- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- На Горещия стол е relantisocial
Какво разбираш под "капиталистческо мислене"?
В този псевдо термин влагам смисъл свързан с всички нео-либерални схващания за властта на корпорациите. Това, разбира се, влияе на човешкото развитие и променя ценностната система. Дори в по изостанали в някои аспекти страни като България се появяват хора, за които най-висша ценност е печеленето на пари, на много пари и на много, много пари. На всяка цена. Това обуславя и създаването на безумни законодателства подпомагащи по-богатите и стимулиращи ги да стават още по-богати за сметка на бедните. Този паричен-морал променя светогледа до такава степен, че превръща хората в два типа машини - машина за експлоатация тип експлоататор и машина за експлоатация тип експлоатиран. С тази разлика, че мотивацията при първия тип е само една - спечелването на възможно най-много позиции / считай пари / и най-изгодното им удвояване на всяка цена, докато мотивацията при втория тип се изгражда на базата на стремлението да се превърне в първи тип или на чисто битийната нужда да съществува по издиктуваните вече правила. Т.Е. "Аз ще бачкам, ще бъда мачкан, ще бъда плют и недоволен, докато ми плащат и ЗА ДА ми плащат".
Интересно е, че това битие, този затворен кръг променя отношенията на хората още в най-ранна детска възраст и трови съзнанията им. Тук психолозите трябва да се намесят, но мисля че нещата са свързани... 16 годишната девойка търси вече не физически здрав или привлекателен мъжки индивид, колкото икономически по-добре поставен от нея. И прочее...
Защо "капиталистическото" мислене е различно в различните държави. например печеленето на пари е много по-важно в Германия, отколкото в Холандия.
Капитализмите, както много добре знаеш, са се развили на различен принцип и в различно време на различните места в света. Северните народи /икономически термин, благодаря, че ми позволяваш да продавам на краставичаря краставици/ сред които са и Германците имат по-различно схващане за нуждата от развиване на свободния пазар в този му вид и на капитализма, като обща шапка.
За да не задълбавам, а и за да не навляза в недотам позната територия ще обсъдя конкретния въпрос за Холандия и Германия на плоскостта, на която аз го разбирам, а именно политическата.
Управленията в Германия и тези в Холандия през годините са различни и макар и да имат общи допирни точки в много от случаите /най-вече в макроикономическите си виждания/ те се различават качествено и съответно обуславят разлики в управлението на нациите си. Когато това се случва с течение на средно дълги и дълги периоди това променя манталитета. Културните особености също играят роля.
Ако искаш да обсъдиме разликите в политическите управления на двете държави последните години само дай знак.
Мъжки срещу женски култури? / Колективни срещу индивидуални култури?
Така зададен въпросът е некоректен. Макар и лично да не мога да подкрепя на 100% нито една от съществуващите теории, трябва да се съглася с тази част от изследванията, с която съм запознат.
Безспорните плюсове, които носят по отделно както колективистичните, така и индивидуалистичните култури, според мен могат да бъдат съчетани чрез възпитаване на мерки. Колективистична конвергенция.
Япония срещу САЩ например. И двете са богати страни, но едната е страна на индивидуалсити, а другата е колективна.
Тук позицията ми ще се измени, поне малко. Според мен дълбоката традиция играе сериозна роля, справка азиатските политически режими с елементи на традиционни фактори.
/ бел. авт. леко на кучето в гъзЪ, ама... идеите Чучхе /считай доктрината на управлението в Сев. Корея / е хич-не-странна-за-региона симбиоза между комунизъм и конфуцианство. Примера идва в услуга на гореспоменатата разлика в традициите. /
В Япония това играе твърда роля. Примера на лаика : Аз съм горд японец и ще бачкам, щото бачкането е важно. Ще бачкам в екип, защото така сме по-силни. За да построя своя дом, който е част от нашия дом - Япония. Или пък .. Аз съм горд американец, обичам да ям кюфтетата на МакДоналдс и завиждам на съседа за по-лъскавата кола, по-лачената жена, по-широката веранда, за т'ва утре в бачкане ще му подлея вода, за да мога да го заместя на неговия по-висок пост.
Семейството на богатите дубайци например?
Едно е да построиш нещо. Друго е да се родиш с него. "Битието определя съзнанието"
За или Против абортът след края на пети месец, ако НЕ се налага по медицински причини? (хЪхЪ, в 2 изречения де)
Точно в 2 изречения : Против абортите след петия месец. Това е убийство на човек, а убийството е лошо, незаконно и неправилно.
10лв на куката или 100лв акт?
Буквално зададен въпросът - 100 лева акт, тъй като едва ли ще успея да събера кураж да предложа рушвет. Долно, нали ? Дет' се вика, обаче, 100 кинта са си 100 кинтра
Яки и корави пичове ли са тия, дето чертаят по кенефите?
Не ги харесвам, според мен нито са яки, нито са корави, още по-малко са "различни" или "уникални". Всеки има личното право да играе на "тука има, тука нема" със своята съдба и живот. Някои намират чар и адреналин в това. Аз не.
