- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- За дванадесетокласниците :) Какво мислите да кандидатствате
Споделете къде и какво мислите да кандидатствате. Готвите ли се? Ходите ли на уроци или смятате, че не е нужно?
Някой да се е насочил към ФМИ?
Руска филология в Пловдив - ПУ : ) Не ходя на уроци понеже ми е необходим май само руския , а аз сега завършвам руска гимназия.
Италианска филология в СУ (то всъщност другаде има ли?)
Фармация, да ходя на уроци.. по химия и биология. Някъв ужас е...
Ще се опитам ввъв Варна и София.![]()
Вафла..
Все още не съм сигурен,но мисля това.
http://www.nvu.bg/index.php?active=studenti&sub=st_log
Заради тази част
В звената за управление в държавната администрация и местната власт
Трябва ми матура по география,оценка от дипломата по история и по български език.
или тук,само дето трябва да си уча където живея в Пловдив,а аз не искам.
http://www.kadedaucha.com/?id=236&pi...id=2&cat=1&p=3
29. Политология
БАЛООБРАЗУВАНЕ
А. Утроена оценка от конкурсен изпит
В. Оценка по История на България
С. Оценка по Български език и литература от дипломата
Само дето се надявам B точка да е от дипломата по история,а не от матура.
Първоначално написано от Remixa92
Който се смее над белега,не познава какво е рана!Уилям Шекспир
Искам да попитам тези, които са се ориентирали към филология: Мислили ли сте за реализацията? Че на мен все ми повтарят "учителка ли ще ставаш с тая филология?". Влече ме преводаческата дейност, но дали има достатъчно работа..? Не съм съвсем наясно..
с тази пуста филология друго кво очаквате да станете освен даскали?!?!Първоначално написано от Heaven_Can_Wait
![]()
![]()
ФМИ - Фатални Мозъчни ИзкривяванияПървоначално написано от Yoana
![]()
![]()
Ами и аз много исках арабистика или скандинавистика, не класическите филологии, и за реализация съм мислила работа като преводач или в посолство. Още повече, че това са езици, които малко хора в България владеят. Но много хора почнаха да ме разубеждават точно за това, че после няма да си намеря работа, че, завършвайки такава филология, излизам без професия, а само с един език...че в посолствата се влизало с връзки.. А освен преводач винаги го има и варианта учител, но ако владееш арабски примерно дори и да станеш учител, то пак ще е в някое частно училище, където се взимат добри пари![]()
Ами аз като имам предвид, че много от хората, които учат за дадена професия, после работят нещо съвсем различно, мисля да си уча езиците.. винаги са от полза. А и точно това е, което ме влече още от малка. Та те още отсега всички ме ползват за преводач...И въпреки че не съм много наясно колко лесно се намира работа, като гледам цените на преводаческите услуги...скъпичко си е.
![]()
Преводачите са малко като нотариусите - някой трябва да умре, за да се класираш...не, че ви обезокуражавам, но май май си е така...
Аз съм 11 клас, но мога от сега да ви кажа какво ще кандидатствам:
Политически науки и Икономика/ Политика и Икономика
Зависи от университета как се казва тази специалност...
олеле... чакай да сверя какво съм написал в другите 132423 теми със същото заглавие и/или тематикаПървоначално написано от Yoana
мммда, ше се ходи в ТУ-София, ТУ-Варна или Русенския... всичките с КСТ ако успея
на уроци не ходя, ама май трябва..
ще се пробвам в Русе и Велико Търново, за специалности още не съм решила за ВТ, за Русе съм си избрала няколко
на уроци не ходя все още, по нататък може и да тръгна
[ мразим хора! ]
'И аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец.'
('Дяволско' - А. Далчев)
Ти реши ли нещо най-накрая, че всичко те измъчва?Първоначално написано от xWandereRx
![]()
Вафла..
Какво имаш предвид?Първоначално написано от amk933
Ба вие кво почнахте.Писах в началото политология и всички вече искат това.
