- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Бихте ли осиновили улично животно?
1. Ако много ви се искате да си вземете куче или котка, бихте ли си взели такова от улицата, от кучкарник или от някоя организация, която се грижи за изоставени/улични животни?
2. Важно ли е за вас животното да е породисто?
3. Ще се срамувате ли, ако животното ви е улично?
4. Каква е разликата между уличните и породистите животни?
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Аз бих и ще го направя, когато имам възможността да се грижа за 2-ро същество, освен себе си.
Аз си имам осиновена улична котка и това си ми е най-сладката писюга.
Отначало исках да имам регдол и даже по някакъв начин баща ми беше склонил да даде огромна сума за регдол, но малката писюга ден-два по-късно цъфна на вратата пред входа и си я прибрахме.
Хич не ме е срам от нея и даже мисля, че е най-сладкото животно. Не съжалявам че съм я прибрала, даже се радвам, че живее добре, и че не съм си купила космата приятелка, която реално не е с нищо по-специална от моята писюга.
Като си намериш другарче на сърце, просто го обичаш такова, каквото е и ти се струва най-красивото.
Може би ако си взема улично куче няма да ме е срам. Даже ще съм горда.
Но не знам, защото нямам куче и може би няма да имам в живота си, само предполагам как бих реагирала.
Избягвам въпроса с кучкарника/приюта, защото не съм тръгнала да си търся ново животно, а ако тръгна имам условие да е малко. Може да е тъпо от моя страна, но мисля че по-лесно се възпитават, а и да сме заедно още от когато е бебе.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Не, не бихПросто не ми харесват като вид уличните кучета
Имали сме доберман, немска овчарка, сега имаме каракачанка и всичките са били породисти.
За котка по - може.
n00bs
обожавам котките ,но смятам че животните са заместители на човешките взаимотношения
няма да ме е срам ако животинката е помярче или улична комерсиална котка ,пак си носи душичка и не е по-малко куче/котка от останалите "породисти" подобни
плюс тва уличните животинки не са толкова разлигавени
Mr. Makaveli tell me to ride and I'ma ride..
1. Ако много ви се искате да си вземете куче или котка, бихте ли си взели такова от улицата, от кучкарник или от някоя организация, която се грижи за изоставени/улични животни? - Разбира се, че да! Котката ми я взех от улицата. Преди време имах и куче, което не беше точно от улицата, но не беше и породисто.
2. Важно ли е за вас животното да е породисто? - Не!!!
3. Ще се срамувате ли, ако животното ви е улично? - Не, не се срамувам от моето животно, дори съм много горда с него, защото е едно малко, мило, игриво и привързано към хората, които го обичат, животинче. Преди с кучето също не ме беше срам. Беше си моето животно, обичах си го и не ме интересуваше дали другите го харесват или не..
4. Каква е разликата между уличните и породистите животни? - Няма разлика! Всички могат да се привържат към стопаните си еднакво силно, всички могат да те близват благодарно по ръката..
"Любовта няма порода!" - както бях чела някъде.
И спря да се върти за миг земята..
тая тема сме я коментирали![]()
уличните кучета (мастиите) в повечето случаи са много по-умни и лесно дресируеми от 'породистите', именно защото са мелези и гените са им смесени. при другите доста често се среща дори и кръвосмешение на 'знатни родове' и резултатът е, че кучетата са откровенно тъпи
кучето ми е немска овчарка, но го намерихме съвсем малко и сляпо.. тогава не знаех кво ще излезе от него и все пак го взеххранили сме го с биберон и кучешко сухо мляко, а ся е почти на 7 години - 35 кила
![]()
С една дума - ДА. Много бих искала даже, така ще успея да 'спася' поне едно животинче.
Logic is a systematic method of coming to the wrong conclusion with confidence.
Няма нищо по хубаво от това като се прибираш вкъщи да знаеш, че винаги има някой който ще те посрещне с цялата си безусловна любов и предан поглед. В цялото това действие породата няма роля.
От друга страна аз едва ли някога ще видя породисто животно, не ми е по силите да дам пари, за да закупя външен вид и признание, докато улиците и приютите се пръскат от влажни очи на нещастни души. Може да е обричам на социално самоубийство, тъй като нито кучето, нито кецовете са ми маркови, но поне така ще ми е по-лесно да събирам разделно боклука.
Ако зависеше само от мен до сега да съм си прибрала поне 5 котки. Едната редовно стои до едни банички до университета..отделно виждам малки котета из квартала...малко не ми е оставало да си хвана някоя и да я завлеча в нас ама майка ми ще ме изхвърли барабар с котката.
4XCOKИ
Sometimes the best gift is the gift of never seeing you again.
Всичко за мен? Че то ако го кажа, няма вече да е за мен. Ще е всичко за теб.
всичките ми котки (освен една) бяха улични
същото важи за кучетата ( пак освен едно )
то густо, то пусто
Именно ! А и от какво да се срамувам ? За дето не съм изкихал 300 лева ли ?Първоначално написано от manliftingbanner
ти с 300лв нЕма да си купиш само аксесоарите, ваксините и т.н. към кучето.Първоначално написано от TheTiger
Привърженик съм и на двете тези едновременно. Бизнесът с развъждане на кучета и т.н. си е голям, състезанията за породисти кучета също са много популярни.. който иска подобни неща да влага или да изкарва пари и това е.
