.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 13 от общо 13

Hybrid View

Супер фен Аватара на cherrygloss
    Град
    Бургас

Инверсия в Немски език

Ако може някой да ми обясни накратко инверсията в Немския
    Например
    Dann kauf Sie mit Daniela auf.
    Кога се използва и винаги ли делимата представка е накрая
    I found someone I can trust..can you see that I am bound to you? ?

Според мен инверсията в случая няма общо с глагола, а с това, че изречението започва с dann, вместо с подлога. В немския много важно правило е, че сказуемото винаги е на второ място. Пък вече ти си преценяваш как да започнеш изречението. Ако има някакво обстоятелствено пояснение (за време, място, начин, количество или причина), както в случая е dann, много хора предпочитат да го сложат него на първо място, после сказуемото, после подлога и вече всички останали думи.
    Колкото за глаголите с делима представка. Ако изречението е от нормален вид и не е в Perfekt или Plusquamperfekt време, то представката винаги отива сама на края.

Град
    On top Drugs of choice: Nicotine Caffeine and Gaming
    Цитирай Първоначално написано от Lorein
    Според мен инверсията в случая няма общо с глагола, а с това, че изречението започва с dann, вместо с подлога. В немския много важно правило е, че сказуемото винаги е на второ място. Пък вече ти си преценяваш как да започнеш изречението. Ако има някакво обстоятелствено пояснение (за време, място, начин, количество или причина), както в случая е dann, много хора предпочитат да го сложат него на първо място, после сказуемото, после подлога и вече всички останали думи.
    Колкото за глаголите с делима представка. Ако изречението е от нормален вид и не е в Perfekt или Plusquamperfekt време, то представката винаги отива сама на края.
    Сказуемото не винаги е на второ място, понякога е на края на изречението(всеки учебник има списък с думите, които водят до цказуемо на края).

За делимата представка....доста често в разговорния език тя се слага веднага след глагола или през 1-2 думи(за да не се забрави смисълът ). Но по принцип - в края на простото изречение в състава на сложното.

Schneeflocke, какви думи водят до това, сказуемото да е в края на изречението? Аз говоря за нормално изречение. Не говоря примерно за съюзите, които изискват краен словоред (weil примерно).

Град
    Schneeflocke, какви думи водят до това, сказуемото да е в края на изречението? Аз говоря за нормално изречение. Не говоря примерно за съюзите, които изискват краен словоред (weil примерно).
    Какво абнормално има в тези съюзи? Като гледам, въпросът е за "по принцип", не за "както на Lorein й харесва"....

Цитирай Първоначално написано от Schneeflocke
    Какво абнормално има в тези съюзи? Като гледам, въпросът е за "по принцип", не за "както на Lorein й харесва"....
    Защо се заяждаш? Питах те най-нормално, защото не се сещам за какви думи става на въпрос.

Град
    Защо се заяждаш? Питах те най-нормално, защото не се сещам за какви думи става на въпрос.
    Хммм, бих нарекла това очизвадна лъжа. При положение, че ги спомена и след това нарече " абнормални", някак не вярвам, че не се сещаш... А, ако не знаеш какво води до краен словоред в немския, може би не трябва да се опитваш да помагаш с език, който не владееш...

Хммм, бих нарекла това очизвадна лъжа. При положение, че ги спомена и след това нарече " абнормални", някак не вярвам, че не се сещаш... А, ако не знаеш какво води до краен словоред в немския, може би не трябва да се опитваш да помагаш с език, който не владееш...
    WTF?! Какъв ти е проблемът? Владея езика и то от 8 години. Питах те за какви думи говориш и споменах вариантите, при които аз знам сказуемото да е накрая (съюзите, които изискват краен словоред). И нищо не съм наричала абнормално. Ти използва тази дума. Боже, човек да не се опита да помогне и веднага някой да тръгне да се заяжда.

Град

WTF?! Какъв ти е проблемът? Владея езика и то от 8 години. Питах те за какви думи говориш и споменах вариантите, при които аз знам сказуемото да е накрая (съюзите, които изискват краен словоред). И нищо не съм наричала абнормално. Ти използва тази дума. Боже, човек да не се опита да помогне и веднага някой да тръгне да се заяжда.
    Алзхаймер?

Аз говоря за нормално изречение. Не говоря примерно за съюзите,

Или българският не ти е силна страна?

Нямам никакво намерение да се занимавам с някого, който си търси с кого да се заяжда. Казах си мнението по въпроса и нямам намерение повече да се занимавам с теб.

Град
    Бургас
    Благодаря ви за помощта
    Ако някой иска да допълни нещо

cherrygloss, така като гледам не са ти помогнали много, макар Lorein да се е опитала.
    За глагола в немския език- спрегнатият глагол стои винаги на второ място в главното изречение. Под "второ място" НЕ разбирай "втора дума" в изречението.
    Изключение са:
    Ja/Nein Frage - Kommst du morgen?;
    Befehl - Stehen Sie fr

Град
    Бургас
    lilyofthevalley , БЛАГОДАРЯ! Страшно ми помогна, оценявам труда ти

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си