- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Виновен ли е Бог за злото?
Още от началото на своята история хората преживяват неимоверни физически и морални страдания,причинени от злото. И никой не може да се избави от злото,нито да се примири с него въпреки опитите да се легализира неговото присъствие под различни заместителни форми. Тази загадка измъчва много религиозни хора,търсещи отговор на един съществен въпрос,който подлага на изпитание вярата им: как могат да съществуват съвместно Бог и злото в света,Божието творчество и разрушителните действия на злото? От Готфрид Лайбниц (1646-1716) насам този проблем се обсъжда често под наименованието теодицея,или може ли да бъде оправдан Бог за съществуването на толкова много злини сред хората?
Древната представа.
За важността на този въпрос свидетелстват размислите на философи,страдалци и боготърсители. Тук ще приведем два текста,които илюстрират позицията на осъждащите Бога за съществуването на злото в света,както и християнската позиция. Във връзка с теодицеята предхристиянският философ Епикур (341-270г. пр. Хр.) пише следното: "Ако Бог иска да унищожи злото, а не може значи е безсилен. Ако може,но не иска да го унищожи ,означава,че е завистлив и зъл. Ако пък нито иска,нито може да го унищожи-Той е зъл и безсилен-следователно не е Бог. А ако може и желае да премахне злото,тогава откъде произлиза то?".
Непознаващите Бога.
Много по-дръзка констатация във връзка с разрешаването на същият въпрос изказва В. Хамилтън (20 век): "Един Бог,който не е отговорен за смъртта на шест милиона евреи в наше време е чудовище". Често непознаването на Божийте действия довежда до ожесточаването на хора,които са готови да поругаят Бога.
Бог,злото и редът в света.
Въпросът за злото може да се разглежда смислено когато говорим за световен процес под управлението на Бога. Именно в този процес изпъква едно чуждо тяло,което поставя под въпрос добротата на Бога или на творението,или на Твореца и творението. Тук проблемът за теодицеята се оертава приблизително така: Ако Бог е добър и всемогъщ? Повдига се също въпросът за съвършенството на творението: Ако творението е добро,при наличието на злото очевидно е не е съвършено или съвършенството му е ограничено. Също толкова важен е въпросът за съвместното съществуване на Твореца и творението. Ако има световен ред,вероятно съществуването на злото го е нарушило. При разрешаването на тези въпроси къде се намираме ние? Така можем да се питаме,когато разглеждаме отношението между Бога,творението и световните процеси абстрактно и външно,когато не желаем да забележим,че това отношение има център и във връзка с него можемн да разберем истината за Бога,света,човека и злото.
Ние желаем да вникнем в отношението между Твореца,творението и злото от християнска гледна точка отвътре. Ние търсим мястото на злото в отношението между Твореца и творението,в общия световен процес под управлението на Бога. Тук имаме предвид спасителното дело на Иисус Хрисотс. Изхождайки от това,ще кажем следното: за злото трябва да се говори само с поглед назад,защото чрез Иисус Христос преди две хилядолетия то е осъдено и ликвидирано. Но ние твърдим още,че само с поглед напред ще стане ясно неговото пълно премахване при Второто Христово идване. Сега можем да говорим за характера на злото и ролята,която е играло,играе и може би ще играе. То е врагът,когото Бог не е искал,не е търпял и когото отстранил от пътя. Затова,ако злото не бъде видяно назад,когато е било победено от Иисус Христос ,и в перспективата,когато ще бъде напълно отхвърлено,значи никога няма да бъде видяно. Тогава човек би се страхувал от идеята за ужасното,а не от самото него. От самото зло човек се бои по странен начин само тогава, когато се убеди,че Бог е отнел силата на злото. Само този поглед назад и в перспектива,когато окончателно ще се загуби,то не може да плаши.
Истината е, че в живота на творението и особено на човека има светли и тъмни периоди. Човекът преживява успехи и неуспехи,младост и старост,раждане и смърт. Очевидно е също,че участието на хората в разпределението на благата и в общественият живот е неравно. Всичко това се извършва според неизвестна и скрита справедливост. Но също е вярно,че творението е добро и във видимото различие и противоречие на своето съществуване.
