- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Защо всички се набутват в езиковите?
Аз пък ще кандидатствам тази година в природо-математическатаДано ме приемат
![]()
Pretty Little Liars.![]()
Glee.![]()
Supernatural.
Всъщност: по тази логика (говоря за тези,които викат: "ако не знаеш поне един език за никъде не ставаш") само в ЕГ'тата ли се учи език ? Не съм в езикова паралелка,но интензивно изучавам език.. В природоматематическа паралелка съм - Биология,химия и КЕ.. (и с втори чужд език: английски).. Хем се занимавам с любимите ми предмети,хем си научавам два езика.. Да не говорим,че за напред мога да избера и трети език,който искам да науча..
Времето избира кой да срещнеш в живота си, сърцето избира кой да обичаш,
но само ти избираш кой да остане ♥
Според мен нивото,което се усвоява в една езикова,никакъв шанс няа който и да било за да го стигне,като у4и било то в математическа,търговска,ил и каквото и да било друго профилирано училище.Не се обиждайте,обаче е факт.Аз от ЕГ-то излизам с ниво C2 пo АЕ и C1 по НЕ.Друг е въпроса,че тва стана 6ото просто исках да уча и все пак тая възможност може да се даде само и единствено в една езикова (и да,знам 4е има и курсове,тука става дума за безплатна подготовка).И на мен абсолютно нищо не ми пречи да кандидатствам квото и да било,било то медицина,икиномика и т.н.Просто после като завърша 6те иам 2 езика на високо ниво,а за времето в университета мога да изкарам даже и 3ти.
В езиковите гимназии самият език се учи на много по-високо ниво от каквито и да било други курсове, училища, или специализирани паралелки. Просто няма база за сравнения. Единствено по-добре от езикова гимназия се учи при филология.
Отделно, децата имат много ограничена гледна точка и ако харесват да се занимават с нещо, то е защото не са срещнали нещо по-добро. Затова ако още след 7-ми клас си определиш с какво ще се занимаваш, то ти си поставяш ограничение, породено от стеснения мироглед. От друга страна, ако си в езикова гимназия, ти пак ще учиш всичките предмети, които се изучават в училище, но ще имаш огромния плюс да владееш много добре някакъв език. От там нататък пак може да си избереш каквото те е кефило преди да влезеш в гимназията, но може да си избереш и нещо друго. Просто имаш опции.
Примерно : искаш да се занимаваш с програмиране, за което ти трябва яко математика. Влизаш в математическа гимназия и после? Език не знаеш, т.е. да следваш в чужбина не става. Влизаш в СУ, примерно с 6-ца на приемния изпит. И в един момент се оказва, че познанията, които ти дава университета не са достатъчни и трябва да четеш литература на чужд език. Ами след време като се налага да отидеш в чуждата страна на симпозиум? Отиваш, ама едва се оправяш с разговорник, никой не разбира какво говориш, от там яко напрежение, много пропуснати ползи и в крайна сметка ник'ва полза от пребиваването в чужбина.
Решението къде да продължиш да учиш може да дава отражения цял живот. Затова не трябва още толкова рано човек да се профилира. Езикът винаги е огромен плюс. Неслучайно хората казват "Границите на моя език са границите на моя свят".
Адската простотия каза в момента, относно математическите. Там също много се набляга на езика, ти изкара, че ако не си в езикова дори и английски няма да проговориш. Жестока грешка!Първоначално написано от badsector
Моя милост е 7 клас и след няколко дена ще си подава документите за кандидатстване.Първоначално написано от actorqt
Имам 33 бал за ЕГ Пловдив(Английската) и ЕГ Иван Вазов(Руската),който ми напълно достатъчен,за да вляза в тези езикови,ама няма да го направя.
И защо всички си мислите,че само в езиковите се научават езици...
Най-доброто мнение.Първоначално написано от SmilezZz
![]()
![]()
А ако нямаш никаква представа от математика,а ти вървят езици как да влезеш в математическа? За едни е едно,за други друго.Затова има езикови,математически,икон омически и всякакви училищаПървоначално написано от daq96
![]()
Леле всички 6-7 клас станахте многознайковци.Това е,без език си за никъде.За мене или отивам в езикова или отивам в механо ,което е доста "пропаднало" (само и единствено мое мнение ) или трябва да отидеш в математическа,а не на всеки му се отдава.Така че няма какво да му мислиш.
