- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Защо всички се набутват в езиковите?
Аз не уча интензивно математика и няма да уча,защото профилът,в който съм не е математика. Интензивно математика изучават само паралелките - математика с английски и математика с немски! А останалите,например профил Биология изучават Биология и Химия интензивно. И за другите паралелки е същото.Първоначално написано от dunce
Голяма глупост е да кажеш, че не можеш да говориш език като хората щом не си в езикова. Бля бля. Аз не съм в езикова, ама като изляза извън страната се оправям с езика. Пък и ако си поставиш за цел да научиш езика има много начини. Имам една приятелка, която живее от скоро в Испания. Бъкел не знаеше, сега е като машина. Така че, не ми разправяйте, че не можело да се научи език без да си в езикова на нужното ниво. Като те мързи, ако ще да са те набутали в най-елитното училище няма как да научиш каквото и да е.
В моя град мога да кажа,че единственото хубаво училище е моето.Уча в ЕГ,макар и да не искам да кандидатствам с език.Защо влезнах?Поради причината по-горе.Някой просто нямат такова разнообразие,което можеш да намериш в големите градове.
И въпреки че ще кандидатствам с друго се радвам,че съм в езикова.![]()
Като цяло езиковите и математическите гимназии са най- качествените- дори само поради факта, че си набутан на едно място с амбицирана паплач. В такава среда, дори и да няма учители, пак ще има значително развитие![]()
always late but worth the wait!
Ще кажа само две приказки, защото наистина бързам за даскало.
smirnoff, вземи провери малки и тогава говори. Без език в днешно време си за никъде - факт! Баща ми работи в престижна австрийска фирма и на 38 години захвана да учи английски, защото документацията вече се води на английски. Вече четвърта година го учи и му е адски трудно, а немският от гимназията... не можеш да му стъпиш на малкия пръст, ако щеш 20 години само немски учи.
С език можеш да успееш много повече (учител и преводач са едни от многото възможности, но далеч не са единствените, да, продължи да се хилиш в стил "опа, изчерпах се"), отколкото с една кирлива смешна ГИМНАЗИАЛНА "специалност" като "Банково дело". Обясни ми къде ще те вземат за счетоводил със средно
Обясни ми, моля те, защо, за Бога, се набута в техникум![]()
И да, език на курс се учи много по-бавно и трудно отколкото в езикова гимназия, освен ако не е английски, понеже хубави курсове по английски под път и над път. Обаче немски, френски, италиански... в езиковата научаваш цялата граматика за една година и поне едно 6-7 000 думи, а на курс това има да го влачиш 5 години.
Освен това, в езиковата учим абсолютно всички предмети, не само език. Уча математика на второ равнище - точно такава математика, каквато се учи в математическата. Виж ми и учебника по история на немски и тогава бърбори![]()
Естествено, винаги има хора, които си нямат и бъкел понятие от езика - дали защото ги мързи или защото нямат усет и са по-силни в точните или хуманитерните наука. Да, има такива, не го отричам.
2010 година на матурите бяхме 4-тото по успех училище в страната. Цялостен успех, не матурите по езици![]()
Нямате си идея колко положително влияние оказва.че си набутан на едно място с амбицирана паплач
Точно така! Идея си нямаш колко е трудно да заминеш за чужда държава на 19 години и да се оправяш абсолютно сам! Ако нямаш роднини, няма да знаеш дори кой супермаркет е добър, къде да си платиш тока или да отидеш на фризьор. Това е далеч по-трудно от това да си останеш в България и да си изкараш 4 години по дискотеките.Точно тия хора, дето отиват в чужбина, имат характер, защото учат, заминават и си оправят живота.. Не търпят глупостите, които стават в нашата държава и не искат да мизерстват. Робиня си ти, дето седиш тука и се оставяш да бъдеш манипулирана и да ядат на твой гръб.
След 2 години ще запиша бакалавър в Германия и въпреки че изобщо не съм привързана към страната и семейството си, потръпвам от ужас предварително.
Оф, момиче. Сори, че за втори път коментирам твое мнение в темата, но не се сдържамПървоначално написано от sladkish_14
Така, ако помислиш малко, може би ще се досетиш, че една "вмирисана баба" тук взима по 150лв пенсия, максимум 200-300. Сега се пренеси в Германия. Предполагам "вмирисаните баби" там взимат МААААААААААААААААААААЛКО повече. Тва, че ти не си изпитала нужда от пари, не значи, че мен ще ме устройва 50лв на месец за гледане на "вмирисана баба".
