- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- медицина извън България
Здравейте, имам няколко въпроса свързани с вишето образование извън БГ и по-специално къде и как мога да уча медицина.
1. Къде образованието е на Английски
2.Трябват ли някакви др изпити ( Биология, Химия... ) освем Тойфел, за да уча медицина?
3.Къде в Европа образованието е на достъпни цени, или безплатно?
Гледах в нета, но не открих нищо сносно.
Благодаря предварително![]()
Чувал съм , че в Германия е на по-достъпни цени , а и перспективите след завършване били добри. Доколко е вярно ..
Къв тойфел бе![]()
Една позната се готви за медицина и ще взима третия на Кеймбридж (профишънси), защото е изискване за Великобритания.
Германия, университета във Франкфурт, доколкото знам (от последните класации) е най-добрия в Германия за медицина за 2009 (все пак не съм 100% сигурен), приемат с диплома и Тест Даф, но искат много високи оценки на ДАФ, не съм сигурен, дали можеш да държиш ДСХ, при другите специалности може, но медицинатае малко по различна. Образованието е безплатно (според закона на провинцията Хесен), плаща се административна такса, която излиза 280 евро на семестър и в нея влиза семестриален билет, с който можеш да пътувъш безплатно на 90% от територията на провинцията с всякакъв вид транспорт (без такси), наистина с всякакъв (трамвай, метро, автобус, регионалните влакове).
Благодаря за отговора, но аз пропуснах да отбележа, че трябва да е на АЕПървоначално написано от gofeto917
Тогава се приготви да даваш доста пари, защото от тази година чух, че таксите може да се утроят, освен това затягат изпитите, ще приемат по-трудно (за Англия), пробвай и Холандия, мисля,че във форума има хора, които учат там и ще ти кажат![]()
тоефл ти трябва ако искаш да учиш в страна в която се говори английски език. и в европа единствената такава е великобритания. там образованието никак няма да ти е ефтино (за медицина нз) братовчед ми учи там от няколко години и е адски скъпо. не само таксите за университет ами и самия живот е скъп... :/ особено ако родителите ти в бг не печелят много много пари... хD не мога да ти помогна с мн полезна информация защото не познавам никoй които да учи медицина извън бг в европа но намерих този сайт:
http://www.croatia.org/crown/article...n-Croatia.html
този не ти дава мн инфо но поне някои др също се е сетил да пита![]()
http://answers.yahoo.com/question/in...5172908AAnjpvC
Не можеш да очакваш медицина и евтино да са в едно изречение, все пак, дори тук, в Германия, медицината е единствения предмет, който като го учиш, не можеш да работиш и да се издържаш, пък за другите страни просто не ми се мисли...
Колкото и гадно да звучи, се налага да вметна, че шансът да те приемат да учиш медицина в Англия/САЩ граничи с нищото особено в топ университетите. Не знам защо, но просто е политика на 90% от университетите да не приемат чужденци в тази специалност съвсем официално и открито. Не е неписано правило...просто си е официална полица. Да можеш да завършиш тук и да отидеш да специализираш нещо, но да те приемат 1 курс медицина е почти нечувано. Пак казвам - не знам защо, но е факт. Мога и линкове да пусна с такива предупреждения в университетски страници, ако искаш.
А иначе ще ти трябва TOEFL или IELTS. Аз съм фен на първия.
Образование на английски в Европа има в Англия (ест., но не попада в критерий евтино). Освен това има доста англоезични университети в Дания и Холандия, където е безплатно. В Jacobs University Bremen в Германия е на английски. Също в няколко частни в Швейцария, Франция и Австрия, но и в трите е безумно скъпо.![]()
И аз не съм чул някой да са го приели в хубав университет в Европа с медицина....
За обучението на английски в Германия аз мога да вметна, нямам опит с университета в Бремен, но тук в Дармщат лично познавам 2ма човека, които са изгоряли от това "образование на английски" и 2мата уж са били приети тук със преподаване на английски и ТОЕФЛ, първия, като дошъл се оказало, че въобще не се преподава тази специалност на английски, втория му преподавали само първия семестър на английски и от втория започнали на немски, така че, по-добре някъде където ще си сигурна, че обучението ти е на английски.
Аз за Jacobs University мога да го гарантирам...Първоначално написано от gofeto917
Той си е международен университет принципно... Но не знам колко е добър.
С кои други специалности положението е подобно?Първоначално написано от amk933
Здравей!
Аз съм в 10-ти клас и също искам, и ще кандидатствам медицина в UK. Първо да ти кажа в Шотландия образованието е безплатно, ако кандидатстваш през една определена организация, университети като Единбург или Сейнт Андрюс са ти безплатни. Второ, за Англия има един нисколихвен заем ( 0.5%), който те ти отпускат стига да си влязъл някъде. Трето да влезеш медицина не е незъможно! Това са само слухове и легенди, стига да можеш и да знаеш няма невъзможни неща. Още нещо за медицина в Англия е че трябва да издържиш или UKCAT ( http://www.ukcat.ac.uk/pages/details...atUniversities ) или BMAT. Обаче с UKCAT приемат в повече университети. Не са трудни и двата, съдържат такива компоненти от типа четене с разбиране само че на текст на медицинска тема и т.н. Искат да проверят дали разбираш термини сложени в текст, например. Аз познавам хора, които в момента учат медицина и в UK, и в USA, мисля, че ако си издържиш TOEFL ibt с повече от 100 (макс 120) и прилично UKCAT можеш да влезеш.![]()
![]()
П.С.: Забравих да спомена,че ти трябва отлична диплома.