“Не е важно колко силно удряш. Важно е колко удара можеш да понесеш и да продължиш напред. Така се ражда победата...”
Винаги съм се чудил откъде произтича този ваш стремеж да вкарвате нещата в категория 'добро' или 'зло'.
Всъщност ,нека си позволя една малка волност ,туй като ми е любопитно ти ,като християнин ,какво ще ми отговориш.
В моите очи самото демаркиране по отношение на избора е 'зло'. Още в самото начало на Библията се говори за Адам и Ева ,за Рая и за Ябълката на познанието ,с отхапването от която човекът придобива способността да разграничава двете.
Иначе казано - 'зло' не е съществувало до момента ,в който човек се научава да го назовава. Или още по-иначе казано - нашите взаимоотношения ,възгледи ,желания и стремежи определят това кое е 'зло' и кое - 'добро'.
Лесно би могъл да ме контрираш с аргумент от сорта на 'убийството няма нищо общо' или 'кражбата няма нищо общо' ,но всъщност ще сгрешиш - когато не става въпрос за индивид с психически проблеми (макар че дори и тогава ... ) , единственият мотив ,подтикващ към извършването на някакво престъпление ,е желанието. А то от своя страна се поражда от сравняването на собственото благополучие и успехи с чуждото.
Да го кажем така - ако човечеството не гледаше вечно в чуждата паничка ,нямаше да има и проблеми. Нещата не стоят така обаче.
Думичката 'комплекси' се използва доста често напоследък ,и с основание. Хората се контят за да превъзхождат другите ; трупат пари ,за да имат влияние ; стремят се към власт ,за да се чувстват по-силни. И около това се върти света.
Ако погледнеш себе си съм сигурен ,че ще откриеш някакъв мотив да живееш ,продиктуван не от собствените ти желания ,а от стремежа да 'изпъкнеш' и да си нещо повече.
Опитвах се да ги обяснявам тези неща на едни заблудени деца в един друг раздел ,но не постигнах много. Да видим ти колко ще сгрееш.
//
Ако все пак сгрееш - сравни това с която си решиш друга религия. И изключи Бог от уравнението - той е просто нещо абстрактно ,сложено там по кой-знае каква причина. Няма нищо 'божествено' в неговата 'личност'.
//
ще съжалявам ,че пропилях тези минутки ,но ... да видим.
Бог не е виновен за злото,нито Сатана,нито Дявола и т.н.Ние хората сме виновни за нещастията,войните и злото в света,просто такава ни е природата...завист,омраза,а чност.От нас хората зависи дали ще се оправим или не!
Човече толкова ти е объркано в мозъка и душата че си нямаш ни най-малка напредстава. Целият ти коментар е абстрактен поглед върху реалността. Първо: лицата на злото са няколко и най-често са различни.
Дуализъм: В областта на религията дуализмът се среща в различни форми. Повечето народи го познават в неговата примитивна форма: съдбата на човека е подчинена на добри и зли демони. Така че аз нямам намерение да изпъквам пред другите с принципите си,нито им натрапвам своите възгледи. Светският живот отдавна няма какво да ми даде че да изпъквам пред другите. Хората не ме интересуват,нито ме интересуват техните проблеми,капризи,начинания ,възгледи,чувства или демагогия. Защото когато аз съм страдал и съм се борил срещу силите на злото никой от тези на които ТИ подражаваш не ми е помогнал,освен разбира се Бог.
Ако търсиш отговор на душевните си проблеми или просто си търсиш отдушник за негативизма които не си превъзмогнал, прочети Библията-там са дадени отговорите които търсиш.
Библията достатъчно красноречиво говори за злото като персонална сила,намираща се извън човека.
Човек не може да се освободи напълно от злото със свои собствени сили без да се обърне към Бог за помощ. Ти например когато ти се е случвало нещо лошо и непредвидимо колко пъти си се обръщал към Бог за помощ а? Или си просто от онези хора които си приписват невероятни хиперболични човешки сили и качества за справянето си със злото?
