.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 47

Гета ли са панелните квартали?

Как смятате?
    Са ли Люлин, Младост, Тракия, Меден Рудник и тн. гета?
    с голяма гъстота на населението, лоши условия на живот и тн.

Ако да, то давате ли си смтeтка, че може би над 2 милиона българи живеят в подобни гета?

При това българските панелни комплекси са много по-лошо устроени от френските, или немски такива (които оокачствяват като "проблемни квартали"). Междублоковите пространства са запунати и няма и следа от градинки и трева (освен буренища), сградите са запуснати...

Къде бихте искали да отраснат децата ви? В блок, в кооперация, в къща с градина? Защо?
    ...

Град
    София
    Не бих казал,че са чак "гета",както е например Казичане или столичния квартал Филиповци...,но определено там условията на живот са по-ниски ->престъпността е по-висока.Бих искал детето ми да израстне в къща с градина в хубав квартал,а не в кварталната площадка в Люлин сред крадци и наркомани...

Супер фен
    аре са пак на нов глас ляо-лин срещу другите.
    я да ви кажем много си ме кефи тука, преди живеех баш в центъра на плЮщад възраждане срещу син сити, нема място за сравнение - тука кеф ти булеварди, кеф ти метро, кеф ти спирай си колата къде искаш. магазини и простотии под гъза ти. серем на центъра
    готЕно е тука, ама нема да им живеем у бълхария така или иначе

Мега фен Аватара на SuNsEt
    Град
    California,Los Angelis,Sofia,Amsterdam,Bern понякога и в New York :P
    Никога не са ми харесвали крайните квартали.Не се чувствам добре...някак си доста чуждо и грубо ми е...Да не говорим за Дружба и Люлин...или Надежда
    Хората,които живеят в тези квартали си ги харесват,няма лошо.Аз поне не съм свикнала градинката да представлява 1 катерушка и жълто-зелена трева или пък да са нагъчкани нагъсто някви пейки и пързалки,а всичко останало да е обзето от паркирани коли и т.н. И хич не ме кефи като изляза на терасата на 3-4 метра да е друг блок,в който мога да видя кво правят хората.

Мега фен Аватара на yakuza_
    Град
    Niggaland
    Във Варна в квартирата само като видя ръждата по парапета на терасата и се чувствам като в някое гето буквално А вечер без нож не се излиза
    n00bs

Голям фен Аватара на Brooklyn
    Град
    •••Пловдив•••
    тъжните панелки са по зле от гетото ,тук уж не сме като ония от гетото обаче водим тяхния начин на живот ..

тъпо е да живеете 7 маймуни в тристаен апартамент с общи доходи 1200 лева ,това е някакъв панаир в повечето панелки ,не може се усамотиш от отвратително много хора на квадратен метър около теб , кооперацията е нещо средно и малко по-нормално нещо ..
    Искам децата ми да отраснат в къща с голям двор ,а не да са подтиснати психически от панелката ,

бахти кибритените кутиики майна , и в допълнение ако имаш някви селяни съседи като моите с неспиращите 24 часови балади на магапаса и прочие около теб и може съвсем спокойно да превъртиш играта
    Mr. Makaveli tell me to ride and I'ma ride..

Гета не знам. Но откровено са ми неприятни. Обичам си къщата.

ЖК-тата са еманация на общежитийното съществуване, при това в най-неприятния му вид. Чудесно подхранват стадното мислене или съвършената липса на такова.

Крайно звучи, но говоря генерално.
    активизъм/превенция; писане; музика

Мега фен Аватара на babity
    Не може да събереш хиляда села, да направиш град от тях и после да няма мизерия по тея места. Дишайте, столичани, нямам предвид само София. Има много малки градчета от селски тип, които потвърждават думите ми. Не в панелка, не в кооперация, изобщо в града не искам да расте детето ми. Никога не съм се срамувала, че съм селско чадо, ама никой не може да даде на градските ми връстници игрите, 'дето аз съм ги избягала в селския парк или готвенето с пръстта от градината.

