- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- В България или чужбина?
Ясно е, че за тези с 6+ по-добрият избор е да учат в чужбина, но аз не съм от тях, а идва време да решавам и не знам какво да правя.
1.Много исках, да уча в Америка, но знам, че за Америка е по-трудно, заради самите изпити и високите такси, затова го изключвам като избор.
Така че остава дилемата - в Европа или Българи.
Сега съм 10 клас и не съм от най-изрядните ученици (предполагам, че дипломата ми ще е към 5,00); Наскоро мисля да тръгвам на уроци за сертификат по английски, но не знам какво да взимам, щото не съм се насочил към определена страна, у-т или специалност. Но най-лесен ще ми е САЕ понеже в училище се готвим за него. Въпросите ми са:
1. С такава диплома и приличен резултат на САЕ възможно ли е да ме приемат в добър университет или?
2. Кой сертификат за език е най-търсен?
3. Посилни ли са таксита за средно-българско семейство?
4. В кои страни образованието е най-добро (и специално Италия от тях ли е, защото за малко хора чувам да учат там, а на мен ми харесва като страна + За Италия, ако знаете нещо повече - как се кандидатсва с английски какви са изискванията и т.н.)
Мерси предварително за отговорите!
Зависи какво искаш да учиш в Италия, напр. там са най-добрите университети за интериорен, екстериорен и индустриален дизайн. Доколкото знам може уроците да са от самото начало на италянски или само в началото да са на английски и после стават на италянски.
[♪] L!f3 !s mus!c, play !t l0ud3r [♪] [sun]
Италия е доста добър вариант. Горепосочените специалности имат смайващо ниски такси (нещо от сорта на 800 евро на година беше).
Можеш да кандидатстваш и в университет в Германия (500 евро на семестър е най-високата такса), където обучението да ти е на английски. Приемат точно със CAE.
Изобщо, ако се насочиш към чужбина, добра диплома+сертификати+извънк ласни дейности е печелившата комбинация.
Дали? Стига глупости, зависи за кой университет става дума.Първоначално написано от PinkPan7her
Ако се интересуваш за Италия конкретно - пиши ми ЛС, мога да ти помогна.![]()
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Първоначално написано от MooDy
1. Хубаво е, ако ще искаш в чужбина, да се опиташ всячески да си вдигнеш дипломата. Всеки един предмет е от значение, естествено някои имат по-голяма тежест. Опитвай се да изкарваш отсега хубави оценки, защото после и една стотна ще ти е от полза. Колкото за сертификата - аз в момента ходя на курсове за FCE. На есен ще запиша и CAE. Предупредили са ме, че подготовката за CAE е тежка. Не знам дали наистина толкова добре ви подготвят в училище, но лично питах моята учителка от курса и тя каза, че ако не си минал през FCE, много по-голям зор ще видиш с CAE. Имаш време, а ако имаш и възможност, според мен запиши първо него. Така няма от раз да се хвърлиш на по-трудното. Но не те познавам, може пък да имаш знанията и направо да почнеш за CAE. Консултирай се с учител.
2. Имам един справочник за университетите в Европа. Направи ми впечатление, че най-често освен TOEFL, приемат и с IELTS. Също така на много места вземат и с CAE, но с оценки B, C. Някъде вземат дори и с FCE. За мен лично TOEFL-а е голяма тъпотия, защото важи само 2 години, колкото да те приемат и после парите и усилията ти умират. Да, ако нямаш много време и ти трябва по-бързо този сертификат, добре. Но иначе по-добрият вариант е FCE/CAE. Тези сертификати са до живот и ще ти послужат не само за кандидатстване, но и после за работа. Казаха ми, че вече на интервюта за работа това, че си учил еди-какви си езики в училище засилено, не означавало нищо. Искали документ, че владееш езика. Затова ако имаш времето и финансовата възможност, лично според мен това е по-добрият вариант.