Знаеш ли колко ми е смешно когато говоря например с жена и тя ми казва: " Направих всичко по силите си,за да забременея" (?!?) Какво означава това: чиста проба самохвалство гарнирано с гордост от факта че жената "сама" забременяла. Ако не беше силата на Бог да и помогне да забременее никога нямаше да успее да го направи.
Защото хората са толкова слаби че не могат да се преборят с пороците си като алкохолизъм и наркотици и прибягват да помоща на лекари,психолози,хапчета и лекарства. Не могат да овладеят гнева си или чувствата си а твърдят че могат да постигнат много повече от това което природата им е дала. Толкова смешно твърдение.
Ако го нямаше Бог човечеството не би могло да се справи дори и с обикновена настинка.Човекът не може да познае злото в цялата му същност защото то надхвърля познавателните му способности. Неспособността на човека да прозре същността на нещата,както и първопричината им,се сблъсква с неспособността му да се примири с това,че е невъзможно да ги познае.
Аз не живея заради другите хора а живея заради Бог,нему съм благодарен че съм тук и съм жив и здрав.
“Не е важно колко силно удряш. Важно е колко удара можеш да понесеш и да продължиш напред. Така се ражда победата...”
ебаси фундаменталиста,заклевам се...Виж сега,забавен си и ще се въздържа от псувни и др. нападки.Еми мога да ти кажа,че съм чел Библията,Новия завет съм го препрочитал и не мисля че това е книгата,която дава отговор на всички въпроси.
Да речем че има 100 религии(а те са много повече).Тези 100 религии имат 50 течения(а те са много,много повече).Това прави 5000 учения от които човек да избира.Как избра баш християнството за най-точна религия,бе пич?А знаеш ли,че тази религия всъшност е сбор от други политеистични религии?Da,fuck,а? Само в християнството имат над 1000 секти,обаче твоя светоглед изглежда е непогрешим и не подлежи на съмнения.
Пич,нз защо се вживяваш като 'светилото' във форума,просто мога да ти кажа,че ако си разшириш кръгозора,прочетеш някоя друга не-религиозна книга и помислиш малко ще ти е от полза.са
commando1 ,разбирам те - слаб си. И поставяш другите наравно със себе си. Можеше и да си поговорим ,но нямам какво да ти кажа - в думите ти липсва всякаква аргументация.
"Чочвек не може да познае злото" ,но все пак ТИ си човек и ти го казваш - след като не можеш да го познаеш ,няма как да знаеш ,че не може да се познае. Да не говорим ,че с такова изказване просто поставяш всички наравно със себе си.
По отношение на моя пост - не коментира написаното ,просто си изложи гледната точка ... за втори път. Опровергах я (чисто философски ,разбира се ... няма как да знаем със сигурност) ,но ти все пак продължаваш да подсмърчаш едно и също.
Съжалявам ,но в такива моменти просто не се сдържам да кажа на някого колко е тъп и слабоумен - най-краткият начин да прекъсна спора е.
Благодаря ти.
Не прочетох цялото ти мнение,пич. Неграмотността ти ме товари,сбъркал си рейса пич.Първоначално написано от playy
![]()
![]()
Момче съжелявам такива като теб и самият теб,жалко че не си научил нищо ново от религията. Но иначе държиш да се изкараш едва ли не "разбирач" по религиозните въпроси. Както казах и по горе злото има много аспекти,скрити капани и клопки които хората не могат да избегнат. За такива като теб важи поговорката: "Един човек,които не може да разбере от една дума,няма да разбере и от сто".Първоначално написано от Auriss
Жалко че дори и да изпиша 1000 думи все ще си неразбрал нещо. Мисля че разговорът помежду ни се изчерпа напълно.
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ не не не не не не не не не не не не не .... не е възможно просто това. Абе ти !???????? Някакви проблеми с възприятията ли имаш ,бе ,човеко !?
