- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Логически задачи
NqkfaNikakva21 - Отговорът не е 50 - по-малко е!![]()
Aras97 - МОЖЕ да се каже каква му е загубата.![]()
Хайде помислете си! Мнооого е лесно!
MitkoLowe youu
![]()
Продавачът е излъган с 25 рубли (тези, които трябва да върне на съседката) Ако махнем и печалбата от шапката, която е 10 рубли, то е с 15 рубли на загуба (+ 1 шапка)
![]()
Браво на vesito13 !
Ето го и решението дадено в сайта от който взех задачата -
25 рубли! - След развалянето на парите клиента е платил с 10 истински рубли, тъй че си е платил шапката! Когато съседката си иска 25-те рубли, продавачът вади от касата си 25 рубли. Значи шапката му е платена и е на загуба с 25-те възтановени на съседката.
Е, vesito13 - чакаме твоята задача!
MitkoLowe youu
![]()
Така, да отбележа, че не съм чела цялата тема и съответно не знам какви задачи са минали, но ще опитам. Ако задачата се повтаря, някой друг нека пусне задача.![]()
Джо е сапьор, който страда от психическо разстройство, но понеже все още си изпълнява добре работата, не са го уволнили. Може да не е добре с психиката и да чува гласове в главата си, но поне разсъждава логично.
В момента си “говори” с една бомба, която има намерение да се взриви.
- Ей, сладък, понеже си ми симпатичен, ще ти дам един шанс – казва тя - Виж! - по повърхността й се появяват множество бутони. - Колко копчета виждаш тук?
- Ами, около 18.
- Всъщност са 14, но защо да не ги направим 18 - отгоре й изскачат още бутони, докато Джо проклина късмета си. - Такаа. 17 от тях при натискане ще ме взривят, а само едно - Истинското копче - ще ме обезвреди.
- Сигурно бутоните ти могат и да говорят - кисело промърморва Джо.
- Да. Някои от тях лъжат...
- ...други казват истината, а трети са двуличници - казват и по една лъжа, и по една истина. Ясно, ясно, карай нататък.
- То не остана много. Преди да започнем, ще ти кажа само, че Истинското копче със сигурност казва истината. Също така, копче 6 е двуличник, а копче 16 - лъжец. Това е. Старт!
- Ама аз не съм готов...
Копчетата забъбриха едно през друго и нищо не им се разбираше.
- Чакай, чакай. Нека се разберем така. Аз ще посочвам копчето, а то ще ми казва какво мисли. - Джо се зачуди колко ли идиотски изглежда отстрани - Става ли?
- О’кей - рече бомбата.
Джо си взе химикал и лист хартия (не ме питай откъде - б.а.) и се получи следното:
Копче 1: Аз съм вярното! 2 е долен, гаден, мръсен, безподобен и т.н. лъжец!
Копче 2: Не знам как да коментирам изказванeтo на 1. Вероятно то би излъгало само хора с много ниска култура. Аз съм верното, доверете ми се!
Копче 3: 2 е вярното!
Копче 4: 1 е вярното!
Копче 5: Млъкнете, идиоти! Всички вие горе лъжете! Аз съм вярното!
Копче 6: Най-лошото е, когато на света се пръкват такива двуличници като 5. А най-хубаво е, че има такива хубави, Истински копчета като мен.
Копче 7: Ами! И ти си двуличник, 6, признай си! Аз съм вярното.
Копче 8: Абе, ако питате мене... Абе, то от една страна, пък от друга... Хм! Чакай да си помисля! Така! Значи, 7 е вярното, а 9 пък не е.
Копче 9: Що не си затваряш човката, бе, 8? Нищо не ти отбира празната кратуна! Нито едно верно нещо не каза! От мен да знаеш: 7 е двуличник, 15 казва истината!
Копче 10: Аз съм вярното! И всички останали копчета ми се подчиняват. Скоро ще завладея света! Целият свят ще бъде мой, мой.
Копче 11: Аз съм вярното! Сам Господ Бог ме избра! Всички останали са еретици.
Копче 12: Мистичните сили, които владея (чакай да си погледна кристалното кълбо... м-да) ми помагат да усетя някои лъжци. Такива са например 11, 10 и 8.
Копче 13: 10 е вярно! Шефе, сега нали ще ме повишиш?
