- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- СПАМ разговорник vol. 3
Мразя да не се наспивам в събота.![]()
Welcome to the Jungle...
Относно паметника,
Не вярвам човекът да го е направил от политически съображения (въпреки надписа). За сметка на това за една нощ е предложил свежо и, бих казал, адекватно решение на целия безумен казус около монумента, който се вихри в последно време.
Затова евала. Освен това се иска дързост, за да го направиш - пак евала.
Аз предлагам да отидеме да боядисаме в свежо гробищата да речем. Та нали и те са паметници на отминало време.
Over the hill with a man who has nothing in his brain
Time has passed him by, now only the memories remain
Every colour now just seems to fade to black
Mass suicide has stabbed you in the back
We can't do anything now, we've left it much too late
Now there's only you and me so say goodbye, peacefully
Now there's only earth and sea
FAIL
...
Риълантисоушъл? Ако да, защо все си сменяш никовете? (чисто любопитство)
Не мисля, че правилно схващаш концепцията на изрисуването на паметника. Е, това все пак е изкуство и всеки си го възприема както си иска. Според мен не е протест с/у миналото, а изява на мнение и позиция. Възприемам го като една иронична забележка към паметника и една модерна интерпретация на монумент, който не само не отговаря на съвремието, но и не е нещо, което българите да обичат или да се гордеят с него.
Отзвукът за този дързък и дори бих казала велик акт е красноречив. Делото беше посрещнато с одобрение.
На някой му е прищракало да се изгаври с паметника, но това е посрещнато добре, което за мен отмива "вината" на вандалската проява. Евала за смелостта на художника да изрази своето мнение и своята интерпретация по повод паметника - неговото виждане взе че съвпадна с общественото такова.
М/у другото, дори и да е протест с/у миналото (а аз не го възприемам така), ясно показва, че има много хора, които не се гордеят с миналото и не желаят да имат нищо общо с него (и за в бъдеще). Да не забравяме, че много хора искат да го демонтират. Може да е глупаво, безмислено и тн, но е интересен обект за социологическа оценка на настроенията в обществото.. Въобще ценно дело си е това изрисуване и аз напълно го адмирирам.
Нямам търпение да се снимам с него, утре като пристигна в София.
И ще заключа с нещо, което не ме изоставя след като научих за вандалската проява - ART IS SO STRONG
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
вчера бех на некво парти, днес ше мрем![]()
то густо, то пусто
Мили деца, това е поругаване на паметник - независимо кой какво си мисли, че символизира и т.н.
Ако утре някой реши да претвори някой бюст на Левски или Ботев и да ги представи като Бийвъс и Бътхет, тогава пак ли ще е "евала", арта е супер як и подобни п'утки майни?
Да, това е оригинално, но е неприемливо.
Бтв. примера с надгробните плочи е много добър?
Някой ако има починали роднини дали ще се изкефи да отиде и да види, как някой го е направил на телевизор, който излъчва новините на Бтв?
Не. Гробищата са паметници на отминали хора, не толкова на отминало време.Първоначално написано от omegatribe
Паметникът е спомен от отминало време и по-малко на отминали хора (тези мужици кои са? не са надписани като гробове, ерго не са конкретни хора).
Искам да кажа, че сравнението не е адекватно.
И пак казвам, че според мен този "акт" не цели да изрази позиция относно миналото и политиката. Той е за тук и сега - това е моята интерпретация.
Но ти имаш определени знания и виждания, които те карат да го интерпретираш също по свой си начин и това също е ОК. Просто сравнението с гробищава не мисля, че беше добър/точен отговор, точно защото малко грубо забравя факта, че, както каза jghgh, всеки има право на интерпретация и все ще е прав, когато става дума за някакво изкуство.
Rorshach, Ботев и Левски също не са ок за сравнение. Те са НАЦИОНАЛНИ символи - около тях няма дебат, а дори и да има, не бива да се допуска публичното им поругаване. Освен това са конкретни личности.
С този паметник е точно обратното. Не става дума за конкретен човек, а освен това налице е сериозен публичен дебат и силни позиции за и против. Забележи, казвам го въпреки че не съм от онези, искащи махане или местене на паметника!
ПП: Нещо важно: Според мен трябва да се изчисти боята, въпреки всичко. Идеята ми е, че не осъждам деянието.
Различно е. Поругаването на конкретно този паметник е умишлено и има смисъл, а не рандъм оцветяване. Всъщност има вложен скрит смисъл, не просто неприемливо оцветяване. Не може да гледаме едностранчиво на нещата.