За какви капани ми говориш ,бе ? Какви клопки ? Какви аспекти и какви пет лева !?? Ти от кой филм излизаш ? По-скоро в кой филм живееш !?
Айде слез на земята малко ,моля ти се.
Злото било такова и онакова. Хората сами си създават нещастията и колкото и да ти се иска - НЕ Е отговорна някаква висша сила за това ... нито някакво абстрактно определение за 'злооооооу'.
"ЗЛО" не ми се е случало. Капиш !???Човек не може да се освободи напълно от злото със свои собствени сили без да се обърне към Бог за помощ. Ти например когато ти се е случвало нещо лошо и непредвидимо колко пъти си се обръщал към Бог за помощ а? Или си просто от онези хора които си приписват невероятни хиперболични човешки сили и качества за справянето си със злото?
Имал съм проблеми ,имал съм смърт в семейството ,имал съм разправии с родители ,познати ,приятели ,учители ,директори ,полиция и какво ли още не , НО
нищо от това не е било продиктувано от друго ,освен собствените ми избори.
Пак ти казвам - ти си слаб.
Че освен това си и заблуден ,че знаеш нещо. Ей заради такива като теб на християните директно им лепя етикет 'слабоумник'. Дрънкаш ли дрънкаш ли дрънкаш ли дрънкаш ,ама откъде ги знаеш тия неща ,как ги разбра ,кой ти ги каза и как прецени ,че има дори малка вероятно да са истина - нема значение. Важното е да се правя че знам нещо. С кво друго иначе да си повдигна самочувствието. Не .. всъщност знам откъде ги разбра ,но умствения багаж на хората по принцип се различава значително ,та доколко адекватно е аз да мисля ,че 2+2 = 4 ,а ти да си на мнение ,че е = на 100 ,е друга тема.
Поредния християнин, повярвал си че е нещо повече от другите и че има правото да ги поучава как да си живеят живота.
Commando, заради такива като тебе нормалните хора все по-масово се отвращават от християнството. И с право.
Всъщност радвам се, че има хора като тебе, защото колкото по-бързо умре християнството, толкова по-добре.
Дори гугъл го казва - http://www.google.com/trends?q=chris...ate=all&sort=0
За 7 години - почти троен спад на популярността на християнството. С малко късмет след 15-20 години христянството ще е загинало славно.
Мдаа,проява на висш цинизъм определено. Ако поискам мога да те докарам до лудост ама виждам че ти сам се докарваш до това състояние. За много хора като теб, чувствата стават водещи при вземането на решения и формиране на мнение - иска ми се да е така, чувствам че е така, следователно е така. Всеки, който наранява чувствата ми, не е прав. Всяко мнение, което не подкрепя това, което чувствам, е грешно. Реалната истина е маловажна, важно е какво чувствам и с цялото си сърце искам да е истина. Така разсъждава мозъка ти. Обаче реалността е сурова пич. Чудиш се какви оправдания да си измислиш само и само да отречеш нещо което съществува. Колкото и да се натягаш да разсъждаваш (което е похвално) боя се че ще трябва да те разочаровам,злото не се корени в човека,злото не идва от човека а от Сатаната. Сатана е създател и творец на злото-капиш??? Това е последният ни разговор помежду ни. Няма да отговарям на глупавите ти и детински разсъждения.Първоначално написано от Auriss
Всъщност типът ми личност е INTP ,но
това вече е абсолютна ирония. Тролваш ли ? Казвам ти ,че света е скапан и не си заслужава ,а хората са толкова извратени и погълнати от дребнави стремежи ,че не виждат по-далеч от носа си , а ти ми казваш ,че ми се иска да е така ? WTF ?Всяко мнение, което не подкрепя това, което чувствам, е грешно. Реалната истина е маловажна, важно е какво чувствам и с цялото си сърце искам да е истина.
И всъщност грешиш - с цялото си сърце искам вашата глуповата религия да е истина ,тъй като ще е невероятно забавно да разбера дали наистина Луцифер е по-стойностната личност измежду двете.