Няма, освен ако не следваш филология след това. Това, което ще говориш, ще е със супер силен акцент и на много места няма да те разбират. Просто нивото е коренно различно.Първоначално написано от Fiction7577
Душичке, аз също много си харесвам България, не мисля да я напускам някога, НО не можеш да диктуваш на всички какво да правят. УМНИТЕ отиват в чужбина, защото НЕ ИСКАТ ДА СА РОБИ В БЪЛГАРИЯ. Не е ли робство да работиш по 10 часа дневно и да взимаш 200лв, при положение, че можеш да работиш 8 часа за МИНИМУМ 200 ЕВРО? Хубава ни е страната, чудна, НО не всички са като теб да ми ходят по Лондон и Париж, там не ти помня къде щеше да ходиш тва лято. Лондон ще го видя АЗ през крив макарон, щото мойто семейство е малко по-земно и няма до такава степен пари да ме влачи по Света. АКо работеха в чужбина, в Германия например, заплатата им щеше да превишава 3000 евро, и то само на баща ми. Родителите ми са роби, щото се трепат като ненормални. Е тва ти е държавата! Мойто бъдеще се надявам да е по-светло и наистина да се плаща на човек за заслугите му, а не 200лв, колкото за тока само! Така че нямаш право да говориш за тия, които са напуснали страната си, всеки сам си избира начин, по който да си изживее живота. Ми ако се беше родила в някоя бедна, ама наистина някоя бедна арабска страна, дай да живееш там цял живот, да те продават и бият, за тва, че си жена.. че понеже, разбираш ли, ако се махнеш от "родината", ще излезеш роб, хахаха.Първоначално написано от sladkish_14
Моля ти се, спри се просто. Нямало да проговорят, айде бе.Първоначално написано от badsector
Нивото е различно - ми да, разбира се, че е различно, ама не ми го изкарвай, че едва ли не ако ходиш на курс няма да научиш същото.
Хората дават луди пари за курсове, за да си вземат сертификати и тем подобни.
Абе вие тука нормални ли сте е така![]()
Всички изкарахте езиковата като най - голямото училище. Случайно да сте чули, че и в другите училища се учи език примерно о.О?
Не знам на теб кой какво ти е казвал, ама да не мислиш, че всички българи в чужбина, които имат хубава работа, са учили филология. Някак си говорите просто колкото да кажете нещо...
Ами да, учи се, ама не е на нивото на езиковитеПървоначално написано от smiirnoff
![]()
Е, в края на краищата, стигнахме до извода, че без без висше си за никъде. Разбира се, че нивото е различно. Просто някои хора го изкараха, че едва ли не в ако не учиш в ЕГ, нямаш шанс да научиш език.
И все пак мен никой не може да ме убеди, че амбициозен човек, който учи език, но не в ЕГ, не може да научи езика.
ГлупостиПървоначално написано от nickeyy97
Не говори наизуст.
И да попитам потребителя, който реши, че ако не учиш език в езиковите, ще го проговориш с акцент, на какво ми се обосновава? Или само щото е ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, то просто ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е едно ниво по-нагоре?
Не уча в такова училище, не ми и трябва. Половината от бившият ми клас се насадиха в ЕГ-то. Като ги слушам за какво става въпрос, се радвам че се отказах да кандидатствам там.
Езикът си е един и същ независимо къде ще го учите. Не говорете наизуст, с акцент сме щели да го проговорим, мда, сигурно.... кажете ми каква е разликата в това къде ще уча английски?
Че 8 клас керееш по цял ден в даскало и нек`ви даскали дето едва ти говорят на английски (примерно) едва връзват 2 изречения и седят там само, да ти казват кое упражнение да правиш. То това и аз сама мога...
Първоначално написано от Fiction7577
Ммм, не мисля че говоря на изуст. Можеш ли да сравниш една най-обикновена паралелка с например английска паралелка в някоя езикова?
Ние говорим за училища на ниво, не за първото квартално, където уж се учи английски.
Ако нивото на преподаване и усвояване на езиците в останалите,неезикови гимназии беше толкова високо,всичко щеше да си проличи както от матурите,така и от реализацията ! Точно факта че от езиковите масово предпочитат да учат в чужбина,а в останалите гимназии с профили няква професия си остават тука,е достатъчно показателно кое как се учи!И вие пък кво се вкарвате толкова във филма,все едно само българите ходят да учат в чужбина или пък избират да живеят в друга страна.Всеки си има право на избор,а това че е открил реализация и живот другаде не го прави по-малко българин или нещо от сорта.Щом човека се е потрудил и е сметнал че съответната държава му предлага по добри възможности,защо пък да не замине?И вие кво,ако примерно спечелите стипендия от някой световен престижен университет,ще си кажете "еби го,не е в Б-я,не ми тряа"?
Oт една страна е така, но като си в езикова гимназия се набляга повече на езика от колкото на другите предмети.Първоначално написано от SmilezZz
Е-е-е, вие в езиковите се изкарахте, най-умни, най-елитни, най-прогресиращи. Тц, тц, тц.
Колкото го научавате, толкова и не го научавате. Имам приятелки, които учат в езикова и нямат идея от езика, който учат, а той им е първи. Имам и такива, които пак са в езикова и го знаят много добре. Но не си мислете, че ако някой от професионална, не езикова гимназия, реши да вземе изпитите за даден език, не би могъл да го направи. Не само вие знаете език и не само вие го владеете. Независимо, че учите в езикови. И това, че там приемали с други изпити и били по-трудни са думи на някоя 15-16 годишна пикла, нищо лично. Не можете да сравнявате хората по това къде учат. Не можете да ги оценявате така и не би трябвало. Познавам много умни и качествени хора, които не са в езикови, а просто в обикновенни СОУ-та, това не ги прави по-тъпи от вас, а от друга страна вие не си мислете, че сте нещо повече от тях> то това си проличава, като започнеме да се реализираме след години, а не сега![]()
♫ Beautiful.. ♫
Ако ти дам душата си, дали ще ме забравиш ти.
