Цитирай Първоначално написано от Rebirthing
...От месните продукти яж пуешко, пилешко и като цяло всичко да е с минимална термична обработка, т.е никакво пържено...
Можеш да ядеш всякакво НЕмазно месо, т.е. наблягай само на филетата и пилешко да е без кожата. При варене се губят част от витамините, но аз лично задължително обработвам месото преди да го готвя по следния начин - слагам го в тенджера с вода на слаб котлон за много време. Протеините коагулират напълно пти около 75 градуса, затова температурата на водата трябва да стигне максимум 65. Така във водата се отлагат една кофа л@йна, токсини и химикали, които иначе бихме изяли. Обемът, разбира се, намалява драстично, което е показателно с колко гадости пълнят месото в кланиците. След тази обработка се готви по желание, като вкусът му е коренно различен, направо става вкусно
...Също така риба, може и сурова ...
Рибата е един прекрасен естествен източник на ейкозапентаенова киселина, която възпрепятства прекомерното образуване на "лоши" айказаноиди. Затова риба е добре да се яде поне два пъти седмично, или най-малко да се приема рибено масло като дообавка. А наскоро гледах нек'во от кулинарните по Фиеста тв и там видях рецепта за готвене на риба с лимон, без термична обработка и мисля да взема една сьомгова пъстърва тия дни и да пробвам
От млечните хапвай пълномаслено кисело мляко, обогатява чревната флора...
Идеално балансирана храна е киселото мляко. Вече има спорове дали да е обезмаслено, или пълномаслено, но това са подробности. Аз предпочитам пълномаслено
...Яж пълнозърнест хляб, т.е на етикета трябва да пише само брашно тип 1850. Има и хубав ръжен хляб, но той е малко скъпичък...
Идеалният вариант е да си вземеш хлебопекарна. От два месеца имам и си правя всякакви вкусотии с нея. Могат да се слагат и добавки като овесени ядки, сусам, ленено семе, а хлябът с пармезан е просто уникален
...Яж сурови ядки...
Фъстъци, бадеми, кашу, шам фастъци, кайсивеи ядки - все чудесни източници на мононенаситени мастни киселини (омега 9), от които, забележи, се отслабва
...особено ленено семе...
Омега 6 Алфа линоленова киселина, под влиянието на ензима делта 5 дезатураза се разгражда на така необходимата за правилното функциониране на организма гама линоленова киселина (тя се съдържа в овесените ядки, майчината кърма и в майчиното мляко на планетата - спирулината).
...Белия ориз го замени с кафяв или черен...
Това е заължително, но да те питам - имаш ли рецепти за императорски ориз. Че ми е малко странен на вкус в стандартните ястия.
...Ако ти се прияде сладко, яж натурален шоколад...
Или плодове! От всички видове прости въглехидрати фруктозата навлиза най-бавно в кръвта, съответно най-бавно се отделя инсулин. Още повече, че наличието на целулоза допълнително забавя този процес. Затова спокойно можеш да хапваш плодове, които отделно набавят виатмини и микроелементи на организма.
...замени бялата захар с кафява...
По магазините вече на доста места навлезе тъмнокафявата захар на Muscovado. Каква убийствена комбинация е с прясно мляко...
...Обикновената готварска сол можеш да замениш с диетична или с хималайска...
Я кажи хималайската от къде я взимаш, че аз си я намирам само за по 7 лева половинката
...и думите "хидрогенирани мазнини/масла"...
Това само като го прочета и настръхвам. Няма такава отрова! А вече се срещат във всички готови шоколадови десерти. Баси, от половин година не съм ял бонбон, или вафла вече, заради тези гнусотии. Накратко - проблемът при хидрогенирането на мазнините не е толкова в това, че стават наситени, ами в това, че се хидрогенират частично (за по-евтино и лесно) и останалите ненаситени мазнини остават с изродена структура, или се превръщат в така наречените "транс мазнини". Те са абсолютна отрова и са основния причинител на редица болести, включително и наличието на "лош" холестерол (този с висока плътност) и на повишеното кръвно налягане. Маргаринът, като един типичен представител на транс мазнините е все едно вместо на филийката да си го мажеш директно вътре в кръвоносните съдове. В редица цивилизовани страни транс мазнините в продуктите от търговската мрежа са забранени, или поне задължително обзначени на етикетите като количество.
...Пий зелени чайове и домашно изцедени сокове, особено през лятото наблягай на водата, по 2-3 литра на ден...
И сок от червено цвекло. Изчиства организма от тежките метали и е силен антиоксидант.
...За спорта:...
Или на ащанга (power я наричат някъде) йога. Или кросфит