Доста наивно е и да наричаш разсъжденията ми детински ,а да оправдаваш своите с "Хиляда и една нощи". Не е учудващо ,че способността ти да вникнеш в казаното е нищожна ,но не разбирам на какво се дължи твоето мнение. Така де - разбирам какво ми казваш (макар да не е нищо ново и да е незначително ,въпреки опитите ти да го изкараш значимо) ,разбирам накъде биеш ,разбирам какви чувства създава у теб този ти мироглед ,разбирам и защо ти се иска да беше така. Не разбирам само що за човек трябва да си ,че да оправдаваш нещо с нищо ?
Бог,Бог,Бог,Бог,Бог...
Бог това,Бог онова...
От къде идва вашият Бог ?
От коя галактика и планета дойде на тази планета и ви създаде тук ?
Да,знам гениалният ви отговор-Бог дойде от небесата !
Добре,а щом "Бог" идва от небесата и ви е създал-вие от къде мислите,че идвате ?
Първоначалната идея беше да създадем рая на тази планета.
Aн (Анначнну)-рай
Ну-тук
На Ки-неопетнена Земя
Създадохме първото същество от вашата раса-Адапа,чрез ДНК експерименти.Държа да кажа,че Адапа,или както го наричате още Адам беше първият ни успешен опит.
Поредния спор християни-атеисти, даже и извънземното се изказа..![]()
Съгласна съм с Аурис за доброто и злото..и за другите неща, иначе имам въпрос към Командо - (ако приемем, че има бог) нали той е създал абсолютно всичко? Кой е създал дявола? Ако се е появил сам както бог, тогава с какво бог е по ''божествен'' от него? Ако и той е творение на бог, защо бог би го създал?
Съжалявам че ще се намеся ,но от оня бушмен неграмотен въобще и не очаквам адекватен отговор.
Луцифер ,Сатаната ,Дявола или както още решиш да го наричаш ,Е творение на Бог и Е орнамент към свободата на избора. Това го прави и най-интересния персонаж в Библията ... един вид идеалистичен антагонист ,едновременно олицетворяващ всичко човешко ,но и действащ против интереса на хората.
Бог не го създава 'зъл'. ТОЙ избира да е такъв ,макар 'злото' в случая да е чисто субективно.
Тук обаче грешиш - спор няма. Той не изказа свое мнение ,базирано на възгледите и опита си.Поредния спор християни-атеисти, даже и извънземното се изказа.
Няма и какво да обсъждам относно гледната му точка - индиректен начин за бягство от реалността и очеваден стремеж към чувство за обреченост/безпомощност ,породен от слабостта на индивида. Тва е.
^
Ясно, по принцип често се представя война между доброто и злото, бог и дявола, и ми беше интересно защо доброто би създало злото, ако е толкова добро.. въпреки че мисля, че и двете не съществуват.
Аз през цялото време откакто съм тук не мога да разбера, защо имате нужда да вярвате в бог? Освен че сте слаби и искате да вярвате, че някой ви е виновен за лошите неща в живота, защото не искате да поемете отговорност, друга причина не виждам?
От другата гледна точка пък как така ако постигнете нещо след много старание и усилия, се задоволявате с мисълта, че просто бог ви е помогнал и пренебрегвате самите себе си?
Или ада и рая, на мен ми прилича на изнудване, ако не спазвате каквото ви казвам, че е добро, сте обречени на вечни мъчения.. Къде точно беше добрата част? Разбира се така е по-лесно, християнството ви казва изрично какво трябва да правите, за да постигнете вечно щастие в рая.. би било толкова просто да има точна формула, която като следвате и готово - постигате всичко, което искате. Изводът от цялото нещо, е бъдете смирени и правете каквото ви се казва.
Ако си чела Библията там е обяснено кой е Дявола? Виждам че имаш явни симпатии към дявола,дали пък не му се кланяш несъзнателно отричайки Бога? Май харесваш Рогатият.Първоначално написано от ScarlettS
Защото всеки които отрича Бог съзнателно приема Сатана за свое божество което е мракобесничество. Прочети Новият Завет и виж кой е бил Сатана,кой го е създал и кой го е прогонил от Раят и с каква цел е бил прогонен от Царството Небесно.
