Една идея, която си развивам от година и три месеца, стига до нов етап. Но ще разкажа накратко дотук.
Появи се по едно време силното желание да се усъвършенствам в посока снимане на хора - и портрети и репортажи. Хайде, във второто има неограничени възможности и всичко зависи от моите усилия. Но намирането на модел с ентусиазъм, сериозно отношение към изкуството, качества, опит или талант, както искате го наречете... тегаво.
Тук ще споделя по-сполучливите импровизирани опити от миналата година. Оттогава нещата продължават да се развиват, но да обобщя 2010:
Та сега продължавам с тия опити, междувременно все по-често снимам и комерсиално (което не означава, че фотографията като изкуство не е приоритет), а под формата на промо кампания заснех (и продължавам) фотосесии с нови и случайни хора.
Но все още не съм открил каквото търся, както пеят Ю-две. А то е човек - двама - трима, които да разбират фотомоделската работа подобно на мен и на които да мога да разчитам. Включително и да каня на пленери и разни подобни практики, каквито все се каня да организирам.
Решението - та вече съм достатъчно пораснал, за да обуча "ентусиазирани млади таланти". Имам фотографския опит и амбиции; завършил съм психология вкл. магистратура; водил съм неформално обучение на деца по лагери, училищни клубове и др. - последното чрез трейнингови методики.
И сега започвам да организирам групови практики за начинаещи модели. Работа върху сваляне на психичното напрежение и блокажи пред обектива; упражнения за развиване на артистични умения и изразителност; основни фотографски принципи при заснимане на хора - как да помагаме (ми помагате/ помагате на др. фотографи) за постигане на добра цялостна картина; адекватно поведение и адекватен външен вид...
Това ще е последвано в случаите на успешно сработване и от изграждане на разнообразно портфолио. Но така или иначе всеки ще има снимки и от самите практики, които ще са две преди преценка за смисъла от работа по портфолиото. Може последното да звучи грубо, но първо практиката ще има обучителен характер, в последствие и кастингов.
"Има ли идеята почва у нас"? - трудно, но ще опитам. - бих си отговорил сам. Представите за модел са много размити, натоварени с понякога негативен заряд, понякога превъзнесен излишно... Бърка се с моден манекен и т.н.
Какво е вашето мнение? Тези от вас със сходни интереси какви резултати постигат? Да, бих ви насърчил и да показвате снимки, ако желаете, но да са по темата - различни от "смимал/а съм се в огледалото" и "снимали са ме на екскурзия пред църква/ дърво/ водопад". Да го обобщя де - художествени портрети или опити за такива.