Ако ти дам сърцето си дали ще ми повярваш ти,
че те обичам както никой друг,
искам те, искам да си тук!
Не спира да боли, живота ми това си ти,
сърцето ти е лед, да дишам мога само с теб.
сърцето ти е лед да дишам мога само с теб.
Ako не попаднеш на добър учител,който наистина да те научи на езика,дори и да си сам в клас няма да го научиш.Между другото математиците,които учат също език,много често показват по-добри резултати на Тойфел и т.н заради логичното мислене,което са развили.Така че много зависи какъв ти е учителя и най-вече колко услия полагаш ти за да научиш езика.И двата вида училища си имат своите минуси и предимства.
[quote="NightGuardian"]Ето това нещо се нарежда в моя топ 10 за най-тъпи изказвания изобщо. Точно тия хора, дето отиват в чужбина, имат характер, защото учат, заминават и си оправят живота.. Не търпят глупостите, които стават в нашата държава и не искат да мизерстват. Робиня си ти, дето седиш тука и се оставяш да бъдеш манипулирана и да ядат на твой гръб. Баси смешката дето си да говориш за достойнство. Ние българите имаме ли такова изобщо? Овче народ сме ние, не се вдигаме за нищо и никаква кауза. Хората по света си знаят правата, тука знаем само да си траем. "Безхарактерни слаби хора". Не знам колко са слаби, отиди в Германия и ако щеш гледай някоя баба, ще изкараш 5 пъти повече пари от тука и ще живееш като цар. А това за тях е ЕЖЕДНЕВИЕ и дори не им прави впечатление. Нашите, които отиват там, просто веднага виждат контраста.Първоначално написано от sladkish_14
"..които смятат, че бъдещето е там" Къде е бъдещето, ако не там бе? Я се събуди!
МОМЧЕ
^ Окей тогава, за пари ходи и гледай в Германия някоя вмирисана баба. Какъв ти е проблема да гледаш такава в България, не знам .. ;х всичко за пари.
Oтносно aras 97, не разбрах, че става въпрос за изпити след 8 клас, за проверка на ниво по език. Извинявам се. Моя грешка. Връщам си само обидната дума, но не и останалите![]()
♫ Beautiful.. ♫
Ако ти дам душата си, дали ще ме забравиш ти.
Ако ти дам сърцето си дали ще ми повярваш ти,
че те обичам както никой друг,
искам те, искам да си тук!
сърцето ти е лед, да дишам мога само с теб.
сърцето ти е лед да дишам мога само с теб.
Проблема ми, сладкиш, е че ако нашата държава беше така, както трябва да бъде, ти каквото и да работеше, щеше да изкарваш достатъчно. Аз за парите не говоря като лакумия, а като начин на преживяване, прави разликата.Първоначално написано от sladkish_14
Относно езиците за сравнение м/у езикова и друг вид гимназия. Вие луди ли сте? Естествено, че в езикова най-добро ще е нивото, по простата причина, че там учиш най-много часове. Все едно аз сега да почна да претендирам, че нивото на математиката в моята гимназия е на нивото на математическата или природоматематическата, пълни глупости.. Как може да сравнявате изобщо изучаването на език в езикова и друг вид гимназия, не знам.. Но не давайте примери с това, как човек, ако искал, щял да научи езика навсякъде. По същата логика, един мързел от езикова нищо няма да научи. Говорим за ниво, независещо от самия човек, а от преподаване и часове като цяло.
МОМЧЕ
Аз ще отговоря преди да съм прочела мненията до тук.
В града,в който живея има две елитни училища - математическата и езиковата. И математическата е по-елитна и много по-добра и доказала се от езиковата. И следователно всеки се набутва в математическа или езикова. Е, всеки,всеки не всеки,но поне тези,които искат да преуспеят в по-трудните професии. В елитните гимназии влизат предимно ученици,които имат амбиции. Другото,за което влизат масово учениците е,че образованието и дисциплината са на по-високо ниво. Защото все ми е през акъла,че един амбициозен и имащ дарба,талант ученик може да получи добро образование в кое да е училище! В математическата гимназия в 8 клас се изучава интензивно език,както в езиковата. Това е от огромно значение,защото научавайки езика после през годините просто затвръждаваш знанията си. Затова казвам,че е важно малко или много училището. И не съм съгласна,че само в езиковите се преуспява,ставаш много умен и т.н.
Колко ще е това интензивно, за дето говориш, като в математическата се учи интензивно математика. Не казвам, че езици не се учат, но ако в твоята гимназия се учи в 8ми клас по 5 часа математика на ден, в моята (езикова) по 5 часа немски, английски, или немски. Иначе си права за дисциплината, и че не само в езикова можеш да се реализираш. За мен всяка една гимназия, от който и да е град, е елитна, ако се учи по всички предмети на много високо ниво. А това, че учениците избират само такива означава, че другите не са толкова хубави.Първоначално написано от iiordanova
МОМЧЕ