- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Уроци по С++
Глава 5
Съставни типове данни.
Тип масив
Структура от данни масив
Под структура от данни се разбира организирана информация, която може да бъде описана, създадена и обработена с помощта на програма.
За да се определи една структура от данни е необходимо да се направи:
- логическо описание на структурата, което я описва на базата на декомпозицията й на по-прости структури, а също на декомпозиция на операциите над структурата на по-прости операции.
- физическо представяне на структурата, което дава методи за представяне на структурата в паметта на компютъра.
В предходните глави разгледахме структурите числа и символи. За всяка от тях в езика C++ са дадени съответни типове данни, които ги реализират. Тъй като елементите на тези структури се състоят от една компонента, те се наричат прости, или скаларни.
Структури от данни, компонентите на които са редици от елементи, се наричат съставни.
Структури от данни, за които операциите включване и изключване на елемент не са допустими, се наричат статични, в противен случай - динамични.
В тази глава ще разгледаме структурата от данни масив и средствата, които я реализират.
Логическо описание
Масивът е крайна редица от фиксиран брой елементи от един и същ тип. Към всеки елемент от редицата е възможен пряк достъп, който се осъществява чрез индекс. Операциите включване и изключване на елемент в/от масива са недопустими, т.е. масивът е статична структура от данни.
Физическо представяне
Елементите на масива се записват последователно в паметта на компютъра, като за всеки елемент на редицата се отделя определено количество памет.
В езика C++ структурата масив се реализира чрез типа масив.
Аз съм МОМЧЕ R.I.P. липсваш ми боже колко ми липсваш защо трябваше да става така мамкаму