Цитирай Първоначално написано от Yoana
Гледай сега, избора на матура не е само на база знания. Правят се и едни тънки сметки в зависимост от това къде искаш да кандидадтстваш и да учиш, защото както сигурно знаеш в много унита вече приемат и с матура, което ти дава възможност да използваш нея като балообразуваща вместо оценките ти от гимназиалния курс(ако те не те удовлетворяват). НО ако тези оценки(от гимназията) са ти хубави и не си убеден, че на матура по този предмет ще изкараш по-висока оценка - не рискувай с матура по този предмет! Относно предметите, които си изброил - матурата по АЕ е лесна, откъдето и да се гледа, тя е на база 8-9 клас. Тази година като че ли има тенденция всички да пишат философия, но матурата не е лесна, трябва да си знаеш понятия, теория - всичко от 9-12 клас. За географията - не мога да кажа нищо, но е факт, че учениците се хвърлят към география, пък после не било толкова лесно хмм. За мен най-най лесната матура е по АЕ - хванал ли си основните неща в 8 клас, 5 не ти мърда.
Абсолютно съм съгласна!
Но най-вече първо си избери какво ще кандидатстваш, кои предмети ще ти трябват и след това мисли за матура. За философията не мога да ти кажа нищо, за мен материала от 9-12 е изключително сух, не бих я писала. Географията наистина някои хора я подценяват като трудност. Мислят си, че с общи знания ще я изкарат. Но е факт, че най-много двойки има именно на тази матура. Включва материал не само за България, но и за света.
Най-лесна за мен е матурата по английски език. Аз такава ще карам след малко повече от месец. Не се притеснявам, защото ги имам знанията, даже си правя сметка да изкарам над 5,50. Дай Боже. Но аз се занимавам сериозно. Имам познати обаче, които без сериозна подготовка, от общи знания изкараха 4 - 4,50. Така че не е токлова трудна.
Моят съвет е също да попрегледаш минали матури по предметите, които те интересуват и да решиш кое ще ти е най-лесно, като съобразиш и с това както ти трябва за кандидатстването.