- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Козметика и диети
- Диета само за тийнейджъри
Абе вие ще се избиете![]()
![]()
По тая тема има много изписано и ми писна вече да чета, затова ще бъда добричка и ще помогна на ентусиастите и финансовото им състояние (защото си нямам друга работа)
Ето това е най-важното според мен от цялата книга:
Първо измервате своя ИТМ: Теглото/височината в метри и резултата се разделя на височината в метри. Моят резултат - 57/1,67 >> 34,1/1,67 >> 20,4
Има три категории:
Възраст 13-14 >> Оптимално тегло е ИТМ 19-20, Леко наднормено е 21-23, Наднормено 24-25 и затлъстяване е 26+
Възраст 15-16 >> Оптимално тегло е ИТМ 20-21, Леко наднормено 22-24, Наднормено 25-28, затлъстяване е от 29 нататък
Възраст 17-19 >> Оптималното е ИТМ 21-22, Леко наднормено 23-25, Наднормено 26-29 и татлъстяване 30+
За всички възрасти, ако попадате в категория "Леко наднормено" - 1400 ккал, "Наднормено" - 1600ккал и "Затлъстяване" - 2000ккал
За калорийна категория 1400ккал се приемат 3 порции зърнени и бобови храни и богати на скорбяла зеленчуци, всяка порция са я разчели на 100ккал., 2 порции плодове, 2 порции млечни продукти, 2 белтъчини, 3 леки закуски по 100ккал всяка, 1 подправка и 1 зелен чай с нар, който по мое лично мнение не помага особено, но както решите.
За 1600ккал зърнените храни са 4 порции, плодовете - 3, млечни и белтъчини - по 2 всяка, леките закуски са 3, 1 подправка и 1 зелен чай.
За 2000ккал зърнените порции са 5, плодовите 3, млечните също 3, белтъчините са 4, леките закуски са 3, 1 подправка и 1 зелен чай с нар.
Няма да преписвам всички порции, смятани за зърнени, млечни и т.н. (белтъчините са месо, риба и яйчни белтъци, а млечните - нискомаслени сирена и кашкавали и разбира се, млека), всички знаят къде се съдържат въглехидрати, плодове и т.н. Има и т.н. "свободни зеленчуци" - краставица, целина и марули, които са без скорбяла и се консумират свободно. Подправките са кетчуп, горчица, чили (там са писали по 4 супени лъжици, но според мен е по-добре да са 2 или 3) Зеления чай става и без нар и си го пийте примерно сутрин - ужким разбуждало метаболизма. Според моето скромно мнение тоз чай ефект голям няма, но си струваше опита. Всяка една порция каквото и да е се състои от 100ккал. Минусът на диетата е, че се броят стриктно калориите , но убедих нашите да си вземем кухненско кантарче
![]()
Майка ми още ме взима на подбив.
Порциите се разпределят по желание, дали са и примерно меню в книгата, но няма да го преписвам, много е дълго (21 дена.. )![]()
В книгата препоръчват минимум 30 минути движение всеки ден. Аз предпочитам тае-бо, но ако ходите на плуване примерно, е идеално.
Авторите препоръчват да се избягват прегрешенията и са дали списък с "разсейващи" процедури:
Вземи си ароматна вана (бележка - с ментово масло, подтискало апетита, казват ), Прочети списание за фитнес или здраве, Направи си чаша чай, Танцувай или пей, Направи си маникюр/педикюр, Напиши стихотворение (), Прави коремни преси, Излез на разходка. Лично на мен ми помага да спя
:
![]()
В книгата има многобройни въпроси от читатели, включен е хранителен дневник, има за хранителните разстройства, но смятам, че изложих най-важното - диетата .![]()
![]()
Аре успех на който му се занимава. Аз лично не издържах и седмица с тази диета, но по-коравите мацки можете да се пробвате![]()
![]()
P.S. Не съм луда![]()
![]()
Почнах да чета,ама като видях дължината на коментара останах с това впечателние,което пишеш последно,обаче обратното![]()
Първоначално написано от HolyShit
![]()
![]()
Опитвам се да съм полезна
![]()