Първоначално написано от newborn
И аз съм 10клас, но реших по-отрано да се подготвя , че да няма изненади. Уча в езикова точно, за да мога да уча извън БГ. Обаче имам въпрос каква е тази определена организация?
Мерси на всички за отговорите особено на newborn , защото върна надеждата, която др-те леко килнаха![]()
![]()
Аз съм в същото положение даже още от 9-ти клас си ровя из разни сайтове .И аз съм в езикова (Ловеч), за медицината страшно много хора се опитаха да ме разубедят с какво ли не, ама аз искам да е точно това от както се помня.
А организацията е SAAS (Шотландската агенция за студентски стипендии) www.saas.gov.uk . Има едно списание Образование и специализация в чужбина ( http://www.book.store.bg/c/p-l/c-874...huzhbina-.html ), което има доста инфо за тези неща. Btw, пиши на ЛС, да обменяме инфо
. Не сме единствените с подобни желания, знам че има други хора, но не ги познавам лично.
П.С.: Paramore са жестоки!![]()
![]()
![]()
Да, дам, ама не баш.Първоначално написано от newborn
На приказки "аз познавам, аз не познавам" звучи супер, но истината е:
Amherst College: https://www.amherst.edu/admission/ap...tional/pre-med
Amherst е на 3то място в листата на Форбс за най-добри колежи след Williams и Princeton (Harvard е 8ми).
За Англия знам, че важи същото от един професор от Кембридж, който беше в България. Каза си го директно и направо.Не се опитвам да ви разбивам надеждата, но медицината е най-невъзможната специалност за учене в чужбина...Или поне САЩ и Англия. В другите части на Европа е по-различно.
Към хубава специалност сте са насочели . Мен ме тласка единствено факта , че съм добър по химия и биология, а и възможността да работя в динамична среда сред хора , а не като тези в България дето се чудят какво да правят по цял ден . Надявам се , че темата ще остане на първа страница , за да мога и аз да черпя информация и вече да реша и сам за себе си . Успех , покажете че не сме толкова тъпи колкото ни представят и че от младите ще излезе нещо.
Не казвам , че българските лекари са лоши , но много останали от соц. времето им се чудя какво ги мотивира да ходят на работа , след като е очевидно че я ненавиждат.
Модератора явно има известни познания по темата , да се надяваме че и той/тя ще взема участие за напред.
Мерси много!Първоначално написано от newborn
![]()
П.П. Да Paramore са жестоки жалко, че братята се махнаха
newborn skype?
Дам има и добри бг. лекари , но има и такива дето за нищо не стават.Първоначално написано от FlipY
И аз също се надявам още хора да се включат![]()
Спокойно нищо не разбиваш има много хора, като теб, които са ми казвали същото. Имам приятелка, която учи в този университет http://www.jmu.edu/ с пълна стипендия ( около 20,000$ ) (храна, пансион и такси). Има такива, които не приемат, ама не са много. Да, Cambridge или Oxford сигурно не приемат, ама там всичко е наследствено.Първоначално написано от amk933
За Англия, специално, когато пишеш на университета, те ще ти кажат дали приемат БГ или не, на всички в изискванията пише точно и ясно какво трябва да имаш за да влезеш с Медицина, и никъде не пише " We do not consider applicants from EU." Точно обратното... http://www.ed.ac.uk/schools-departme.../international http://www.kcl.ac.uk/prospectus/unde...header_search/
![]()
![]()
За тези, които се интересуват тук http://www.guardian.co.uk/education/...-2011-subjects има класацията на университетите в UK според специалността.![]()
Бях написал едно бая дълго съобщение защо не е така, но няма смисъл просто.
Дерзайте. Късмет!![]()
напълно съм съгласна с amk933. прав си, въпреки че живея в канада и тук нещата са такива. това лято се запознах с няколко момичета които са завършили бакалавъри вече и се опитват да влязат в медицинско училище и много се оплакваха. за щатите точно това казваха че те си приемат техните си ученици и остават мноооого малко места за хора извън щатите. ха! и друго го има... мисля че е също и от значение колко печелят родителите. в някои университети ако родителите ти печелят добре ще те вземат и без мн мн акъл да имаш в главата...
майка работи в докторски кабинет и докторката там е учила в щатите и въпреки това когато е поддавала документи за медицинско училище е поддала в над 50 университета и само в 3 са я приели.... и това е било преди години - сега e още по трудно...
НЯМА как трудно е, ... само защото веднъж влезеш ли после ЗАПЛАТАТА ти става такава че не само себе си ще издържаш ами и още 10 човека на гърба ти и няма да ти и прави впечатление.... има си причина да е трудно - не е ей така.
според мен (поне тукашните много правят така) е отиваш в някакъв университет ... да не е мн известен, не е задължително да е мега якия добър университет завършваш нещо ЛЕСНО ... ддз даже рисуване може да учиш или музика... взимаш си предметите които се изискват за медицинско училище и така би било по лесно въпреки че не е 100% сиг че и така ще стане. ...
тфа б1ди оптимист, всичко може си е позитивното мислене. няма лошо но amk933 си го каза. това си е като ненаписано правило ... te ти режат крилцата преди да са те видяли. грозно но факт
![]()
успех въпреки това де!