Да, оцветяването на надгробен камък е гавра. Много осъдително и гнусно деяние. Както и да интерпретираш национални герои с доказани и неоспорими (поне според мнозинството) ползи и деяния за нацията ни.
Отношението обаче към Съветската армия, както и към паметника, е много по-различно. Съмнително е колко хора го обичат или като цяло желаят той да стои там. За мнозина тоя паметник навярно символизира един тъмен период на ограничения и потискане в бълг. история, период на насилие с/у свободомислието и срещу интелигентите, писателите и др. инакомислещи. Съветската армия - това не са национални герои. Много от нас не обичаме Съветската армия и я свързваме с негативни асоциации.
М/у другото, да поругаеш паметник действително е осъдително, особено ако е на Левски, Ботев, както ти сам каза, но е и проява на свободно изразяване на позиция - дори е доста граждански акт. А по реакциите на обществото можем да заключим и други интересни неща... Аз избирам да гледам положително на този акт и да се интересувам от среакцията на обществото, психологическия мотив на автора, настроенията на народа ни. Действително е интересно и вълнуващо за размисъл. И, да, изкуството е толкова силно в предаването на внушения и изразяването на мнение.
Как би оценил ако в Северна Корея някой направи подобно нещо? Би ли го осъдил?
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Паметника представя едни обикновени хора, които са загинали - не по свое желание, не по убеждения, а защото им е било наредено. Някой да ходи да оскверни тогава някоя костница и Паметника на незнайния войн, за всички тези безименни и безинтересни за вас хора, които са били нечий синове и бащи.
Защото за много от вас, които не обичат Съветската армия (щото сте виждали вие съветска армия или по-скоро дори не сте били родени, когато вече не е имало такава) - тя отново е съставена от безименни, обикновени хора, които не са имали избор, а са били заставени да умрат и оставят костите си в безименни гробове. Поругай червената петолъчка или сърп и чука, защото те са символите на идеологията, а не поругавай паметта на обикновените хора.![]()
Съветската Армия е създадена през 1946 година и НЕ Е водила бойни действия на територията на България. За сметка на това е потушила много успешно народни бунтове в Унгария и е поокупирала някои държави.
Всъщност дори и червената армия не е участвала в бойни действия в България.
А загиналите от двете армии у нас за го направили от препиване, сбивания, или кгоато на някой българин не му се е понравило да се разполагат със сестра му, дъщеря му или имуществото му както намерят за добре.
А ако сте толкова потресени: организирайте се в един съботник и го почистете. Санитарен полуден.
...
Добре де, така или инак вече всички са умряли , ние ги уважаваме и почитаме , какъво значение има този паметник ? Той не прави чувствата и мислите ни . За мен той не значи нищо . Както църквата е ненужна за посредничество между човек и бог ( атеист съм , но все пак ) .
Тъй, че хубаво са го нарисували , малко живот да вкарат в ситуацията.
Един паметник няма никакво значение и стойност , не са внедрени кости там . Мога да се възхищавам на войниците и без да го гледам.
Важно е духовното , не материалното . Пък и пичовете , ако се респаунат ( съживят) , могат да се изкефят на новият си облик.
Просто много шум за малко се вдигна , ако на някой не му харесва - да го изчисти, както е казал горе човека ^
Ама отношението ни към загиналите хора не трябва да има нищо общо с някакви материални проявления , в общият случай когато някой доказва любов/уважение и т.н. , се опитва да се самоизлъже, че ги има , като замазва положението с нещо, което може да се пипне.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Разпространих го по няколко чужди форума и отзивите са 95% положителни, а другите и те мърморят за загиналите във втората световна война червени войници, които нямат нищо общо със случая.
...
тук обаче е въпроса защо имаме паметник на армия,когато не ни е помагала с нищо ?
в Москва има ли паметник на нашата армия ?
Всъщност въобще не е актуалният въпрос.Първоначално написано от iziskan88
Както казах, оцветеното трябва да се изчисти. Но адмирирам автора.
Не е по-добър предният вариант, при които само гениталиите на войниците бяха оплескани с червено.
Тях някой да ги изчисти за толкова време?
Това на мен ми е по-съществен въпрос.
Според мен тоя паметник отдавна трябваше да е премахнат. Той реално показва окупационна армия, която "ни е освободила"? От какво бе?! Като сме почнали, дайте да вдигнем паметник и на Османската армия с всичките й акънджийски отряди, башибозук и т.н. и да го тачим ревностно.
