Цитирай Първоначално написано от MooDy
1. С такава диплома и приличен резултат на САЕ възможно ли е да ме приемат в добър университет или?
2. Кой сертификат за език е най-търсен?
3. Посилни ли са таксита за средно-българско семейство?
4. В кои страни образованието е най-добро (и специално Италия от тях ли е, защото за малко хора чувам да учат там, а на мен ми харесва като страна + За Италия, ако знаете нещо повече - как се кандидатсва с английски какви са изискванията и т.н.)

1. Хубаво е, ако ще искаш в чужбина, да се опиташ всячески да си вдигнеш дипломата. Всеки един предмет е от значение, естествено някои имат по-голяма тежест. Опитвай се да изкарваш отсега хубави оценки, защото после и една стотна ще ти е от полза. Колкото за сертификата - аз в момента ходя на курсове за FCE. На есен ще запиша и CAE. Предупредили са ме, че подготовката за CAE е тежка. Не знам дали наистина толкова добре ви подготвят в училище, но лично питах моята учителка от курса и тя каза, че ако не си минал през FCE, много по-голям зор ще видиш с CAE. Имаш време, а ако имаш и възможност, според мен запиши първо него. Така няма от раз да се хвърлиш на по-трудното. Но не те познавам, може пък да имаш знанията и направо да почнеш за CAE. Консултирай се с учител.
2. Имам един справочник за университетите в Европа. Направи ми впечатление, че най-често освен TOEFL, приемат и с IELTS. Също така на много места вземат и с CAE, но с оценки B, C. Някъде вземат дори и с FCE. За мен лично TOEFL-а е голяма тъпотия, защото важи само 2 години, колкото да те приемат и после парите и усилията ти умират. Да, ако нямаш много време и ти трябва по-бързо този сертификат, добре. Но иначе по-добрият вариант е FCE/CAE. Тези сертификати са до живот и ще ти послужат не само за кандидатстване, но и после за работа. Казаха ми, че вече на интервюта за работа това, че си учил еди-какви си езики в училище засилено, не означавало нищо. Искали документ, че владееш езика. Затова ако имаш времето и финансовата възможност, лично според мен това е по-добрият вариант.
3. По мое наблюдение таксите в Англия са най-големи. От сорта на 2-3 хиляди британски лири на година. Хубаво е да се посъветваш и с родителите си, за да обсъдите финансите.
4. По този въпрос не съм много компетентна. Но наплива е за Англия, Холандия, Дания, Германия най-вече.

Леле, много нещо написах. Дано съм помогнала. Успех!