- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Низша и висша валентност
Я обяснете
Кога един елемент проявава висша, и кога низша валентност?![]()
Мисля, че зависи от валентността на другия елемент и от колко атома имаш (от единия и другия елемент) и просто изравняваш с помощта на нок (мисля че беше така по спомени все пак 1 година не съм учила химия та доста неща съм забравила може и да греша) ако ти е за някои задачи учителят е длъжен да ти каже дали с висша или нисша.
"Когато толкова много са самотни, невероятно егоистично е, да си самотен сам..." One Tree Hill
Първоначално написано от dPa3HuTeJl
Химичните елемeнти от IА група проявяват нисша (към водорода) и висша (към кислорода) валентност 1.
Химичните елементи от IIA група проявяват нисша и висша валентност 2.
Химичните елементи от IIIA група проявяват нисша и висша валентност 3.
Химичните елементи от IVA група проявяват нисша и висша валентност 4.
Химичните елементи от VA група проявяват нисша валентност 3 и висша валентност 5.
Химичните елементи от VIA група проявяват нисша валентност 2 и висша валентност 6.
Химичните елементи от VIIA група проявяват нисша валентност 1 и висша валентност 7.
questions, благодаря, но не разбрах как да знам кога е висша и кога е низша..
Когато имаш ХС със Н валентността е нисша, когато е със О2 валентността се нароча висша.
ХС - химично съединение
Е.. ако не ги съединявам нито с H нито с О2, тогава какво?![]()
Оф, очевидно трябва да започна из основи да уча за химията изобщо
нямам си и на идея откъде да тръгна
сега съм 9ти клас
Първо.. елементите от IA IIA и IIIA проявяват висша валентност, тва трябва да го запомниш. В каква валентност е дадения химичен елемент зависи от валентното състояние на атомите мъ, от вида на другите елементи, с които се свързва и от условията, в които е протекла химичната реакция.
А променлива валентност проявяват елементите от IVA-VIIA и елементите в Б групите и тяхната максимална валентност съответства на групите им. И тая променлива валентност може да си я обясниш с пеминаването на атомите от основно във възбудено състояние, и от това следва че се увеличават броя на единичните електрони.
Вафла..
ГрешноПървоначално написано от questions
![]()
Със кислорода елементите проявяват променлива валентност и не са винаги в висша.
при съединение на халоген и О2 може да бъде във всички валентности . Кислорода остава с постоянна втора.
Х2О
Х2О3
Х2О5
Х2О7
(Х-халоген)
За хидридите също не винаги е така
xKiFlA-
Ako nqmam tazi koqto iskam i men nqma da me ima NIKOI!
Стой по-малко в кофата.
Male
\Първоначално написано от faststep
/ btw пише се ниСша..
![]()
Go Veg! Be Green! Save the planet!
Аз доколкото разбрах ти питаш как може да знаеш кога в едно съединение съответните съставящи го елементи са във висша или нисша валентност.Това вече ти го обясниха.Трябва според групата, в която се намира елемента да знаеш и разбира се и валентността на другия елемент.Става въпрос са А групите,тия закономерности за валентностите.А иначе въпроса ти може и по друг начин да се тълкува: как да знаеш кога при едно химично взаимодействие, ако има само един химичен елемент с променлива валентност например, коя точно от всички проявява.В повечето случаи е най-нисшата,но не винаги:
Пример: N2 + 02 --> 2NO
В азотния оксид N e от втора валентност,както и 0.Но както знаем азотът проявява от 1 до 5 валентност.Следователно той може и да се свързва с кислорода и с друга валентност: N20,N203,NO2,N205.Само че по пряк път тези оксиди не се получават, а по косвен.Но:
Най-нисшият оксид на азота е N20 (а не полученият по пряк път NO), в който проявява първа валентност,а в най-висшият е N205 - пета.
Така,че няма точно определено правило, по което да определиш дали при пряк химичен синтез елемент с променлива валентност ще прояви най-нисшата.При оксидите на хлора,всъщност нито един от тях не се получава директно,но съществуват.
Според мен не си права за хидридите.В тях водорода винаги си е първа,а метала в най-нисшата си валентност ( в повечето случаи постоянна).Може би имаш предвид,че в хидридите степента на окисление на водорода се променя - може да е +/-1.Първоначално написано от xKiFlA
Не може тва да имам предвид..щото не е правилноПървоначално написано от MidnightSun94
В хидридите H винаги e (-1) степен
М(+)H(-)
+1 е в ковалентни водородни съединеня..които не са хидриди
Иначе валентоста е нисша в металите.
d-елементите нямат хидриди, f-елементите имат металообразни хидриди от нисша валентност.
xKiFlA-
И за който се интересува
Има и изключение при металите от d-елеметите. Хидриди също може да образуват елементи от Б групи но ако са с електроотрицателност 1,2 - 1,4 . И те са металообразни хидриди . Такива са някои d и f- елементи с тази електроотрицателност от 1,2 до 1,4
xKiFlA-
Е,объркала съм се.Съжалявам.Исках да кажа,че само в алкалните и алкалоземните хидриди е в -1 степен на окисление,а съответно в останалите си съединения Н е от +1..тоест това,което каза тиПървоначално написано от xKiFlA
Общо взето без да искам сложих всичките водородни съединения под името хидриди.
Но в крайна сметка темата е за валентност де, не за степен на окисление..Но съм гледала и в други теми,че отговаряш на въпроси свързани с химията.Ако имам проблеми ще те питам.Става ли?![]()
ставаПървоначално написано от MidnightSun94
![]()
xKiFlA-