- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Траур в Симеоновград
Rorschach,
не знам доколко точно познаваш закона за медиите, но със сигурност знам, че на всякакви телевизии и вестници им е забранено да показват трупове, кървища и тем подобни.
ПТ: Не, че нещо малко е станало, но това не е нито първата, нито последната катастрофа в такива мащаби. Ясно защо не е първата. Не е последната, защото живеем в скапана държава, където законите не са нищо повече от редове на лист хартия, които никой не спазва. Хората нямат съвест, държават бездейства, защото, ако присъдата за каране в нетрезво състояние (.5 промила и отгоре) беше минимум 5 години затвор, а тази за над 1.2 промила - минимум 20 - никой нямаше да си ги прави тия експерименти, знаейки, че след 3 пресечки ще го спрат и ще му видят сметката.
За мен решаването на проблема минава през слагането на дрегер във всяка кола, който да не допуска водача да управява превозното средство, ако е с над 0.5 промила.![]()
Слагането на дрегер е вариант, който аз ще заобиколя без проблем, но и дори да беше ефективен, то проблем остават другите идиоти, които карат нашмъркани, напушени или просто са прекалено смахнати или комплексирани.
ПП. Закона го познавам, но поправката влезе в сила след като по новините на БНТ излъчиха материал как се реже глава. Мислиш ли, че закона не може да бъде променен - лично според мен трябва така да се набие в главите на всички, че има последствия от тяхната тъпотия и да видят какви биха могли да са последствията, да видят как биха изглеждали те или техните близки.![]()
При уплаха, при силно и внезапно чувство на страх или погнуса, човек блокира съзнанието си и спира да е способен на каквито и да е било "когнитивни усилия" точно в рамките на няколко секунди, а какво остава да променя поведението си в дългосрочен план.
Допълнително, никоя от поведенческите теории, използвани днес, не ползва подобни методи. Разбира се, говоря за добре научно обосновани продукти, дейности и програми.
Адски много ме мързи да ровя за източници и цитати - моля те, не ме карай да го правя.
активизъм/превенция; писане; музика
Възпитанието е до един момент. След това всичко опира до всеки отделен човек. Българите са прости хора с кофти манталитет. Никакви клипове, снимки и подобни неща няма да попречат на хората да сядат пили зад волана. Публична тайна е, че в малките села всички се познават и там редовно карат пияни. Не се страхуват от полицията, защото там работят техните братовчеди и т.н.
Мой познат редовно караше пиян. Излиза от тях сутринта, започва да пие и после късно се прибира с колата. И това в период от една година. Приятелката му се качваше при него с думите "не мога да го оставя сам". Нямаше кой знае какви опити от нейна страна да го спре.
Една вечер ги спряха т.нар "органи на реда". Проверката с дрегер показа, че има алкохол в кръвта /не помня колко точно/ и го изпратиха в болницата за кръвна проба. Изпратиха го сам с колата - да шофира до там!? Взеха му книжката, но той продължи да кара - хем пиян, хем без книжка. Месеци по-късно си взе книжката и си размаза колата - 'дърво' пиян. Истинско чудо бе, че не уби някого. Но той или ще оправи колата, или ще си купи нова. И историята ще се повтори.
С това искам да кажа, че никой не дава пет пари за жалките закони, които не се спазват и мизерните глоби, които не се събират. Като го няма самозънанието, то поне остава да има строги закони. Единственото решение е да се бръкне дълбоко в джоба на тоя народ. Отнемане на колата, камери и високи глоби за нарушения /които наистина да се събират/.
Дрегери в колата, снимки на катастрофи и подобни неща... не трогват хората като този мой 'приятел'.
You're frozen
When your heart's not open..
и затвор...
Семантикс,
аз обаче чакам да чуя някакво решение, което да има смисъл, което да е приложимо. Обясни ми как ще накараш един малоумник да осъзнае, че неговите глупости имат последствия - аз разчитам на простичката формула да му покажа до какво водят тези действия на някой друг малоумник като него.
Голяма трагедия, горките семейства и приятели... Мир на прахта на децата.
Но има и един друг момент – колата не е принадлежала на този, който е причинил катастрофата. Тоест, когато той е пиел алкохола, надали е знаел, че ще кара след това. И вече след като се е напил, мислите ли, че е бил в състояние да преценява дали е способен да шофира в това състояние, или не??? За мен не е той изцяло виновен, а са виновни и тези, които са се качили с него – доколкото разбирам, не са били пияни, така че са могли абсолютно навреме да предотвратят случилото се! Дори единият от тях е предотстъпил колата си на този Даниел...
