GregoryHouse мой човек, не те знам как издържаш, но ти щом си знаеш и щом се чувстваш добре... Горе-долу съм съгласен с теб (и само да поясня, че не съм гугъл сърчър) Там е работата, обаче, че 90% от тея работи дето си ги говорите тука зависят от гените. Незнам кой до колко е запознат с циркадния ритъм на организма (ритъм сън/будно с-е), обаче той е основния, който определя колко ти трябва за да се наспиш.. а той в голяма степен е генетично детерминиран и също така се влияе главно от светло-тъмно (както някой беше споменал).. Като изключим светло-тъмните денонощни колебания като фактор (заради крушките, чиито откривател междудругото също е спял по 2-3 часа на денонощие) остават гените... този ритъм може да се напасва, настройва, модулира, както искате го наречете, обаче си има допустими граници на корекция. Като се отпусне човек за 1-2 месеца лятото и си поспива по 10 часа на ден, мозъка става по-мързелив и съответно по-бавно възстановява. Ако почнеш после да спиш по 2 часа на ден, тоя мозък докато се мобилизира пак най-вероятно ше те блъсне някоя кола...

Сега по темата, Sunny_stz, най-лесния начин да провериш дали ти има нещо (в което се съмнявам) или прсото така си свикнала е да се сетиш цял живот ли си спала по 12 часа? 100% е имало дълги периоди в които да ставаш рано, съмнявам се 10-ти клас да си си лягала в 6 следобяд за да станеш в 6 за даскало Постепенно скъсявай периода на сън и от 2-та края (час на лягане и час на ставане) до нормализиране... Аз обаче не бих пробвал номера с 2-та часа сън после 30 мин. буден... това според мен е ненужен стрес и най-много да си докараш някоя беля. Незнам тоя метод Хаус-а пробвал ли го е, ама мозъка контролира бая ендокринни жлези, да не кажа всички. Просто от стреса при събуждане в РЕМ по 3-4 пъти на нощ, толкова кортизол ше ти се излива в кръвта, че е възможно да си докараш някой диабет преди да си "научил" мозъка да влиза в делта докато мигнеш...

П.С познавам хора, които денонощно в сесия спят 2 часа, четат 2 часа и така редуват 24/7, но при тях това става спонтанно, те просто се будят сами...