Копче 14: 12 е велик пророк и казва истината, а ти, 15, си лъжец.
Копче 15: Ти пък си двуличник, 14! Аз си признавам, че не съм вярното. Власт! Пфу! Глупости! Кога ли съм се интересувал от това. Виж, малко мангизи...
Копче 16: И ти, 15, си един двуличник. Ама и аз като съм се събрал във вашата пасмина... Ето, 18 вече напълно откачи...
Копче 17: 11 е вярното! Гласувайте за нас!
Копче 18: Аз лъжа! Аз лъжа!
Кое копче да натисне Джо?
ъмм, някой знае ли защо, че не обичам да оставам без отговорПървоначално написано от ameli
![]()
vesito13, сигурна ли си, че задачата ти няма грешка?
Защото от условието разбираме , че 6 е двуличник.
"Копче 6: Най-лошото е, когато на света се пръкват такива двуличници като 5. А най-хубаво е, че има такива хубави, Истински копчета като мен. "
От условието знаем, че истинското копче казва истината, а не е двуличник.
=>"А най-хубаво е, че има такива хубави, Истински копчета като мен."
Е лъжа.
=> "Най-лошото е, когато на света се пръкват такива двуличници като 5" Е истина.
Което означава, че 5 е двуличник.
"Копче 5: Млъкнете, идиоти! Всички вие горе лъжете! Аз съм вярното!"
След като знаем, че истинското копче казва истината, а не е лъжец
=> "Аз съм вярното" е лъжа
=> "Всички вие горе лъжете!" е истина.
От тук нататък няма смисъл да се мисли повече.
Друго нещо:
Нека разделим копчетата на Честни,Нечестни и Двуличници.
Доколкото разбирам от задачата Честните винаги казват истината, Лъжците винаги лъжат и Двуличниците винаги казват 1 истина и 1 лъжа.
"Копче 18: Аз лъжа! Аз лъжа"
Такива отговори ми се струват невъзможни, или просто си формулирай по добре правилата на задачата.
Да сметнем, че копче 18 е Честно.
"Аз лъжа! Аз лъжа"
Не е възможно да е Честно и в същото време да казва, че лъже.
Да сметнем, че копче 18 е Лъжец.
"Аз лъжа! Аз лъжа"
Не е възможно лъжеца да признава истината, защото той трябва задължително да лъже.
Остава копче 18 да е Двуличник
В такъв случай за 1вото "Аз лъжа!" да предположим, че казва истината.
Тогава самото изречение "аз лъжа" се явява истината. В такъв случай е възможно, защото 1то от 2те изречние, които двуличникът казва е лъжа.
Но излиза, че 2рото "аз лъжа" се явява лъжа. Това вече е невъзможно, защото от същата логика двуличникът казва поне 1 истинно изречение от 2 изречения.
"аз лъжа" се явява лъжа=>от 2рото изречение разбираме, че трябва да се получи "аз не лъжа". От преди знаем, че Двуличникът лъже за всяко 2ро изречение.
=> не е възможно "аз не лъжа" да е истина за един Двуличник.
Дано всички са ме разбрали, в задачата може да има още грешки, надявам се авторът й да погледне поста ми.
Всъщност смисъла въобще не се губи, ако "Всички вие горе лъжете!" е истина, това значи, че копчетата от 1 до 4 лъжат. И след това спокойно задачата може да се продължи.Първоначално написано от Beer
Виж на това не бях обърнала внимание, защото се стига до отговора и без него. Не съм си измисляла аз задачата и може да я има тази малка неточност, но определено не е фатална и задачата се решава без проблем. Копче 18 не може да помогне с каквото и да било след като то казва само "Аз лъжа! Аз лъжа!", въобще не се споменава нито друго копче, нито дали то е правилното. А и по-нагоре пише "Ето, 18 вече напълно откачи... ".Първоначално написано от Beer
Все пак ако толкова държите, че това прави задачата безмислена, съм готова да променя условието, да махна 18 копче и решението въпреки това ще си остане същото. Казвате и го махам.
Отговорът е 9.
Да, вярното копче е 9Сега е твой ред, чакаме нова задача.
![]()
Намерих една доста интересна задачка. Предупреждавам, че е давана на 13 годишни деца!