Разкараха мавзолея, също и червената звезда от бившия Партиен дом. За какво ни е "Паметник на съветската армия", като вече няма нито съветска армия, нито Съветски съюз?
Welcome to the Jungle...
Много ценната артЪ информация от jghgh, че ТЯ и българският народ не одобряват паметника на Съветската Армия.
Няколко въпроса - какво знаеш ти за съветската армия и как този паметник ти пречи от 500 км. разстояние ? И социологически ли са данните, които ни споделяш - българският народ не иска паметника на съветската армия. Италианският народ иска ли орлите на Мусолини ? А олимпийския стадион ? Ммм ? Фашизмът е или не е осъден от международната общност и италианците ? Защо тогава неговите паметници стоят и не са "прерисувани" ?
Модерният поглед може да види паметникът на Цар Освободител като жокей ? Или може би там няма обществен дебат![]()
![]()
Паметниците, върху които има обществен дебат, независимо в каква посока и дали с основание или не, могат да подлежат на одобрително издраскване
Въобще знаеш ли какво е обществен дебат ?
Ти си от Варна. Знаешли ли, че има исторически дебат върху произхода на Владислав Варненчик. Мога ли да отида с три кофи боя и да го пребоядисам като Капитан Планета ? Или Марк О'Поло ?
Over the hill with a man who has nothing in his brain
Time has passed him by, now only the memories remain
Every colour now just seems to fade to black
Mass suicide has stabbed you in the back
We can't do anything now, we've left it much too late
Now there's only you and me so say goodbye, peacefully
Поругаването на паметник е отвратително, независимо от намеренията, моралните и граждански позиции на деятеля.
Допълнително този позитивен граждански отзив го превръща в прецедент, и както знаем прецедентите отприщват вълната.
Утре ще е паметникът на арменците във Варна, след това нещо друго. Кога започва да ви дразни? Когато са поругани всички личности, сътворили съвременната България?
И между другото Съветската Армия има немалко влияние върху спечелването на Втората световна война и заслужава паметник в много повече държави.
Между другото Съветската Армия съществува от 1946 година.Първоначално написано от w0sh
ВСВ е Червената Армия.
Нищо против нейните паметници. Макар и те да са влезнали в България като окупатори и да не са водили бойни действия на наша територия.
И да паралелите са ви баси фейла. Честно.
Искам сега някой от защитниците на паметника да ми посочи, какво е направила СЪВЕТСКАТА армия за България.
Кои нейни членове са загинали в България. Колко в бойни действия и колко са разстреляни като военнопрестъпници поради грабежи и изнасилвания. Които са били толкова многобройни, че чак Георги Димитров се е видял принуден да прати телеграма до Москва да нарпавят нещо по въпроса и това във времената на хардкор комунизма и пълната информационна завеса.
...
А на мен ми е чудно защо трябва да задълбаваш в някакви евтини подробности, когато става въпрос за нещо съвсем различно и то е поругаване на паметник. Или май ти е неудобно да отговориш на другите въпроси??
Казва се Паметник на съветската армия, защото е построен след създаването му и е правоприемник на червената такава.
Защо се обругават паметници, а не символи на комунизма - петолъчките и сърп и чуковете? Защо?
ПП. Този, който го е направил явно не е много запознат със София, защото не знае, че в този район е опасано с камери и са го снимали, и вече го търсят.
Добре де. Същия въпрос за ролята и жертвите на Червената Армия в България.
Аз винаги съм си мислел, че паметник се строй за да напомня за нещо конкретно, а не за приемника му. Все едно да направим паметник на Владимир-Расате щото е приемник на Борис I? Нещо не ми се връзва.
Този паметник не е никакъв паметник, а е символ на комунизма. Затова се и поругава. При това доста оригинално. Пак казвам - танка в Прага, който го боядисваха розово няколко пъти.
...
Альошата на Duke Nukem!Първоначално написано от Rorschach
И какво общо имат гробовете на партизаните? Те реално са си дали живота за нещо, в което са вярвали. А тия мужици на паметника на съветската армия
1. Не са умрели (освен разстреляните за грабежи и изнасилвания)
2. Изобщо не се знае какъв са го дървили в България. А всъщност знае се - налагали са правителство по интереса на другаря Сталин.
А Паметник на загиналите в Батак башибозуци? КОГА?
Ако утре го вдигнат (както онази пирамида с полумесеца в двора на Юзеирови) пак ли трябва да го пазим от поругаване?
...