- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- София се развива по Оруел!
Темата беше за камерите, обаче няма начин да не се отплеснем. Както и да е.Първоначално написано от Auriss
Грешно си ме разбрал. Щом има масова неграмотност, то има проблем в системата, има проблем в учениците, има проблем и в преподавателите. Няма какво да се лъжем и да говорим глупости, че системата е "екстра" и всичко ни е наред. Казваш, че знанията на завършили ученици в България, съпоствени със знанията на завършили ученици в други европейски държави са повече. А отчиташ ли процента на неграмотност във въпросните "други" държави и отчиташ ли процента на неграмотност в България, където всичко е "екстра" и на шест, и където се намират "най-образованите" хора от всички държави?
Прост пример - да не кажеш, че си измислям, попаднах на статия в български вестник, където майка коментира образователната система в Англия. Чети:
Eто как стоят нещата при тях. Не вярвам да са глуповата, неграмотна и необразована нация.Там учебната програма за учениците не е толкова натоварена, както при нас. Не се изисква от детето да носи огромна раница на гърба си, която да тежи 10 килограма. Учениците нямат задължението всеки ден да подготвят уроци по няколко разказвателни предмета, при тях знанията се оценяват в края на срока с тест. Преподава им се, но това задължение да учиш всеки ден и да разказваш урока го няма. Ако едно дете е надарено по един предмет, например математика, независимо в кой клас е, то може да се обучава в час с група от по-горен курс.
Просто самата образователна система е много гъвкава, след 8-ми клас учениците сами могат да избират желаните от тях предмети за обучение.
Обаче забравих нещо - няма как в България всичко да е толкова уредено. Трябва да има бумащина, излишни или ненужни глупости, бюрокрация, нерви и прочее и прочее да не продължавам да изреждам.
И само да допълня - не са глупости, които не мога да науча, а глупости, които не искам да заучавам, защото после няма да ми потрябват никъде, а щом няма да ми потрябват няма да си губя времето с тях, а ще го пренасоча към това, с което реално съм се захванал и което ще изучавам в детайли. А от къде знам, че няма да ми потрябват въпросните глупости - ако реша да уча за капитан на кораб няма да ми трябва теоремата на питагор, например. Ще ми трябват познания по Физика. Като съм учил само основите на физиката в основното училище (минимум знания, без задачи, формули и т.н например) по време на обучението за капитан ще ми бъде преподаван предметът Физика с всичките му задачи, формули и т.н., но ще го уча, защото знам, че ще ми потрябва в бъдещата ми работа.
А за заплатите на учителите: В Англия вземат заплати от порядъка на 2500 до 4000 паунда месечно. Но английските ученици не са на последно място по грамотност в Европа, нали така?
@@Хайде и малко промери!
УНСС е 31-во място в ТОП 1000 на бизнес училищата по света --> http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4075611
И веднага под статията:
Прочетете коментарите под статията. Заслужават си.И смех смех смех... всички знаем как се учи в УНСС ми да са живи и здрави родителите на изучилите че бая изпити са взели
От статията става ясно че нашите са се изхвърлили като такова на мокър пясък и са се заюснали с похвали в нета ама нейсе. Те хората са си казали "Ако нивото на представянето в интернет не отговаря на нивото на качеството на образование, съответният университет ще трябва да преразгледа своята интернет политика"
определено е нужно