В една класна стая има 5 деца. Учителят си носел сладкиши. Обърнал се за малко, и като се завъртял обратно 1 (или повече деца) дете било изяло сладкишите. Тези, които не са яли казват истината, а тези, които са яли лъжат. Ето и отговорите на 5те деца.
Дете 1: "един от нас ги изяди"
Дете 2: "двама от нас ги изядоха"
Дете 3: "трима от нас ги изядоха"
Дете 4: "четирима от нас ги изядоха"
Дете 5: "петима от нас ги изядоха"
Въпросът е, колко от децата казват истината?
Само 1 дете казва истината, а останалите 4 лъжат и съответно са изяли сладкишите.
Такаа... Тази задача ми я даваха в 4 клас. Ето я и нея:
На един остров живяли рицари и лъжци. Рицарите винаги казвали истината, а лъжците винаги лъжели. Един ден се срещнали 6-ма жители. Всеки от тях казал на останалите - "Вие сте лъжци!". Колко рицари е имало?
Момиче съм!
"Моята роля в обществото, и ролята на всеки музикант или поет, е да изразявам това, което всички изпитват. Не да казвам на хората какво да изпитват. Не като проповедник, не като лидер, а като отражение на всички нас." - Джон Ленън
3 лъжци и 3ма рицари.. ?Първоначално написано от TheBeatles
![]()
~ ` всяка минута, в която сu тъжен,
губuш по една мuнута щастuе.. ♥♥
Не...Първоначално написано от nepowtorima
Момиче съм!
"Моята роля в обществото, и ролята на всеки музикант или поет, е да изразявам това, което всички изпитват. Не да казвам на хората какво да изпитват. Не като проповедник, не като лидер, а като отражение на всички нас." - Джон Ленън
Спомням си я тази, даваха я на един изпит 2-ри модул по математика. Само ,че беше по-голяма майПървоначално написано от TheBeatles
![]()
Искат да съм кофа... Боклучийски кош - аз им го показах с "Гол в ръката нож"
Верен отговор!Първоначално написано от xXFlameXx
![]()
Момиче съм!
Ами... Ето още една от мен:
Има 5 къщи, всяка с различен цвят. В къщите живеят хора от различни националности. Те пият различни питиета, пушат различни видове цигари и отглеждат различни домашни животни. Домакините в тези къщи нямат еднакви животни, не пушат еднакви цигари и не пият едни и същи напитки.
Пита се кой от тях отглежда рибки, ако знаете, че:
1. Англичанинът живее в червената къща.
2. Шведът има куче.
3. Датчанинът пие чай.
4. Зелената къща се намира отляво на бялата.
5. Собственикът на зелената къща пие кафе.
6. Човекът, който пуши "Pall Mall" отглежда птички.
7. Собственикът на жълтата къща пуши "Dunhill".
8. Човекът, който живее в къщата, разположена в средата, пие мляко.
9. Hоpвежецът живее в първата къща.
10. Човекът, който пуши "Blend" живее в къщата, която се намира след къщата на любителя на котки.
11. Човекът, който отглежда коне, е съсед на пушача на "Dunhill".
12. Собственикът, който пуши "Bluemaster" пие бира.
13. Hемецът пуши "Prince".
14. Къщата на ноpвежеца се намира до синята къща.
15. Съседът на пушача на "Blend" пие вода.
И така: Кой от петимата отглежда рибки?
Момиче съм!
TheBeatles не беше ли редно да изчакаш Beer да отговори на vesito13 и ако отговорът е правилен да пусне тя задача? Не се заяждам,но все пак си има някакъв ред.А за тази задача-мисля,че е пускана някъде назад из страниците,но сега не ми се търси.
![]()
Не шофирай, ако си пил!Направи
услуга на себе си и на хората
около теб!Прибери се вкъщи жив!
А би ли отговорила, кое дете казва истината?
Дете 4 казва истината "Четирима от нас ги изядоха"![]()
За мен няма проблем, че друг е пуснал задачаПросто нека гледаме да се отговаря на всички задачи, да не изпуснем някоя.
![]()
Съжалявам, че не те изчаках да отговориш, просто чак сега виждам правилата.Първоначално написано от vesito13
Момиче съм!
Килограм и половина риба струва 1.50лв.Колко струват 1700 риби??!!!
5100лева
...