- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Задачка на С++
 Отговор в тема
 Отговор в тема

Ако някой може и иска да помогне с една задача по с++ да пише.. опитах няколко пъти сам да се справя но нещо не ми се получава...
Ето и задачата:
Съставете програмна система за обслужване на фирма за продажба
на компютри. За тази цел:
1. Създайте начална база от данни за компютрите, съдържаща за всеки
компютър дата на производство, гаранция, модел, твърд диск – марка и
капацитет, оперативна памет, цена, количество.
2. Изведете списък с моделите с най-ранна дата на производство.
3. Актуализиране на данните за един компютър, включващо обичайните
обработки допълване, изтриване или променяне на данните .
4. Сортиране на компютрите:
а) по дата на производство във възходящ ред;
б) по цена в низходящ ред
Повече разбирам паскал, но трябва да се напише на с++..... Благодаря Предварително!
я покажи кода, който си набрал!
//3. не ми стана ясно какво точно изисква

Глупости съм писал... на мен проблема ми е да започна с задачата.. Виж ако можеш 1 точка да ми напишеш за другите мисля че ще се справяПървоначално написано от Blab

какво сте учили?
So much anger aimed in no particular direction
Just sprays and sprays

Това ми е курсовият проект.... 2 и 4 точка са лесни ama 1 и 3 са пълен "таш*к" поне мен ме затрудняват ако може някой да напише само 1 точка ще съм му много благодарен!

Пазиш си всичко за 1 компютър в структура. Другия вариант е за всеки детайл да правиш масив, което е по-лошия вариант.Първоначално написано от zelofar
Това само на C++ ли, без запомняне в някаква база данни?
При всеки случай се стига до това да разполагаш с масив (array) с тези данни. Асоциативните масиви са по-удобни. Или поне аз не съм станал фен на структурите. Задачата не е трудна и с малко работа ще я направиш, но ако разбираш масивите. И то най-обикновен едномерен масив в твоя случай, за който ключовете са само имената на групите с данни (име на комп, дата, гаранция...), срещу всеки от който ключ е записана стойността - самите данни.
И така масива има брой елементи в себе си колкото са компютрите, всеки елемент се състои от име (ключ, key) и стойност.
[ключ] => "стойност"
-------------------------
[pc_number] => "1"
[hdd] => "Seagate"
[capacity] => "400"
[price] => "100"
Понеже не съм наясно със спецификите на C++, точен код няма да ти напиша, но ти ще си го направиш когато разбереш как се въвежда масив.
След това трябва да сортираш масива по ключ: дата на производство... би трябвало C++ да разполага със array sort функция, която пък трябва да върви и с начина на сортиране - ascend, descend. Или ако трябва да напишеш функция за това за да покажеш активност - това ще навърже след себе си обработка и на други временни масиви.

Не е ли малко нахално да искаш да ти пишем курсовата работа? В data.bg поне предлагаха заплщане... Потърси поне из техния форум, някой беше писал нещо подобно.

Не съм искал да ми пишете цялата задача ? Трябва ми лек старт с 1 точка ако може и ще се оправя с останалата част....Първоначално написано от gesh0603