^ Добро изпълнение.

Цитирай Първоначално написано от ShtrudeL

Някои хора искаме да се развиваме. И не ми приказвай по бабешките вечеринки, че като имаш сапунерка за семейни снимки, можеш да постигнеш всичко с нея и на професионално ниво, дрън та пляс. Разбира се, че техниката ограничава. Отдавна спрях да вярвам само в "който си го може си го може с каквото може"... Ако искаш кола, защо не си вземеш една лада, щото по тая логика и тя върши същата работа като последен модел БМВ (да те кара от едно място до друго).
Айде, ааайде не така.
Точно така, ако е в изправност, и Ладата ще ме закара там, където искам да снимам - автомобилът е средство за придвижване и нищо повече Останалото е вървене, носене на умора/студ, търпение, пак търпение и отдаденост. Не да можеш всяко райско кътче да заснемеш от джама на БМВ-то/Ладата... Карам колело предимно, между другото.

Не бъркайте ДСЛР с професионален апарат. И аз постоянно повтарям, че ти трябва ДСЛР, за да се развиваш и да се учиш да снимаш сериозно. И статив за много повече разнообразни ефекти и ключов в някои ситуации. После и разнообразни обективи ще поискаш, ако се запалиш. Няма лошо. Ама е неадекватно, когато някой се оплаква, че няма професионална техника и това го спира. Да е професионалист ли? Може би. Ок, който е решил да става професионалист, да започне да си събира про- техника. Аз пак бих препоръчал - стар модел за 300 лв. и всичко останало за обективи. По възможност каечствени. А такива за начално ниво се намират също под 200 лв.

Да, аз също завиждах на колегите край футболното игрище, когат ми се отдаде възможност да снимам мач - те просто бяха оборудвани адекватно - за десетки хиляди. Но аз с моята смешна машинка, която сега продавам за 5-6 стотачки, постигнах прилични резултати и мои снимки от тази случка пак стигнаха до публикация в някой спортен раздел на някой вестник. Това удовлетворяване на професионална нужда ли е? Аз бих казал "Полу-". Идеята ми е - не се тръгва задължително с професионална техника. Година и половина съм се развивал и със сапунерката, преди да ми вдъхнат достатъчно увереност, че заслужавам по-добро. Сега се развивам към "Цял" професионалист. Може и да увяхна по пътя. Ама преди това съм изминал доста.

И аз страдам от същото - "нуждата" за техника, ама аз съм много затънал вече. Питай някой близък и загрижен за мен човек, обаче, колко имам тая "нужда", колко е реалистична и т.н. За щастие повечето скъпа екипировка, която досега съм събрал, съм си я спечелил. Иначе нямаше да имам пари да я купя/ нито семейството ми има пари да ми я купи. Те навремето са ми купили първия ДСЛР на старо за няколко стотин. Благодарен съм за този старт и знам, че не могат да следват докрай манията ми. Понеже сега имам нужда от обективче за 2700 пари, за да мога да застана долу-горе прилично между спортни репортери... ще си кажат - "абе туй става като за начинаещ". Разбирате ли накъде отива това "професионално"? Вече за там ли сте? Желая ви го в бъдеще, но засега се съмнявам, че зад всеки подобен на по-рано коментирания от мен пост, стои това.