- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Логически задачи
Ам, решава се с две таблици:
В едната могат да се подредят така:
http://prikachi.com/images/628/3660628F.jpg
А в другата:
http://prikachi.com/images/630/3660630K.jpg
Великан значи голям човек.Значи има общо с голяма река и с човек.Човек, коза и гост нямат някакви определения и окончания,затова са подредени едно до друго.Козичка е умалително на коза,затова е сложена под нея.Jitu и jito имат едно и също начало,затова са една до друга,а mtu и jitu имат един и същи край.Така е и при другите.После само таблиците се напасват.Хич ме няма в обясненията,надявам се да разбра.![]()
А колкото до задачата на Beer,нищо не ми идва засега наум.![]()
Изобщо не разбрах. Явно не са за мен тия неща.
Просто аз обяснявам като първия човек...Първоначално написано от PinkPan7her
![]()
Първоначално написано от Beer
Първият затворник, запитан за цвета на шапката му има важната задача да установи съответствието на черните и червените шапки пред него.Той трябва да каже "черно" ако види нечетен брой черни шапки и трябва да каже "червино" ако види нечетен брой червени шапки. След това всеки следващ затворник ще знае, какъв цвят е шапката му и ще се спаси.Първоначално написано от Beer
Следователно със сигурност ще се спасят 19 затворника, а двадесетият има шанс 50/50 да се спаси.
Това, което трябва да се досетите, за да решите тази загадка е:
Първият затворник, запитан за цвета на шапката си, ще вижда останалите 19 шапки на другите затворници.
19 е нечетно число, от алгебрата знаем, че единствено сбора на четно число + нечетно число = нечетно число
След като първият запитан за цвета, отговори кои шапки са начетен брой, всеки следващ, слушайки обявения цвят от предходните затворници, лесно ще се ориентира какъв цвят е неговата шапка.
aras97 абсолютно си права!
Единствено ми е много чудно беше ли чувала за тази задача преди и знаеше ли отговора или сама стига до него? Ако да, колко време ти отне?
Пускай задачка![]()
Не съм много сигурна, но май въпроса трябва да е нещо подобно: "Ако попитам другия човек(от другото племе, де) коя пътека не води към селището, коя ще ми посочи той?", защото и двамата ще посочат вярната
Не мога да измисля, давай ти, пък аз ще отида да ям![]()
11.44?
Не шофирай, ако си пил!Направи
услуга на себе си и на хората
около теб!Прибери се вкъщи жив!
Реших да определя разстоянието от моето жилище до жилището на моя приятел.Крачех равномерно и половината път броих крачките си по двойки,а другата половина по тройки,при което двойките крачки бяха с 250 повече, отколкото тройките.Колко крачки е разстоянието от моето до неговото жилище?
Да това е отговорът.Давай задачка.Първоначално написано от aras97
![]()
Според мен след 86 мин или в 12:29. Ама не съм сигурна в отговора си.
MitkoLowe youu
![]()
yima - 20
tir - 5
yohtt - rpat - 1
hosf - 2
hosfihosf- 2+2
hosfirpat - 2+1
Схемата е от ляво на дясно: нечетно*четно+нечетно*четн +....+нечетно(ако е нечетен брой)
Ако завършват на i означават бройката на предното (тоест са четни)
7 tir yohtti hosf - пет, едно, две
14 tir hosfi hosfihosf - пет, две, четири
32 yima yohtti tir hosfi hosf - двайсет, едно, пет, две, две
65 yima hosfirpati tir yohtt - двайсет, три, пет, един
78 yima hosfirpati tir hosfirpati hosfirpat - двайсет, три, пет, три, три
99 yima hosfihosfi tir hosfirpati hosfihosf - двайсет, четири, пет, три, четири
yima hosfihosfi rpat - двайсет, четири, едно - 81
yima yohtti tir hosfirpati hosfihosf - двайсет, едно, пет, три, четири - 39
yima hosfi tir hosfirpat - двайсет, две, пет, три - 55
19 - пет, три, четири - tir hosfirpati hosfihosf
26 - двайсет, едно, пет, едно, едно - yima yohtti tir yohtti yohtt
51 - двайсет, две, пет, две, едно - yima hosfi tir hosfi yohtt
На 65 не завършва на yohtti, а на yohtt, защото е с четен номер числа и тези не могат да завършват на i вероятно![]()
Имаш 5 прости думи с различен корен - yima, tir, yohtt, rpat, hosf. Могат да бъдат показвани само 4 числа - 1, 2, 5, 20. Значи за някое число има две думи. Така мисля аз и предполагам, че yohtt = rpat. Не виждам грешка след това.