Сравнила ми България с Германия, лелее
Може би не си забелязала, че хора нямат пари да си купят някакво удоволствие, като шоколад, например. Всичко за пари? Всичко НЕ, но доста неща - да. Баща ми с висше се е трепал тука за 150лв на месец в България, за да имаме НЯКАКВИ доходи, щото се е стигало до много крайности в тва положение. Сега, за щастие всичко е наред. Хубавото в случая е, че съм се научила да ценя парите, което всъщност много ми помага.
Обаче израза "вмирисана баба" ще си го запомня![]()
Хора,темата няма нужда да продължава! Разни хора,разни идеали. Всеки си има свое си мнение по въпроса.
Амиииии, да..... то Германия е съвсем същата като БГ, никва разлика...Първоначално написано от sladkish_14
![]()
![]()
![]()
![]()
Момиче,не може да сравняваш България с Германия.Първоначално написано от sladkish_14
![]()
Не всичко е пари,но всичко е с пари!
Първоначално написано от PinkPan7her
"Набутала" съм се в техникум щото т'ва искам да уча и работя. Нещо сложно ли видя?![]()
И да, като го завърша мога да работя. Най - малкото в работата на майка ми има жени със средно, които взимат заплата колкото майка ми и работят едно и също нещо, при положение, че майка ми има висше, а те не. Аре вие малко проучете преди да мърморите. За да пиша, явно знам някой неща, сеш' се?
И как може да се изцепиш, че учиш математика като в математическа.![]()
Отиди кандидатствай в техническия или УАСГ с тая подготовка от езиковата и после ми говори колко ти е нивото по математика. Сестра ми учеше в езикова, ама сега ходи на уроци цяла година, за да си вземе изпитите във УАСГ. В началото, когато почна уроците и помагах със задачите, щото уча в техникум и ми гъчат математика супер сериозно, нищо че я уча 3 часа в седмицата. И, не, сестра ми не е тъпа, просто е на т'ва ниво математиката в езиковата. Не казвам във всяка езикова, ама просто не можеш и да сравняваш.
В момента спориш за безсмислени неща. Вече се каза, че в езиковите нивото е по - високо, ама да ми се дуете, че ако го уча езика не в ЕГ няма да го "проговоря" е пълен смях е така.
К'во повече очакваш да обясня? За мен ЕГ не са ми приоритет, не съм влезнала там, защото НЕ ИСКАМ и така съм РЕШИЛА, примерно ... о.О
Всеки си защитава това, което прави. Разбра се тука кой учи и кой не в езикова.
И знаете ли защо в езиковата е по - хубава дисциплината и нивото на езика - щото не преподават само български учители, ами повечето са англичани, французи, италианци и т.н. А на тях манталитета им е коренно различен.
Отново давам пример със сестра ми. Имаше 3 учителки по италиански - две българки и една италианка. Е, познайте.
При италианката всичко върви по мед и масло, защото знае какво да прави, а другите две учителки ги правеха на нищо ...
И не казвам, че българските учители са лоши. Просто е много по - различно да учиш език при българин и при чужденец с роден език точно този, който изучаваш.
Айде сега дъвчи ме пак.
Езиковата в моя град (Ловеч) е една от най-елитните в цяла България и ако кандидатствам в ПМГ или особено в Механотехникум, нямам голям шанс да си намеря качествена работа. Английския ми е перфектен (бях на 5 място на национална олимпиада в цяла България, сбърках само дебилни въпроси от обща култура като например "Кога е Коледа в Русия?"), само ми трябва да науча испански, френски или немски (подредени по трудност във възходящ ред). Сестра ми, която е 11 клас в момента, отиде за 10 месеца в САЩ благодарение на езиковата гимназия.
В крайна сметка съветът ми е такъв: ВЛИЗАЙТЕ В ЕГ И НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ВЪОБЩЕ! Само ако сте слаби по английски/немски/руски/*даден език* И ако сте добри по математика, тогава влезте в МГ/ПМГ.
Честно да ви кажа-едно и също е! Дали ще си в ПМГ или в езикова е абсолютното същото!Защо ли?Ами защото всичко си зависи от човека.Ако ти искаш да научиш езика,искаш да научиш и математиката,биологията,хи мията и т.н,ти можеш да си ги научиш където и да било..