Мега фен Аватара на Spider4eto
    Цитирай Първоначално написано от babity
    Не може да събереш хиляда села, да направиш град от тях и после да няма мизерия по тея места. Дишайте, столичани, нямам предвид само София. Има много малки градчета от селски тип, които потвърждават думите ми. Не в панелка, не в кооперация, изобщо в града не искам да расте детето ми. Никога не съм се срамувала, че съм селско чадо, ама никой не може да даде на градските ми връстници игрите, 'дето аз съм ги избягала в селския парк или готвенето с пръстта от градината.
    И аз съм от градските чада, но определено ровенето в пръстта не ми е липсвало като малка, игрите също бяха в изобилие, хубавото е, че имаме детска градина пред блока и пространството за жмичка, стражари и апаши и т.н. беше достатъчно. Но определено не ми харесва живота в панелките. Чувствам се като затворена в малка кутиика, с още 200 души. Нямаш място за усамотение, стените са прекалено тънки, чуваш какво говори бабата от съседния апартамент или как се размножават съседите от горния етаж. Чак гето не бих нарекла панелените квартали, но имам ли възможност със сигурност ще отглеждам детето си в къща.

Мега фен Аватара на shadow4e
    Град
    София
    ^ Това съм го правила и аз съм у центърО. Вярно не с бекрайни поляни, ама не са ми и трябвали достатъчно паркове има, пък и заместителите като куклените театри, по-късно киното, Патиланци и тн ме устройваха повече. Сега обаче не бих отгледала детето си в тази част на София, защото тук няма деца вече, а това е важно условие за мен.

По темата: за мен не са гета, всъщност нямам реална представа какво е там, защото изключително рядко ми се случва да ходя в тези квартали. Плюсът е поне, че има деца, ако отговарям на въпроса за къде бихме отгледали децата си.

Аз съм стократно по-умен от всички ви, пък съм от Надежда.

п.п. тука живущите в къщи са селяните, а тези в панелки - терикатите.

Моите спомени от града винаги са били по - различни, отколкото от селото. В селото нито съм имала вечерен час, нито ограничение къде отивам, нито нищо. Когато стояхме в апартамента беше едно... Непременно да кажа дали съм пред или зад блока, къде отивам, с кого отивам, какво ще правя и съответно през няк'во определено време ме проконтролират през терасата. На село... с колелото нанякъде. Т'ва кучета, гъски, пуйки, к'во ли не ни е гонило. И не ми даваха да скачам и да си пея, 'щото не било красиво, съседите чували... Повече си обичам спомените от къщата, а и самата къща, в която и в момента си живея.

Очаквам в скоро време да започне развитието на пост-инсудтриалното общество и хилярдерите да бягат към предградията, които ги няма
    ...

Мега фен Аватара на shadow4e
    Град
    София
    Бабиту, не, че нещо, но това, че ва неб са ти слагали вечер час, не значи, че всички сме имали такъв. Ако живея на село, детето ми пак ще има разрешен и неразрешен периметър, както и спрямо часовия пояс.

Канисе, какво си се загрижил за хилярдерите, като няма предградия, да си направят.

Цитирай Първоначално написано от shadow4e
    Бабиту, не, че нещо, но това, че ва неб са ти слагали вечер час, не значи, че всички сме имали такъв. Ако живея на село, детето ми пак ще има разрешен и неразрешен периметър, както и спрямо часовия пояс.

Канисе, какво си се загрижил за хилярдерите, като няма предградия, да си направят.
    Къде ще ги направят? Кога?
    Какво ще стане с панелните квартали тогава?
    Детройт?
    Прюит Игоу?
    ...

Град
    Bitch, I live in a trash can !
    Предградията и от двата типа си ги има. И бедните и богатите.

А Люлин, който толкова много псувате е с по-добра инфраструктура от Пловдив. Не се е.авам.
    Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
    Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
    Ментално деформиран - черупка без душа.
    Животът си в клетка наричаш свобода.

Рисуваш картини с затворени очи.
    Живееш своя свят с розови мечти
    Ментално деформиран - черупка без душа
    Измамната реалност те води в пропастта.

Цитирай Първоначално написано от realantisocial
    Предградията и от двата типа си ги има. И бедните и богатите.