Защо 'ъндърграунд' или алтернативната музика се нуждае от дрогирани почитатели? Вярвам, че няма две мнения, че сякаш именно те са в голям процент такива - имам предвид бръснатите глави и буйните х-ри.
"Ъндърграунд"-ът не се нужда от дрогирани почитатели. Най-малкото защото последните десетина години дрогата не е само ъндърграунд. Тя излиза на светло по смисъла на това, че нейните ползватели не са ъндърграунд.
А защо ъндърграундът акумулира наркомани и почитатели на наркотиците е въпрос, който социалните служби трябва да разглеждат. Очевидно нуждата за отграничение от съществуващите норми предизвиква бунтарска, саморазрушителна реакция.
Не много голяма част от "бръснатите глави" се стимулират по някакъв начин, извън стандартния алкохол и природен лумпенизъм, който си вирее на свобода на Балканите
Спомням си едно твое мнение, в което обясняваше за нуждата да се знае руски език. Това свързано ли е с бъдещо икономическо израстване на Русия или нейно влияние в/у България? Или ако не - в какъв смисъл си го казал. /ако помниш/
Не е нужно да помня, за да ти кажа мнението ми![]()
Знаенето на чужди езици е задължение. За съжаление или не знаенето на повече чужди езици, включително екзотични такива е предпоставка за сериозен личностен напредък и израстване във всяка една професионална среда, в която попаднеш. Знаенето на руски език съвсем скоро ще се превърне в доста добър ход поради ред причини - някои от които са свързани с т.нар. от теб "икономическо израстване" на Русия, която по същество никога не е била "безименна карта" и особено напоследък диктува жизнено-важните запетайки в правилата на играта. Изтокът е бъдещето във всеки един план, но това е друга тема. Иначе, ако имаш мерак, учи китайски или арабски - не се ебавам, това е бъдещ тренд
Останала съм с впечатлението, че си учил латински. Запознат ли си с него или просто ти харесва и знаеш някои работи? Аз винаги съм имала афинитет към този език, но тук никой не преподава Mad И според теб има ли бъдеще, освен в медицината и за преводаческа дейност?
Учил съм пет години латински. Не е като никой да не го преподава. Цяло училище се занимава с тази трудоемка задача, а доста хуманитарни специалности изискват поне основни познания по латински.
Какво означава да има бъдеще мъртъв език ? Не може да има бъдеще, нещо което е умряло. Той е полезен, защото дарява неговите преносители с огромна обща култура, която може да се окаже дори основополагаща за развитието на бъдещи интереси. Знаенето на латински език /говоря доброто му познаване/ изключително улеснява научаването на испански, италиански и френски.
Има ли език, европейски или не, който искаш да можеш свободно да говориш? Предполагам всеки има някакво желание и направо задавам въпроса на каква основа е решението - заради дадената страна, желание за създаването на контакти, заради бъдещата ти работа, звучност или комплексно решение.
Винаги решението е комплексно. Според мен нуждата да се знаят максимален брой езици /когато това не е самоцел/ ни притиска до стената и нямаме особен избор. Трябва да знаем поне 2 европейски езика /все пак живеем в европоцентрични времена/, но знаенето на извън-европейски език придава онзи вид класа, която е недостъпна за много хора, поради ред причини, и те превръща буквално в човек без-граници.
Всички романски езици са красиви. /и нужни/
Аз лично много харесвам китайският, арабският и еускади от не-романските.
Не мислиш ли, че е тъпа тази разпра за американския и британския английски :/ Въобще имаш ли мнение по този въпрос.. мен винаги ме е очудвала.
Не съм от най-тънките познавачи на английския, но при положение, че хора от острова - да речем ливърпулец и лондончанин, трудно биха се разбрали по между си.. да. Звучи тъпа тая разпра. Но от друга гледна точка - културна такава, британистите имат право да казват, че американците осакатяват и без това осакатения до безумие английски език.
Според теб в далечното бъдеще има ли възможност да отпадне кирилицата? (примерно, ако се претопят народите, приеме се латиницата и т.н.) и това би ли имало някакво негативно последствие за света / историята, след като най-важното - комуникацията - се запазва?
В далечно бъдеще абсолютно всичко е възможно. Изчезването на цели езици и тяхното, така да се каже, "забравяне" е отколешна тенденция, която за добро или зло има различен интензитет през различните периоди. Например лингвистите са забелязали, че не е задължително популацията да е ниска, за да имаме сериозни предпоставки за изчезване на цели фрагменти от широко-разпространени езици.
Примерът не е много точен, но китайският, и по-специално неговата писменост, имат две официални версии - традиционна и опростена. Това е заради високата степен на неграмотност, която стабилно поддържа темпа си. Най-логичното нещо е след време да се наложи само и единствено опростеният китайски, а традиционният да влезе в музея. А защо да не се случат и други, на пръв поглед естествено изглеждащи катаклизми.
Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
Ментално деформиран - черупка без душа.
Животът си в клетка наричаш свобода.
Рисуваш картини с затворени очи.
Живееш своя свят с розови мечти
Ментално деформиран - черупка без душа
Измамната реалност те води в пропастта.