.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 11 от общо 11

Физика - 9 клас - задача

От учебника на Булвест
    След като се затвори ключът К токът през амперметъра нараства 3 пъти. Колко ома е съпротивлението R?

Дадени са два резистора, които според мен са свързани успоредно, единя резистор има съпротивление 10 ома, търси се на втория резистор съпротивлението.

Само се сещам, евентуално, че общото им съпротивление е намаляло три пъти.

според мен има грешка в условието, не може при отворен ключ да тече какъвто и да било ток, че да нарастне 3пъти.

Пък и не вярвам да имаш 2 източника на ток, такива задачи не се дават в 9 клас

Условието е точно така. Аз я реших, обаче не не знам да ли е така.
    R/3=(R1+R2)/R1.R2
    R1=10
    R2=х
    1/3=(10+х)/10.х
    10.х=3(10+х)
    30 + 3х-10х=0
    30=7х
    х=5 ома и такъв е отговора

Обаче не мога да си обясня - защо R/3 става 1/3

Така ли е

някакво напрежение, имаш ли ? (като стойност дадено)

за напрежение нищо не е споменато, само за големината на тока - че три пъти се увеличава. Даден е и чертеж, на който има два резистора - успоредно свъзвани и ключът и амперметър. И с R - е означен втория резистор, чието съпротивление се търси. В отговорът пише - 5 ома. Аз по-скоро - по математичен път стигнах до 5 ома.

а тока, като стойност не е даден, само че се увеличава 3 пъти ?

Това дето си го написал горе, може и да е вярно като отговор, ама не и като решение, как R ще ти изчезне така ?

ама кааак, оле колко съм прост и аз, как ще делиш 30 на 7 и ще получиш 5, много ясно, че ти е грешно!

А пък аз съм още по-проста. Направо онемях 30/7........
    Не бе човек - нищо друго не е дадено.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си