3. По мое наблюдение таксите в Англия са най-големи. От сорта на 2-3 хиляди британски лири на година. Хубаво е да се посъветваш и с родителите си, за да обсъдите финансите.
4. По този въпрос не съм много компетентна. Но наплива е за Англия, Холандия, Дания, Германия най-вече.
Леле, много нещо написах.Дано съм помогнала. Успех!
![]()
Колко пари метате за "сертификати по английски" с който ще си бършете гъза след 2-3 год...
Ама че тъпа мода!
Да, TOEFL and IELTS са глупави. Важат само 2 годиниПървоначално написано от Lorein
Мамка му, защо са те единствените документи които университетите приемат?
![]()
EDIT: Та те дори не са "сертификати" ами тестове на които трябва да имаш определен брой точки! Така стават нещата!
И аз съм на това мнение. Но пък има някои, които късно им съобщават, че трябва да изкарат TOEFL ( примерно ) и понеже изпити има всеки месец и бързо ги вземат. Имам една такава съученичка.Първоначално написано от Nakadah
![]()
Не са единствените сертификати, с които вземат, но наистина чудното е, че ГЛАВНО тях искат.![]()
аз съм 11 клас в момента и съм се ориентирал към чужбина- Холандия май ми е първият вариант , въпросът е че не знам още какво искам да уча.![]()
Better to be king for a night than schmuck for a lifetime.
L'homme est n
И аз мислех да ги държа тези сертификати, защото уж показват на какво ниво владееш езика. Но честно казано няма ли да кандидатстваш някъде в чужбина с тях, не ти трябват. Имам доста познати, които имат даже CPE и който до сега никъде не са показали( става въпрос за интервюта за чужди фирми).Първоначално написано от Lorein
Така че, ако се насочвате към европейските университети най-добре ще е един IELTS да изкарате. Почти във всеки университет го изискват, а някои евентуално приемат и CAE.
Мисля, че с FCE не приемат, даже на CAE трябва да имаш поне B.
А относно таксите за университетите, в Холандия и Германия мисля, че са най-ниски. Но нали знаете, че живота в чужбина е по-скъп, така че голяма част от средствата отиват за издръжка.
Поразгледай в сайта на Интеграл, има доста информация за кандидатстване, такси и т.н. в университети в чужбина.
http://www.integral.bg/integraleducg...du_kind_id=416
Once upon a time I was falling in love ...
But now I'm only falling apart ...
Не свана моя сърказъм, майнаПървоначално написано от Lorein
![]()
![]()
Почни да четеш повече на лято и на дясно... То си личи кой ще учи в англо-говорящ университет, и кой ще си остане в България![]()
Хайде не ме нападай, ако обичаш. Братът на една съученичка ще учи интериорен дизайн в Милано, таксата му е 800 евро на година (може и на семестър да е, но е факт, че е ниска).Първоначално написано от Violenza
Nakadah, хич не са губене на време тия сертификати. Точно в момента в чужбина няма начин да учиш без да ти искат някакви. В моя случай (ще кандидатствам в Германия) - FCE, след 12-ти клас може и да взема CAE.
Имам супер много познати, които точно сега кандидатстват, и до един се спукват да взимат сертификати - немски, английски и т.н.
Мерси за отговорите. Аз сега съм на ниво малко над FCE, но няма да го взимам, няма смисъл. А случайно да знаете добър учител за уроци да ме подготви за CAE в Пловдив?! Страх ме е да питам моя даскал, щото съм чувал, че пращат при приятели без значение дали са добри. A на курсове не искам, в група не мога да уча качествено.
В Милано на много места се учи дизайн, братът на твоята съученичка 100% ще учи в държавен университет, това е средната такса в държавните университети. В частните е към 15-20хил. евро, така че зависи къде учиш, не са толкова "смайващо" ниски таксите.Първоначално написано от PinkPan7her
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Иии голям праз, като учи в държавно уни...![]()