А Люлин, който толкова много псувате е с по-добра инфраструктура от Пловдив. Не се е.авам.
    Нямала съм честта да посетя Люлин, но колкото и да ми е скъп Пловдив, вече почти навсякъде е по - добре. Ня'а пара. 2 булеварда направиха и там приключи всичко... :Х

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Въпросните квартали не са чак гета, но са пълни основно с представители на работническата класа и то събрани от кол и въже. Затова са такива змиярници. Макар че Люлин и бургаския Манхатан ги облагородиха доста в последните няколко години и вече приличат на нещо.
    В Пловдив няма кеш, иначе е стократно по-хубав от всеки голям БГ град (само морето му липсва).
    На село е някак по-спокойно и задушевно, самата атмосфера го предполага.
    И аз бих си отгледал децата в къща (или кооперация), но близо до града. Аз съм си градско чедо, държа и децата ми да са такива.
    Welcome to the Jungle...

Всъщност има ли някъде по света успешен проект за такъв жилищен копмлекс?

Понеже провалите са много и известни. Не са си панелните блокове част от мъртшата модернистична архитектура (която аз лично намирам за много грозна)?
    ...

Доколкото ми е известно панелните блокове са част от соц архитектурата (а тя е всичко друго, но не и модернистична). Никога не са ми харесвали евтините неща, правени по калъп и без особена мисъл...

Не знам дали има подобен успешен проект.
    Welcome to the Jungle...

Панелни блокове има и в САЩ и в западна Европа. Берлин Нойкьолн например.
    ...

Цитирай Първоначално написано от manliftingbanner
    Не се сещам за успешен, но е редно и да зададем някакви параметри, които да ни дадат яснота какво ще е успешен и какво не...
    Успешен да кажем:
    1. Престъпност на нивата на града
    2. Безработица на нивата на града
    3. Интеграция на децата
    4. Образователно ниво около средното (процентите вишисти, среднисти и тн. да са горе-долу колкото е средното за града/страната)

Просто хора от различни слоеве да искат да живеят там, а не да е последно убежище за най-ниската прослойка както е сега.
    ...

Просто другите типове строителство са по-качествени (като топлоизолация, обособеност и т.н.) Затова и панелните жилища са сред най-евтините на пазара.

Не съм убеден, че нивата на престъпност, безработица, образованост и т.н. са зависими точно от панелките. По-скоро са следствие от ниския социален статус. Умишлено наблегнах на образоваността, защото от нея зависят и останалите изброени неща, поне в повечето случаи.
    Welcome to the Jungle...

Град
    Bitch, I live in a trash can !
    Преди да се говорят глупости на килограм е хубаво малко да сме запознати с темата, нали така ?

Първите панелни жилища от типа "Овча Купел", "Дружба" и пр. и пр. са построени в Чикаго средата на миналия век. Промишлен шпионаж на СССР отчита очевидните плюсове на такъв тип строителство :

1. Бързо
    2. Евтино
    3. Ефикасно
    4. Практично
    5. Чисто
    6. Здраво
    7. Издръжливо

Панелни жилища има както в Лондон, така и в Глазгоу. В Париж, Стокхолм и пр. и пр.

Това е масово строителство, което означава, че не е "кирпичена къща" за емигранти в полите на града. Какви гета, к'ви пет лева ? К'ви висшисти ??? 1/2 от София живее в панелни жилища.

А ако говорите за типична късна соц архитектура на жилища, то тогава може да се даде за пример ЕПК и ТПК-тата строени от ГУСВ в края на 80-те години.
    Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
    Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
    Ментално деформиран - черупка без душа.
    Животът си в клетка наричаш свобода.

Рисуваш картини с затворени очи.
    Живееш своя свят с розови мечти
    Ментално деформиран - черупка без душа
    Измамната реалност те води в пропастта.

Мега фен Аватара на AliceSw
    Град
    a place called home
    Основният проблем на всички панелни блокове в България е, че се строят изключително бързо след войните, почти без оглед на градоустройствените проблеми. Заприличват на гета, защото не са строени за толкова много население и най-вече не са предвидени паркоместа за всички коли, които в момента се намират там, но това като цяло е проблем за столицата. Друг проблем е, че градинките и зелените площи предвидени за тези комплекси по идея би трябвало да е обща, но с реституцията се раздава на парче на хора, които решават да строят там, макар и да нарушават градоустройствените планове на комплексите.

Между другото и България има принос за панелното строителство - Старозагорската система е патент на български архитекти.
    Това е болест да съм влюбен в теб,
    това е болест, вярвам на приятел.
    Това е корист - целият живот,
    това е грешка, но тя не се повтаря....

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си