Цитирай Първоначално написано от MidnightSun94
Цитирай Първоначално написано от xKiFlA
Цитирай Първоначално написано от MidnightSun94
Цитирай Първоначално написано от xKiFlA
Цитирай Първоначално написано от questions
Когато имаш ХС със Н валентността е нисша, когато е със О2 валентността се нароча висша.

ХС - химично съединение
Грешно

Със кислорода елементите проявяват променлива валентност и не са винаги в висша.

при съединение на халоген и О2 може да бъде във всички валентности . Кислорода остава с постоянна втора.

Х2О
Х2О3
Х2О5
Х2О7

(Х-халоген)

За хидридите също не винаги е така
Според мен не си права за хидридите.В тях водорода винаги си е първа,а метала в най-нисшата си валентност ( в повечето случаи постоянна).Може би имаш предвид,че в хидридите степента на окисление на водорода се променя - може да е +/-1.
Не може тва да имам предвид..щото не е правилно

В хидридите H винаги e (-1) степен
М(+)H(-)
+1 е в ковалентни водородни съединеня..които не са хидриди
Иначе валентоста е нисша в металите.
d-елементите нямат хидриди, f-елементите имат металообразни хидриди от нисша валентност.
Е,объркала съм се.Съжалявам.Исках да кажа,че само в алкалните и алкалоземните хидриди е в -1 степен на окисление,а съответно в останалите си съединения Н е от +1..тоест това,което каза ти Общо взето без да искам сложих всичките водородни съединения под името хидриди.
Но в крайна сметка темата е за валентност де, не за степен на окисление..Но съм гледала и в други теми,че отговаряш на въпроси свързани с химията.Ако имам проблеми ще те питам.Става ли?
става