"Johtt eдин вид се явява частичка, което ни показва, че числото го разглеждаме само по себе си"
=> yohtt = 1
Но може и да греша, това беше първото ми предположение.
Доказвам ти, че не е така веднага:
За двойката тази дума е една - hosf
Дали е hosfi или hosfihosfi при както ги наричаш умножение и събиране, винаги е hosf :Д
Това, че показват различна употреба не отрича варианта да бъдат разменени (:
Хора темата съвсем умря, затова ще пусна една задачка.Тази на Арас е готина, обаче след много начертани таблици и болки в главата се отказах прекалено бързо.Ето сега една лесничка:
Будилникът изостава с 4 минути за един час;преди 3,5 часа той е бил сверен.Сега по часовник,който върви точно, е 12 часа.
След колко време и будилникът ще показва 12 часа?
Тц .. не ми се струва точно зададена загатката
Будилникът изостава с 4 минути за един час, преди 15:30/15:50 часа той е бил сверен ...
Сега по часовник, който върви точно е 12 часа ..
Ми той като е бил сверен, би трябвало да си показват двата 12 часа ...
Ако продължи да изостава с 4 мин на час от 15:30 до 00:00 има 8 часа и половина, т.е ще покаже след 34 мин 00:00
А ако е сверен 3 часа и половина преди да стане 12 и продължи да изостава с 4 мин ще покаже след 14 мин
Може аз да не съм разбрал, сори![]()
Под 3,5 имам предвид преди 210 минути,а не в 3 и половина.Моя грешка.Само че отговорът не е точно 14, а почти 15, защото през оставащите 14 минути ще изостане с почти още минута.Както и да е не избрах най-готината задача,така че ако искаш пускай друга, да се раздвижи темата.
![]()
Ето и 1 загадка, която на мен ми се наложи да решавам
Бяхме на село ии баща ми нямаше с какво да си направи прав ъгъл, нямаше никакъв инструмент, който да му послужи, нито нивел лито нищо.
А вие разполагате с 1 пръчка/Конец/Арматура ->вие си изберете.
Все пак гоним 90 градуса![]()
Връзваш пръчката през средата за арматурата(края й), ако е достатъчно дебела, и се получава прав ъгъл.
Тази задача ми е много интересна и вчера час и половина я мъчих, та я измъчих... ;д В крайна сметка стигнах до някакъв отговор, но не знам дали е верен, дали някъде го има правилното решение? А някой няма ли да си пробва също, за да видим на него какво ще му излезе? Хайде, забавно е!Първоначално написано от aras97
Иначе аз в крайна сметка достигах до това:
Понеделник >> Гай >> професия: бивш хипнотшзатор >> хоби: катерене >> господин Хипопотам
Вторник >> Клайд >> професия: бивш готвач >> хоби: волейбол >> господин Крокодил
Сряда >> Спарки >> професия: бивш масажист >> хоби: гледане на комедии >> господин Слон
Четвъртък >> Фритц >> професия: бивш каскадьор >> хоби: рисуване >> господин Тигър
Петък >> Зигфрид >> професия: бивш учител по танци >> хоби: писане на стихове >> господин Мечок
Разполагаш само с едно от изброените !!!Първоначално написано от Beer
Такам, не искам да вземам реда на някой, за това ако иска този който е дал верен отговор на предишната задача ( Ако изобщо има постнат верен отговор ) да публикува друга, а моя пост да бъде изтрит!
Ето я и задачата:
Продавач продава шапки. Една шапка струва 10 рубли. Идва мъж, мери и иска да купи, но има само eдна банкнота от 25 рубли. Продавачът изпраща помощника си с тези 25 рубли при съседката да ги размени с по-дребни. Момчето изтичва и донася 10+10+5 рубли. Продавачът дава шапката и връща ресто от 15 рубли. След известно време идва съседката и казва, че онези 25 рубли са фалшиви и си иска обратно парите. Какво да се прави? Продавачът бърка в касата и й връща парите.
Пита се: С колко е излъган продавачът?
П.С. : Задачата ми направи впечатление колко е интересна, затова я публикувам.
MitkoLowe youu
![]()
ако няма уловка задачата е лесна
назад е с 50 рубли
10 рубли за шапката
15 рубли за рестото
25 рубли на съсъедката
?
![]()
![]()
Весииии
![]()