Бърка се непрекъснато, докато "клокне". Сваля се от котлона и се изчаква да изстине. След това се прибавя маргарина и се бие с миксера (но ние го бием с тел) до получаване на хомогенна смес. В малка, но висока тава се редят 1 ред бисквити 1 ред крем. Завършва се с крем. Поръсва се с каквото имаш и се оставя в хладилника поне 2-3 часа. Ние я оставяме 1 ден и е супер. Няма много общо с традиционната бисквитена торта. Харесва ми много повече. По-късно ще пиша пак.