.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 29
    Мега фен Аватара на Colouring

Втора задължителна матура

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=892289
    Ето една статия за това,което МОЖЕ да се случи в близко бъдеще.Според вас въвеждането на втора матура как ще се приеме?Вие бихте ли искали това и съгласни ли сте с казаното?Все пак нищо не е официално,но доста усилено се говори за това напоследък.

Мега фен Аватара на Biskfitka
    Аз не я харесвам тая идея. На мен профила ми е БЕЛ и история и въпреки това искам 2ра матура по английски.И без това матурите са някаква пародия,поне едната матура да си е по избор

НЕ НЕ НЕ и НЕ!!! Как така ще ме карат да държа матура по профила ми География, при положение, че не ми харесва този предмет!!!!! Втората ми матура задължително ще е математика!!!! Не може да ме принудят да държа матура по предмет, който НЯМА да ми трябва вбъдеще!!

Е, не е като да не съм го очаквала. Забавно е, в интерес на истината, защото се оказва, че трябва още от 7 клас да си наясно с какво искаш да се занимаваш 5 години напред и отведнъж избора на гимназия не се оказва просто формалност. Та по тая причина, от една страна не го одобрявам, понеже повечето ученици не знаят с какво искат да се занимават в 11 клас, какво остава някакво дете на 12-13 да може да си избере бъдещето от раз.

От друга страна обаче идеята е добра, понеже вече няма да го има номера с влизането в разни техникуми, "колкото да има". Логично е, след като си бил в едно училище 4 години и си имал в пъти повече часове по даден предмет, да си натрупал някакви знания, да си се усъвършенствал и да умееш да ги прилагаш по някакъв начин, не би трябвало да ти бъде проблем.

Повече от фен
    Град
    Бургас
    хахаха да ви е яко ... аз утре имам матура по бг ... др-та година се спасявайте..

наистина съм роден с късмета си

Тез глупости с втората задължителна матура ги говореха и миналта година като аз държах матури, според мен матурата, трябва да е по желание, изобщо и да е на ниво кандидат-студентски изпит и да можеш да влизаш в нея в определи ВУЗ-ове с определени специалности, не може да си държал матура по немски и да влезеш в ТУ, някак си нелогично ми се струва. А да и отдавна съм на мнението, че като се правят всички на толкова интересни и казват че образованието е задължително до 16, трябва да се направи закон, който да позволява на учениците още от 16 да работят.

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от mArMaLaDkA
    Е, не е като да не съм го очаквала. Забавно е, в интерес на истината, защото се оказва, че трябва още от 7 клас да си наясно с какво искаш да се занимаваш 5 години напред и отведнъж избора на гимназия не се оказва просто формалност. Та по тая причина, от една страна не го одобрявам, понеже повечето ученици не знаят с какво искат да се занимават в 11 клас, какво остава някакво дете на 12-13 да може да си избере бъдещето от раз.

От друга страна обаче идеята е добра, понеже вече няма да го има номера с влизането в разни техникуми, "колкото да има". Логично е, след като си бил в едно училище 4 години и си имал в пъти повече часове по даден предмет, да си натрупал някакви знания, да си се усъвършенствал и да умееш да ги прилагаш по някакъв начин, не би трябвало да ти бъде проблем.
    Много вярно, аз до 11-ти клас първия срок все едно съм искал, и накрая реших съвсем различно нещо. Ама какво да си говорим, вмомента се чуват много неща - едни казват задължителна по математика, други матура по профила, страшна работа. Не се учудвам след 1,2 години учениците да се явяват на 3,4 матури, голям кеф.
    МОМЧЕ

Мега фен Аватара на KumchoValcho
    Съгласен съм с mArMaLaDkA, хората и си менят вкуса докато порастват.
    Аз съм в хуманитарен профил с история и БЕЛ и да бъда честен - ще умра ако се налага да правя по История матура.
    Но слава богу имаш избор, в моя случай - чужд език, история или философия.
    И най-вероятно лично аз бих избрал чужд език.

В случая имам късмет, но някои приятели в природо-математически паралелки са прецакани много.

Супер фен Аватара на ivcheto0o
    Град
    Варна
    На мен ми е все тая,аз и без това съм си решила матурата ми да е по профилиращия предмет-немски.Но все пак мисля че трябва да имаме право на избор.

