Цитирай Първоначално написано от Pa3yMeH
NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O

Това е уравнението преди да се изравни. Почваме да броим атомите на натрия. От лявата страна е един, а от втората 2. Следователно ще умножим съединението, което има само един по две (логично е ). После броим кислорода. След изравняването от лявата страна са 4 атома (събират се от двете съединения), от дясната също. Продължаваме с водорода. И от двете страни са по два (след изравняването). Остана само въглерода. От лявата един, от дясната също. Тоест нямаме нужда от повече умножения И крайния вид на уравнението е :
2NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O.
Знам, че съм тъпа ама ще е добре и това да ми обясниш.
1) А как да знам как да го изравня, че и от двете страни да са 4 атома кислород? Доколкото разбирам аз от лявата страна са 3, а от дясната 4.
2) Водорода - от лявата страна как разбра, че водородният атом е един?

Цитирай Първоначално написано от Pa3yMeH

Na + H2O --> NaOH + H2

Нека да преброим атомите на натрия. Еднакъв брой и от двете страни. Можем да продължим към водорода От една страна са 2, а от другата 3. Най-лесно е да удвоим водата и натриевата основа (NaOH). Но тогава от дясната страна атомите на натрия са 2, а от лявата - 1. Следователно удвояваме и Na. Досега сме изравнили броя на натрия и водорода. Остава кислорода. И от двете страни са по 1 атом. Тоест всичко е точно. Окончателния вид е :
2Na + 2H2O --> 2NaOH + H2
1) Как атомите на натрия стават 2?

Ох, кво да се прави, като не разбирам. Сори, че те занимавам.