Ами вярвай тогава в Сатаната,щом отричаш Бог. Тук хората имат съзнателен избор или приемаш да следваш пътя на Бог или пътя на Сатана,трети път няма. Или си с Бога или си с Дявола. Разни мнения и умозаключения от рода на: "аз съм неутрален", "не вярвам нито в единият нито в другият" и "всичко е измислица" не вършат работа и не са оправдание. Света се състои от хора които или вярват в Бог и се стараят да му подражават или от хора-поклонници на Сатаната-разни мюсюлмани,индуисти,будисти ,тангристи,атеисти,агности и,юдеи,матевриалисти и пр. са първи в армията на злото и мрака.Първоначално написано от ScarlettS
Вие на коя страна ще застанете? На тези злите които отричат Бога или на тези които са добри и искрено вярват в него и се стараят да правят добрини?
http://4.bp.blogspot.com/_rn8nJGCTFc...1111230937.jpg
Ела ,душко ,да ти направя добро
Или си с нас, или си против нас. Само ние сме истинските, всички други под ножа. Хм, на кой ли ми напомня това.....![]()
А, да, сетих се.
![]()
![]()
Да, точно така, аз даже съм изпратена от дявола, да тествам твоята вяра и съм негова последователка. Разобличи ме.![]()
Вече ми е ясно че щом отричаш Бог значи си атеист а щом си атеисти значи нямаш морални принципи и добри страни. Сега сигурно ще се спукаш да ме упрекваш че те съдя,обаче не мога да търпя зли и лоши хора отричащи Бога да ми казват че аз съм виновен. Всъщност ти дотолкова си гневен и ядосан на Бог за проблемите си че си готов дори да приемеш тезите на сатанистите и демонистите че няма Бог и всичко е измислица,или че всъщност представите ни за добро и лошо са изкривени. Толкова много мразите Христос и Кръста Господен че бягата като дяволи от Истината,защото се страхувате че не можете да си носите отговорностите. Такива като вас водят войните срещу религията и после обвиняват християните че са виновни,вие използвате всякаква скверна и мръсна пропаганда да ни изкарате едва ли не по черни и от Дявола,готови сте да служите на Сатаната защото той е вашият Господар,не обичате хората като нас,защото ние сме носители на доброто,плашите се от добрите хора защото те са призвани да служат на Бог а вие сте призвани да мразите,обиждате и нападате защото така ви кара вашият Господар-Дявола. Жалко за вас и вашите млади души-те не познават любовта,не познават доброто,не познават обичта и красотата в света а познават само злобата,омразата,гордостта ,високото самочувствие,нихилизма,изм амата,подлостта,лицемериет о,Първоначално написано от Auriss
предателството и интригите.
Целта на Сатана е да вкара разкол,съмнения,обида,гняв към Създателя! Почитателите му пишат подобни легенди,оспорвайки Божествеността! Сатана казва-:Защо ви страх да търсите истината? Защо ви страх да се разсърдите на Бог,когато имате беди? Кой ви каза че аз не мога да ви служа и помагам?" И те кара да крадеш,да убиваш,да изнасилваш,да биеш майка си и баща си,да правиш магии и ръсиш клетви! Така ставаш оръжие в ръцете на низвергнатия.И когато дойде истинския час,тогава душата разбира капана в който е попаднала,слушайки и подчинявайки се на мрака! Но е късно!
Бог е дал свободна воля на човека,в кой да вярва и в кой не.Помни че на който служиш,при него ще отиде душата ти! От там връщане няма! Струва си да се замислиш върху това!
Струва си ти да се замислиш какво написаБлагодаря, че най-накрая ми отвори очите. Сега чак разбрах, че тъй като съм атеистка, нямам добри страни, убивам, крада, изнасилвам, по цял ден бия майка си и баща си и само правя магии
![]()
![]()