Тоест всичко си е до мотивацията и нагласата на човека.Да-в ПМГ ще имаш по-малко часове по английски (примерно),а в езиковата по-малко по математика,и всъщност това изобщо не ти пречи ,освен ако не си въобразиш нещо от сорта на: "Ами,то аз уча в математическа,няма как да науча езика".Според мен най-важно е образованието след 12 клас,защото това реално играе най-голям фактор при търсенето на работа.Гимназията е само пътя към него : )
"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not." - Kurt D. Cobain
Глупости. Аз уча в ПМГ(не в Ловеч),но не съм чак толкова добра по математика, по-добра съм в езиците. И какво от това? Математика в моята гимназия(предполагам не само в моя град за ПМГ се отнася) не се учи интензивно,освен ако не си в математическа паралелка(математика с английски и математика с немски са паралелките с интензивно изучаване на математика)! Не знам защо,но който чуе ПМГ и веднага се хваща за математиката.Първоначално написано от ThaZone
Може би защото е Природо математическа гимназия.Първоначално написано от iiordanova
Но като цяло съм съгласна с останалата част от поста ти![]()
"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not." - Kurt D. Cobain
Да, математическа е гимназията,но повечето не учат в математическа гимназия,че да знаят какво се учи. И говорят без да знаят.Първоначално написано от TheBee
![]()
Да,така е..Не знам за другите градове,но при нас всички,които не учат в ПМГ са на принципа,че това е "сборището" на зубарите..
И при нас е така. Смята се,че учещ в ПМГ е зубър. Определено не са навътре в нещата,защото изобщо(!) не е така. То е същото като да кажеш,че еди кое си училище е най-зле. Етикети,етикети... От зубър до учещ и умен ученик разлика от тук до небето.Първоначално написано от TheBee
Прочетох го цялото, но само при това изречение вече знаех какво да очаквам надолу. Окей, работи си това, щом те кефи.Първоначално написано от smiirnoff
Изобщо не е вярно това за чужденците-преподаватели. Всичко си зависи от човека. Имаме учители, които правим на две стотинки, имаме и такива, които уважаваме адски много и думичка не продумваме. Иначе да, манталитетът на германския учител и германския ученик е съвсем различен. (Ходила съм в немско училище и съм влизала в часове).
Ми не мога да разбера какъв ти е проблема с моето решение? Ти ако не си осъзнала какво искаш да правиш по - нататък през живота си, аз съм.Първоначално написано от PinkPan7her
Това ме накара да се замисля, че точно нашите баби, горките, са вмирисани, защото една доста голяма част от тях дори нямат пари за вода. Това съвсем сериозно го казвам и знам такива в квартала. Друга голяма част от възрастните хора пък трудно се издържат, и имат нужда от децата си, за да не се ограничават. Наистина е доста смешно да кажеш за немските баби вмирисани, при положение, че с тяхната пенсия тука си изкарват почивка за колкото си искат време в който си искат хотел.Първоначално написано от Moderatorius
"iiordanova написа:
Не знам защо,но който чуе ПМГ и веднага се хваща за математиката. [/i]"
В коментара ти, който аз цитирах, си написала поне 10 пъти математическа и нито 1 път не е споменато "природно" отпред. Чуди се още що се хващаме за математиката, щото има ОГРОМНА разлика между математическа и природноматематическа. Както ти сама написа, в едното е на профил, какъвто ти си избереш, а пък в математическата профила ти е математика и вече впоследствие нещо, свързано с нея. Друг път гледай какво пишеш, вместо да обвиняваш кой разбирал и кой не.
МОМЧЕ
Обясни ми, моля те, до какво решение си стигнала тогава.Първоначално написано от smiirnoff
И бтв, задължително си по-голяма от 8 клас, щом си в техникум, но... не ми е ясно дали там имате часове по български език и литература. Ако имате, започни да ги посещаваш по-често и тогава ми се отваряй, защото да допускаш подобни елементарни правописни грешки, които след 5-ти клас е непростимо да правиш, някакси не е най-силният възможен аргумент в твоя защита.
![]()
Всички отиват по ЕГ-тата защото могат да ти дадат едно по-добро бъдеще, което е извън пределите на България (тук няма бъдеще на този етап). Научаваш езика до съвършенство и отиваш в някоя друга държава, където ще можеш да живееш нормално. После Бат Бойко да разправя, че щял да върне българите в България... ^^
[quote="dunce"]Не разбралата май си ти. Или просто двете не можем да се разберем?! Както и да е.Първоначално написано от Moderatorius
За останалата част от поста ти съм съгласна.
В България пенсиите са много ниски. И ако бабите могат да се нарекат "вмирисани" ами,да такива са. Хиляди пенсионери не могат да си платят само тока и водата,а да не говорим че не са ходили на почивка от повече от 10 години сигурно. А нали сами виждате,че по нашето море само групи пенсионери от чужбина (главно са руснаци и немци) . Е,щом си позволяват това определено не са "вмирисани".
И като нямаше за какво друго да се хванеш, реши да ме упрекваш за грешка, нали? ;DПървоначално написано от PinkPan7her
Посещавам си ги най - редовно часовете и се радвам на отлични оценки.![]()
Хайде моля ти се, отдавна знаем за к'во се заяждате всички в този форум като няма за какво друго да се хванете. Ако нямаш какво повече да добавиш, мисля че няма нужда от излишни коментари относно правописа ми.