Мен ме устройва и някой уличен сладур.
само дето с кучета е законен.
А въпросът за 'морала' оставям на страна, че е дълга и вече дъвкана тема.
ако можех щях да прибера всяко улично животинче, което видя... обожавам животните и ми е много мъчно за бездомните ...
всеки ако можеше, ама никой не е прибрал..
ако всички, които 'ако можехте' бяхте взели и опитомили, нямаше да има бездомни животни.
Първоначално написано от machoka
това, че от твоето обкръжение, никой не е прибирал, не значи,че при мен е така, не съдете за света, само по това, което ви се случва на вас!
Всичките котки са били или улични, или дадени от някого за да не свършат в реката. Породисто не е имало. Само кучето имаше наченки на френска булонка.![]()
Рибките съм си ги купувал, понеже не се срещат по улицата, а речните не стават за аквариум
...
Честно да си призная съм се грижила за много улични животни (но на улицата..) и никога не съм прибирала някое вкъщи, просто защото съм имала все други животни и нямаше начин.
От няколко години обаче нямам куче, което е странно, защото откакто се помня винаги съм имала.
Преди 2-3 месеца попаднах на страница във фейсбук Animal Help Varna и постоянно четях на стената, че е намерено някакво улично животно, доброволци събират пари, водят го на ветеринарен лекар, после разни хора му предлагат временен дом, докато се намери човек, който да го осинови. И не става въпрос само за Варна. Ако има някой от София, който е харесал някакво животинче от Варна, се намират други доброволци, които го транспортират и т.н.
В началото като абсолютен скептик си мислех, че всичко е несериозно - как така толкова хора ще събират пари за разни улични животни, ще ги обезпаразитяват, ще им правят операции, и после кой ще ги осиновява. Много знаеш на кого пращаш пари. Обаче е факт - филантропията съществувала.Много алтруисти, любители на животни пращат пари и си осиновяват така животинче. Не е породисто, не е марково, обаче го прибират вкъщи. Дори мои приятели си взеха две кученца така при това големи на около 2-3 години поне!
Честно казано не знам дали просто защото се заинтересувах от самата тема, или и преди е било така, но като чета и вашите коментари оставам с впечатление, че наистина хората започват да не държат толкова на 'марковото', а си търсят верен приятел в лицето на непородистите животни.
В този ред на мисли, аз, която никога не съм обичала котките, да не говоря колко отрицателно бях настроена срещу тях и за колко ароганти, нагли, неблагодарни същества ги имах... с цялото това четене на оная фейсбук страница прибрах един бял бездомен котарак (който също е голям, противно на всеобщото мнение, че като е голям ще имам повече проблеми, ще му е трудно да свикне вкъщи и т.н), който седеше пред входа ни няколко дни. Направих го супер импулсивно сякаш, обаче не съжалявам. ((:
Затова ми беше интересно и какво е отношението на хората към бездомните животни. Наистина ли "аджеба" са склонни да се радват и на улично другарче у дома си.
Бедна, но мила
Нормална, но обсебена
1.Да бих ако си нямам домашен любимец, защо не.
2.Ами от части да,но и те са животни и те имат правото някой да се грижи за тях независимо дали е породисто или не е.
3.Не, няма да се срамувам, пък за какъв срам приказвате хм?
4.Ами има разлика, но дали е породисто или не е, всеки си има предпочитания.
Първоначално написано от sh3_1s_7h3_0n3
Едно леко отклонение, към противниците на чистопородното развъждане. Чистопородното животно е лукс за нашия стандарт на живот. Груба сметка относно вложенията на развъдчика в едно куче могат да докажат, че в продажбата на чистопородни кучета няма никакъв бизнес. Рядко и то само при едри животни, които дават ммногобройно поколение, може да се излезе на + след като се продадат кучетата.
В тоя скучен свят на фалш, лицемерие и суета, хората се радват на всякакви другарчета. И в животинския, и в човешкия свят. Само, че нямат пари за 'маркови'.. вие да сте видели някой бг богаташ с прибрано от улицата животинче сираче?
Както силиконовата барби до него, къщата с басейна, скъпата кола, естествено и марково куче - това му е визитната картичка все пак. Престиж.
Бедна, но мила
Нормална, но обсебена
Е да, ама ти пък проявяваш дискриминация към марковите кучета и специално отгледаните породисти екземпляри.. те какво, да мрЪт?
Те и някои жаби се продават за хиляди евра, а никой не си взима от гьола до тях. Щото били 'специални'.. и сигурно от биологична точка наистина са..
нормално, това не е само с животните така. И това с престижът го има. Разказвал съм историята за булеварда на бедняците-богаташи в Либия. От едната страна пазар и от другата - от едната роклята 40 долара, от другата същата за 4000. .. обаче богаташите пазаруват от скъпата за престиж и защото така е прието.
Сега ще кажтете, че е и вредно да се ядат кучета.. да, ама милиарди го правят. Повече от тези, които не. В бедните държави по света не се продават кучета за 500 долара, а бутилка вода.. а всички животни улични са опитомени за домашни потреби.
Навсякъде е различно - това, че при нас е такава ситуацията, не е повод за драма.