Точно умственото натоварване те измаря повече от физическото, защото физическата енергия се регенерира по-бързо от психическата. Както е известно от фазите на съня, първите фази са за регенерация на физическата енергия, а после са тези на психическата. Следователно не можеш да си починеш само за 2 часа, ако си извършвал умствена работа, защото REM фазата (която нормално настъпва след 4-тия час) няма да е настъпила, тоест само тялото ти ще си почива, но не и мозъкът.

Всъщност човек се измаря най-бързо, когато върши един тип работа в продължителен период от време. Затова е казано, че трябва да се редуват физическо с психическо натоварване, за да може да има някакъв баланс. Ако цял ден не извършваш физическа работа, а само умствена, мозъкът ти ще се натовари много поради голямата информация, която трябва да обработи. Не знам при теб дали е било така, но при мен, когато ходех на училище, след 3-тия час усещах как почвам да се натоварвам психически и ако имах физическо за 4-ти или 5-ти час, след него се чувствах адски свеж и после последните 2 часа си ги изкарвах без проблем, даже ми беше по-чиста мисълта.