Наистина не завиждам нито на близките на загиналите и ранените, нито пък на причинилия катастрофата... Не искам да си помислям какво им е на приятелите и семействата на близките, ама и на него не му завиждам, ако се събуди от комата... Няма да помни какво е станало, и изведнъж БАМ – застава пред медиите, обществото и съда, носещ отговорност за смъртта на 6 души... От тази гледна точка за него самия наистина ще е по-добре да не се събужда..........
Понякога нещата трябва да бъдат разглеждани и от двете страни..
Винаги съм се ядосвал на този постулат, че ако си пиян, то ти имаш едно извинение за решенията, които взимаш. Не нападам мнението, а просто изразявам искрено недоволство спрямо това... недоразумение.
Ако човек е пиян - трябва да носи пълна отговорност, дори и по-тежка за своите действия, защото никой не му е наливал насила в устата, а в такива случаи е и фатално.
Да, колата е бил на друг и той ще понесе съдебно дирене, да - пътят е бил скапан, да шофьорът е бил пиян, да - скоростта е била адски висока и несъобразена. Като се обърне каруцата - пътища много, а никой не си взима поука...
Ненапразно Свидетелство за правоуправление се получава след като си навършил пълнолетие и вече можеш да носиш наказателна отговорност за своите действия и решения. Ненапразно и след тази възраст можеш да си купиш алкохол и т.н. Този келеш е направил низ от грешни решения и с това е причинил трагедия. Онзи, който му е дал колата - също е направил огромна грешка и трябва да си понесе последствията, защото и двамата освен права (да си купят алкохол, да имат Свидетелства за правоуправление и т.н.), те имат и задължения и там са се провалили шокиращо.
Пълна простотия е изказването, че не е знаел дали ще кара. Колата е огромна отговорност и подобни оправдания са смешни. Ако му е толкова сложно да прецени дали може да кара - нека не го прави изобщо.
Просто и елементарно е - пиеш алкохол - НЕ КАРАШ КОЛА. Без значение кой и защо те моли. Това, че си бил 'тотал щета пиян' не те оправдава в никакъв случай. Има таксита, има drink & drive, има хиляда други възможности.
You're frozen
When your heart's not open..
Прави сте, да, може би и аз преувеличих. НО определено вина не трябва да се търси САМО и единствено в шофьора – това е мисълта ми като цяло.
Като стане като в Америка например - сгазваш някой - лешиш еди колко си години и плащаш еди колко си милиона на близките. Ако нямаш кинти, работиш в някоя мина (грубо казано) докато си избиеш кръвнината. И другото, което предложих е закона да стане минимум с 20 години за над 1.2 промила и с мин 5 години лежане за 0.5 промила. Искаш ли да се хванем на бас, че това само ако го съобщят и обсъждат едно такова нещо толкова колкото Фукушима/Кралската сватба/Либия (ще повърна вече от тия новини), нетрезвите шофъори ще изчезнат за седмици.Първоначално написано от Rorschach
![]()
^Доста съм склонен да се съглася, че ще сработи. Но никой няма да въведе такива мерки у нас.
Тъжната статистика все повече и повече се попълва с трупове след грешки,които дефакто могат да бъдат поправени стига хората да си мислят с главите.За жалост и дискусията във форума и в медиите е от ден до пладне или до следващияг инцидент.Аз също съм на мнение,че народа има нужда от стряскане от нещо което да го уплаши и да го кара да не се качва пил да не фука,че колата му дига 200-та,да се научи,че правилника за движение не е просто книжка,а може би най-важното което трябва да научи е да пази хората около себе си.Стряскането може да дойде със строги санкции-парични и затвор,като освен паричните глоби може спокойно да се въведе и посещения на провинили се на автопришефствия дори и с жертви за да им се въздейства психологически и да им се вземе страха.Съвсем друга история,че трябва да се намери начин да се пресече корупцията и катаджийте да не прибират така свободно пари,но това няма как да стане ако потърпевшите не се превъзпит и не започнат да изпитват чувство на вина.Дотогава ще са спокойни,че винаги могат да платят на ченгето и да се спасят.За жалост 50-те или 70-те лева почнаха да правят хората невинни.
