- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Логически задачи
Мислих я около 15 минути и ето какво измислих:
Ако приемем, че загадката наистина е достоверна можем да стигнем до няколко предположения ...
Възможни отговори са: сняг/вода/лед, време, натиск, налягане, светлина и др. Така или иначе обаче, никой от отговорите не пасва напълно. Сигурно може да се измислят още десетина ! До тези стигнах аз !
Ако приемем, че първият и последният ред са към самата загадка, то тогава може да са уловка и отговорът да е нещо от сорта на "Не знам", "не", защото след известно време децата биха се отказали, а тези от Харвард ще продължат да си блъскат главата по-дълго време ...
Дам.Първоначално написано от aras97
Давай задачка.
![]()
такам.. надявам се да нямате нищо против, че аз ще задам задача.. но ако все пак имате, ще изтрия коментара![]()
И така.
Мъж и жена пътуват с яхта. През нощта мъжът сънува сън. Пирати идват и главатарят им отрязва главата на мъжа. Жена му се опитва да го събуди, като го докосва по врата. В този момент мъжа се буди, получава инфаркт и умира на място.
Защо това ^ не може никога да се случи??
![]()
Ми, защото той ще е умрял и не може да се събуди.Първоначално написано от Djenka
![]()
Първоначално написано от deni979
Да!Ти как я реши? Аз ето така -- все пак никой не може да каже какво е сънувал мъжът, и няма как да знаем, че това с пиратите е сън.. ии така. Той умира наистина, не насън.
![]()
Отначало се чудих и маех, като мислех, че това с убиването е сън
Айде давайте задачки![]()
Ами честно казано изобщо не съм се замисляла, това ми дойде наум.Но иначе, то просто не е казано, че сънува,че го убиват,а просто, че сънува.Първоначално написано от Djenka
А аз отстъпвам реда си на Арас, защото тя беше наред пък и винаги пуска интересни задачи.![]()
![]()
Охх.. не съм по математиката аз![]()
15
Един цар разполагал с 673 роби, чиято задача била да сечат златни монети. Монетите били единствени по рода си - 13 грамови, с лика на царя от едната страна и стойност от другата. В царството обаче се прокраднал слух, че някой от робите, отговорни за тази задача мами и прави монетите не по 13, а по 11 грама като заделя останалите 2 грама за себе си. Несигурен в слуховете и в това какво да прави, царят иска да попита теб как най-лесно може да намери престъпника като разполага само с 1 теглилка.. е? (:
Я ми кажи тази твоята теглилка като кантар ли е или като везна, за да знам как да процедирам: ) !
кантар
ми според мене тря да премери всичките 673 монети заедно и трябва да са 87 кг и 49грама ако са по-малко значи някой слага по-малко злато ама как ще разбере кой точно слага по-малка нз не съм чак толкоз умен бе![]()
В такъв случай да речем царят дамгосва всички роби с номера от 1 до 673. После взима от роб номер 1 - 1 монета, от 2 - две монети и тн до края. После ги разпределя в торбички (а може и без торбички) с определени номера. И ги тегли ... Теглото ще е с толкова по-малко, колкото разликата в произведението на броя на фалшивите монети на измамника ... Така разбира кой лъже. (Ако измамникът е роб номер 2, то от него ще са взети 2 монети, следователно теглото ще е с 4 гр. по-малко)
После, ако речем е сложил торбички взима една от фалшивите монети и прави проверка : ) !
ПП: Не знам дали ме разбрахте, малко накратко го обясних, без да правя точните сметки ...
Ами първо,ако ги сложи всичките и липсват 2 грама маха да кажем 335 монети и остават 338.Ако и там липсват пак маха половината и така докато не остане фалшивата? А ако в тези 338 не липсват грамове ги маха от кантара и слага да кажем 165 от другата купчинка...И така докато не открие монетата....![]()
Loup вярно ти е решението.
Някой друг да пуска задачка ... : )
Айде питай, че и аз съм ви приготвила задачкаПървоначално написано от Ge7OverHere
![]()
Djenka пускай ти щом Loup няма да пуска, само ако може да има със сигурност отговор и той да е точен :]
Пускай де, аз нямам налични в момента : ) !
1. Бащата звъннал на дъщеря си, помолил я да купи някои неща, които ще му трябват за пътуването, и й казал, че парите са в плик на бюрото. Като погледнало набързо плика, момичето видяло написаното отгоре числото 98, извадила парите, прибрала ги в чантата си, а плика хвърлила. В магазина момичето напазарувало за 90 лева, но когато трябвало да заплати, освен, че не й останали 8 лева, както предполагала, не й достигали 4. Вкъщи разказала на баща си и го попитала да не е сгрешил, като е броил парите. Баща й казал, че правилно е преброил парите и грешката е в нея. Каква е била тя?
2. Двама стрелци влезли в една стая. Първият с един изстрел отвил крушката на лампата, а вторият с един изстрел я завил. Кой от двамата е по-точен?
3. Едно момиче и едно момче са брат и сестра. Майка им е в болницата, а бащата - в затвора. Момчето иска да отиде при бащата, а момичето - при майката. Проблема е, че и болницата, и затвора са оградени с релси, по които минава влак. Как всяко дете ще посети когото иска?
Малко са тъпички, но давайте.![]()
1 - видяла го е на обратно 86 - 98
2 - втория, защото е стрелял на тъмно
1.Не е извадила всичките пари и е хвърлила част от тях в коша?
3. Момчето бута момичето под влака и отива в затвора,а момичето в болницата?![]()