.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 4 от общо 4
    Голям фен
    Град
    Варна

Подобни триъгълници 9 клас математика

Здравейте! Ако има някой,който разбира от математика,да ми пише на ЛС да му пратя едни задачи от сборника на К.Коларов по геометрия,защото са доста.Благодаря предварително на отзовалите се.Пишете ми най-късно до утре следобед.
    15.09.09-денят на най-голямата грешка в живота ми

Голям фен
    Град
    Варна
    1.Докажете,че два правоъгълни триъгълника са подобни,ако катетите им са пропорционални. 2.Докажете,че два равнобедрени триъгълника са подобни,ако ъгълът м/у бедрата на единия триъгълник е равен на ъгъла м/у бедрата на другия. 3.Докажете,че два равнобедрени триъгълника са подобни ,ако бедро и основа от единия са пропорционални на бедро и основа от другия. 4.Страните на един триъгълник са 8см и 5см,а на друг -4см и 2,5см.Ъглите заключени м/у тях ,са равни.Подобни ли са двата триъгълника.5.Страните на един триъгълник са 6см,12см и 10см,а на друг -18см,36см и 30 см.Подобни ли са двата триъгълника?6.Катетът и хипотенузата на един правоъгълен триъгълник са съответно 3см и 5см,а на друг правоъгълен триъгълник -6см и 11см.Подобни ли са двата триъгълника?.7.Дадени са триъгълниците АВС и А'В'С',за които АВ=5см,ВС=10см,АС=8см,А'В'=2,5см, 'С'=4см,<ВАС=<В'А'С'.Намерете В'С'.8.Страните на един триъгълник имат дължини 3см,6см,5см.Най-малката страна на подобен нему триъгълник е 3,6см.Намерете другите две страни на втория триъгълник.Моля ви,утре ще имам контролно и г-жата каза,че ще даде някой от тези задачи.Благодаря предварително.
    15.09.09-денят на най-голямата грешка в живота ми

Фен
    Град
    Bulgarian Shumen
    Ще ти кажа как се решава последната задача, другите се решават аналогично.
    Значи имаш, че най-малката страна на първия триъгълник е 3 см, а най-малката на втория- 3.6 см. Първо намираш коефициента на подобие
    k=3.6/3=1.2 Другите страни на втория триъгълник са съотетно k*5 и k*6, 6 см и 7.2 см

Супер фен
    1. Като са ти пропорционални катетите и ъгъла между тях щом е 90 градуса не следва ли, че са подобни? Мисля, че може да стане и с питагорова теорема.
    2. Ако ъгълът горе е гама, то долните ъгли ще са 180-гама/2, това важи и за 2та триъгълника --> 3те ъгъла на единия са равни на 3те ъгъла на другия.
    3. Щом бедро и основа са пропорционални --> и другите 2 бедра са пропорционални, защото триъгълника е равнобедрен. --> 3 пропорционални страни на триъгълника имаш.
    4. Да, подобни са.
    5. виж 4.
    6. Не са
    7. B'C'=5
    8. 3,6/6/7,2

Седни и си научи урока за подобни триъгълници, защото задачите са ти супер елементарни и половината се решават само като заместиш по признаците за подобие!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си