.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 7 от общо 7

Спешно !!! Имам класно, а нямам от какво да уча !!!

Гераците - обърнатия модел на вълшебната приказка. --- Трябва ми материал главно за тая тема ... но няма да е лошо и нещо за другите две ...

Песента като израз на воплите на душата в "Черна песен" и "Сиротна песен".

и

Копнението по любовния блян в "Ще бъдеш в бяло".

Мерси предварително )

КОПНЕНИЕТО ПО ЛЮБОВНИЯ БЛЯН В СТИХОТВОРЕНИЕТО
    “ЩЕ БЪДЕШ В БЯЛО”

Пейо Яворов е сред първомайсторите на българската любовна лирика и автор на едни от най-хубавите любовни стихотворения в българската поезия.

За Яворов обичаната жена е ангел, чистотата и невинността са доминиращи белези в нейния образ. Любовта на поета към Мина Тодорова му дава възможност за ново душевно равновесие, облекчение, спокойствие и удовлетвореност. Това съживяване на духа намира израз в едно от най-хубавите стихотворения на Яворов, “Ще бъдеш в бяло”.Тук лирическият герой копнее да се освободи от безверието, жадува успокоение и радостни тръпки в живота. Любовта му дава жажда за живот, желание отново да почувства трепетите при откриване на света. Моралната мощ, която тя вдъхва на поета, е по-силна от всички тежести и разочарования , защото нейната опора е мъдрият опит от предишното лутане в „среднощни тъмнини”.

В творбата любимата идва сякаш от бъдещето, за да освети със сиянието си душата на лирическия аз. Ползваният символ - на маслиновата клонка е знак на надеждата, на новото начало. Белия цвят и светлината са носители на чистотата и непорочността на любимата:

“Ще бъдеш в бяло – с вейка от маслина и като ангел в бяло облекло”
    Тук жената е видяна като въплъщение на не досегнатия от злото дух, като съвършено творение, идващо от райските градини. Любимата дава едно жизнено чувство, провокиращо увереността в доброто и красотата:

“света прогнил от зло не е, щом то е твоята родина”

Новите битки ,огорчения и тежки изпитания няма да са все така страшни и пагубни за поета. Дори целият свят да се окаже в развалини ,той би имал сили да го изгради отново за любовта си:

"Аз бих намерил и тогава даже
    отломки ,от които да създам
    нов свят за двама ни ,и свят ,и храм".

Любимата изглежда повече като отражение на един блян в душата на лирическия герой, отколкото реалистично отражение на жена. Образът й е безплътен, поетът по този начин издига в култ духовното начало в жената.

Любовта, която вдъхновява и събужда духа на човек за нещо красиво, е като пътеводител в творчеството на Яворов. Той я идеализира и утвърждава мястото й в човешкия живот, като дарител на душевния мир

Ms ... a po p1rvoto nikoi li nqma kakvo da kaje ... ...

Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.

Мерси !

Ся ако дадете нещо и за - Гераците - обърнатия модел на вълшебната приказка. ... ))

Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.

Благодаря много на всички ... класното ми е утре, дано се справя ...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си