Ох ай спрете да говорите наизуст ако обичате ! Филология= учител , преводач. Май сега е някаква тенденция всеки да казва това ! Мога да работя нещо важно и инетересно , за което примерно се изисква руски. Има много възможности. Мога и да стана преводач да и какво от това ? Всеки се научи това да повтаря. Ами повечето дето се бутат да учат право кво ще ми кажете , че всики след това ще се реализират ли ? Много слабо, ама много ! Доста е трудно да си изградиш някакво име. Пък и защо всички сте толкова убедени че ще работите по професията си ?! Никой не знае какво ще му поднесе живота !!! Не казвам че филологията е нещо прекрасно и невероятно, но могат да се вадят доста добри пари !
Най-вероятно ТУ София/Варна и след това пътя, чантата и чужбина.
Имам предвид, че преводачи - много, потребност - не е безкрайна. Сиреч има твърде много преводачи за нуждите на хората и, за да успееш да се развиеш, трябва просто твърде много късмет.Първоначално написано от Heaven_Can_Wait
Ако си мислиш, че като си решила да се занимаваш с нещо преди два дена, си едиствената, много се лъжеш. Аз знам, че ще уча Политика (не Политология) от 3 години насам, защото семейството ми се е занимавало с Политика до преди 10 години. Така че тия с пфф, аз казах нещо и вие ми го взехте не вървят. А виждам и че не знаеш разликата м/у Политика и Политология, което е някак странно.Ба вие кво почнахте.Писах в началото политология и всички вече искат това.
Както и да е...издразних се на коментара най-откровено. Прозвуча безумно кифленски и плоско. Но не се шашкай - няма да съм ти конкуренция, първо, защото ще кандидатствам догодина; второ, защото няма изобщо да е в България/ Европа.
......
anonimchetou, не разчитай само на фиологията. Запиши поне нещо като втора специалност. Щом като ти е интересно занимавай се, но не се сърди на хората за мнението им. С руска фиология, да, можеш да се реализираш, но не в БГ. Руският език се цени в Америка основно. Така че може да се замислиш за една двойна фиология, примерно, и тогава вече по се ядва.
еее има времеПървоначално написано от mrtn
чакам последния момент, че е по - интересно
![]()
[ мразим хора! ]
'И аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец.'
('Дяволско' - А. Далчев)
За да станете преводачи, не е необходимо да сте завършили филология. Достатъчно е да имате сертификат за езика: за английски кеймбридж адванст или профишънски, за испански - деле супериор, за другите езици не знам, но може да се провери. Определено вариантът да си вземете такъв сертификат, а да учите нещо различно от филология е по-добър. Преводи има малко и съответно заплащането е недостатъчно, ако разчиташ само на тези пари за издръжка.
Две хубави очи. Душата на дете в две хубави очи-музика, лъчи. Не искат и не обещават те...
amk933
Аз не се сърдя на някой.Никой не е длъжен да е на моето мнение . Ти сам казваш че примерно много преводачи - няма потребност. Или много нотариуси - няма чак такава потребност. Еми Ок . Половината 12-класници , които познавам ще учат ПРАВО . И какво от това? Всеки се бута вече за право (то направо си е някаква тенденция ) и кво става накрая? То си има адвокати,някои от тях са с вече изграени имена.. Така че за всяка професия може да се каже така : ) Казваш че с руската филология мога да се реализирам извън Бг . Съгласна съм с теб, но мисля че тук в България много малко от нас имат бъдеще така че все едно.. Аз 100 % няма да си остана с руската филология това е ясно. Просто понякога ме хваща яд на хора, които са с огромните амбции и когато видят някой , който ще учи нещо на по-ниско ниво и говорят едно такова.. кофти .. : ) Не говоря за теб просто имам много такива познати : ) Макар че да отбележа ,че за мен руската филология е важна и инетересна и държа да я знам.. Имам сертификат по руски и прочие.. : )
мда, филологията не е само учител и преводач.. ама докато я изкараш има да ти се пилят нервитеПървоначално написано от anonimchetou
братовчед ми завърши българска и изобщо не му беше спокойно
спокойно може да се работи и във вестникарския отдел, там също горе-долу добри пари дават май... може и да греша
Бе няма много нвреме ако питаш мене.. ма дано по-бързо да го измислиш.Първоначално написано от xWandereRx
![]()
А за спора за филология, защо не? След това може момичето да иска да специализира нещо в Русия, кой знае? Пък и дори да е преводач, или учител, пак ще се реализира.![]()
Вафла..
Извода --> каквото и да учите реализация има извън България !