Не съм чела предните постове и съм тук за да изразя мнение...
Това,което се е случило е ужасно...Не мога да си го обясна колко мозък трябва да имаш в главата,че да се спреш да направиш такава глупост!
Сега да Ви кажа,момчето на което е било колата е според мен най-малко виновно..преценил е,че е пил и е дал колата на братовчед си да кара,който не бил толкова пиян,но все пак....Абе каквото и да казваме връщане назад няма,а пък и може ли на един от най-големите празници да се натряскаш до козирката и да се качиш да шофираш! Сега кой знае какво им е на онези хора,загубили децата си,а за други приятели,браточети и т.н...Три дни траур за Симеоновград и тозаради някакви пияни млади хора! Е бива ли да си на по 18-19 години и да се напиваш като за световно?! Както и да е...Да почиват в мир /само това мога да пожелая,по-хубаво едва ли/
Remmember! I will always be here,as long as you hold me in your memory! Just Remmember Me!
А не е ли по-добре първо да се започне със спазването на настоящите закони, и чак тогава да се мисли за по-крупни мерки.Първоначално написано от amk933
Няма смисъл 20, 50, 100 години затвор за една бира, след като правосъдието пак няма да си върши работата.
Ако има увеличение в глобите, аналогично на тях и рушвета ще се повиши.
Тарикатлъкът е до гроб...
Еми... Промяната в мисленето е най-прекрасното и желано нещо, да.
А нея как я извършваме с текущи мерки с текущ ефект?
Ето ти причината да не мога да дам по-ясни решения.
Шокова терапия -
хванат си с превишена скорост/пил или нещо подобно - явяваш се в РПУ и гледаш два часа филми и снимки с последствия от катастрофи, да им дойде акъла, какво са могли да сторят. Ако това се повтори - отнемаш книжката за една година. Ако хванат някой да шофира без книжка - 5 години ефективна присъда зад решетките + конфискация на МПС-то
Надявам се, че не си сериозен за шоковата терапия...
А разните отнемяния на права и сега са в сила, но нали за корупция си говорим, колко е ефективно?
Да, когато става дума за подобно насилие, вероятно органите ще изпълняват съвестно функциите си и ВЕРОЯТНО това е най-тъжното в едно подобно предложение.
Не ми се ще да мисля в каква държава ще се окажем, ако такива методи се превърнат в легална нейна мярка...
Законова??![]()
Проблема е, че не винаги можеш да намериш перфектното решение, когато говорим за управление - понякога трябва да си дадеш сметка, че решението може да е ефективно, но непопулярно, а в други случаи - попуулярно и неефективно.
Все пак за шоковата терапия по-скоро се шегувам, но с всеки изминал ден по улиците и пътищата, започвам да имам все по-радикални идеи свързани с отстрел на идиоти и данъчни облекчения за този, който го направи.
То такива "инциденти" се случват всяка година. Винаги дискусия, винаги нещо се прави и накрая - същия хуй.
Прото този път шофьора е ударил големия бонус със 6 жертви. И пак ще продължаваме да си играем на Кармагедон.
In Bulgaria hit and run driving is no longer a felony.
It's the National Sport!
...
То не бяха Стависки, то не беше тоя, преди това имаше още други. През няколко месеца има такива шокинг събития. Все кампании против алкохола и карането и накрая... българина пак си знае неговото. Тука без радикални мерки нема да стане просто. Ако докопам властта един ден, ще се молите за шоковата терапия на Роршах.![]()
Кампаниите са шокиращи - някакви "звездици" те гледат от тАлАвизора и ти викат, че да караш пиян е лошо, mmm'kaaay, а после се натрисат някъде с 2 промила и им се разминава, защото са известни.
Морал от хора с бели носове и изтерзани черни дробове - не искам, лицемерно е и действа по-обратен начин.
Всъщност имам идея - камери и снимки + малка промяна в законодателството, която да гласи, че глобата при заснето нарушение е на врата на собственика на автомобила. При служебните такива - да има специална книга, където се записва кой и кога използва служебният автомобил - имена, дати, часове и подписи.
И камери навсякъде - минал си на червено - акт по пощата и минус точки, ама бил си дал колата на шурея или на браточеда на един приятел от казармата? Кофти - да не си я давал на идиоти.