Това с избирането на предметите би било още по-пагубно за и без това не особено блестящата българска образователна система, защото учениците (дори големите) масово са професилнално-неориентирани и не биха могли обективно да си изберат предмет, в област блиска до който биха искали да се специализират.
Аз имам малко по-различно мнение и то е, че проблемът са хората. И от двете страни. Става дума както за даскалите, така и за учениците. Истерични некадърници масово стават учители, защото свестните хора, които имат качества за добри преподавастели, избират други области по надявам се известни за всеки причини. Просто няма стимул и смисъл да станеш учител в България днес. Условията са мизерни, учениците в повечето случаи идиоти, заплатите нищожни. Решение аз виждам единствено в огромно увеличение на учителските заплати, защото българският народ е страшно меркантилен и ако не харесват тази работа, повечето хора биха се навили заради парите (ако учителството стане по-високоплатена работа, но с това трябва да се вдигне летвата и за ставащите учители естествено).
А учениците не са чак толкова проблем на образователната система, колкото на обществото и родителите, които не са си свършили работата, защото ако на някой гамен му липсват първите седем години и най-добрият учител не би могъл да го вкара в релси.