Мега фен Аватара на marin4itu
    Град
    Варна/Русе
    Цитирай Първоначално написано от gofeto917
    Тез глупости с втората задължителна матура ги говореха и миналта година като аз държах матури, според мен матурата, трябва да е по желание, изобщо и да е на ниво кандидат-студентски изпит и да можеш да влизаш в нея в определи ВУЗ-ове с определени специалности, не може да си държал матура по немски и да влезеш в ТУ, някак си нелогично ми се струва. А да и отдавна съм на мнението, че като се правят всички на толкова интересни и казват че образованието е задължително до 16, трябва да се направи закон, който да позволява на учениците още от 16 да работят.
    Аз съм работила на 16 години лятото на 2009 и то напълно законно с разрешение от Бюрото по труда.
    Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..

Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
    Изключения: недочувам, недовиждам..

Повече от фен Аватара на didenceeto
    ............

Голям фен Аватара на Crazytu
    Матурата ми ще е по профилиращия предмет - английски език, така че не ме бърка дали ще е задължителна или ние ще си я избираме. Но наистина не е много добре замислено. Както казаха по-горе трябва още от 7 клас едва ли не да знаеш с какво ще искаш да се занимаваш и с какво ще канидатстваш. Доста прецакано за някои.
    Once upon a time I was falling in love ...
    But now I'm only falling apart ...

Супер фен
    За да няма ощетени, да лепват една математика, без това масово хората не могат да направят една проста сметка... Пък и навсякъде се учи математика.

Мега фен Аватара на marin4itu
    Град
    Варна/Русе
    Цитирай Първоначално написано от Cybershot
    За да няма ощетени, да лепват една математика, без това масово хората не могат да направят една проста сметка... Пък и навсякъде се учи математика.
    Не на всеки се отдава математиката...
    Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..

Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
    Изключения: недочувам, недовиждам..

Супер фен
    Цитирай Първоначално написано от marin4itu
    Цитирай Първоначално написано от Cybershot
    Не на всеки се отдава математиката...
    3 все ще изкарате

Мега фен Аватара на SuNsEt
    Град
    California,Los Angelis,Sofia,Amsterdam,Bern понякога и в New York :P
    Това ни го обясни директорката още миналия месец,когато в нащо даскало дойде министъра на образованието и не знам си кой още,за да приемат тея правила и още много други.

Значи на кратко: Когато сте профил,втората ви задължителна матура ще трябва да си я изберете от профила.Примерно ако е природоматематически с 1ви немски,2ри английски,математика,геогр афия и икономика ,ще трябва да изберете един от тези предмети за 2ра матура.

-аз съм природоматематически ии...абе със сигурност няма да правя по география

Град
    Цитирай Първоначално написано от KumchoValcho
    Аз съм в хуманитарен профил с история и БЕЛ и да бъда честен - ще умра ако се налага да правя по История матура.

В случая имам късмет, но някои приятели в природо-математически паралелки са прецакани много.
    блазе ти за философията,аз тва бих си избрала като втора матура...ама моя профил е природоматематически.

Сега съм 7 клас и значи трябва добре да си опичам акъла къде да вляза. Но как да знаем още от сега за след 5 години..А и постоянно ни се менят желанията.
    И примерно ако вляза в търговска гимназия,там има предмети като счетоводство,икономика и мениджмънт..Това хуманитарен профил ли се води и по какво трябва да държа матура?
    Далече ми е,ама питам.

Град
    Ти остави,като станеш 12 клас на тебе ше ти е по-гадно от колкото на набор 93/94 ...че може би и95

Цитирай Първоначално написано от SuNsEt
    Ти остави,като станеш 12 клас на тебе ше ти е по-гадно от колкото на набор 93/94 ...че може би и95
    Най-вероятно.

Повече от фен
    Така е, колкото по-млад си, толкова по-прецакан. Сега нали дори четвъртокласниците имат някакви изпити, значи смятай колко промени още ще настъпят до 12-ти клас. На мен другата година ми е последна и от една страна ми е гадно, че свършвам, а от друга пък се радвам, че винаги съм бил по старата система и съм се отървал.
    МОМЧЕ

Град
    Провинцията
    Малее, голям съм късметлия. Бая се страхувах от тези двойни матури. Добре че съм по-голям.

Супер фен Аватара на pifiella
    Град
    Шоколадовия град
    И това, ако е министерство.Всяка година все повече и повече лъжи,измислици и глупости издават...
    Моето мнение е,че трябва да се освобождават от матура ученици,които учат и имат 5,50 примерно,както е било преди.Това ще даде голям стимул на всички от 9 до 12 клас да учат,за да не държат матури,ама кои ме слуша..
    Наскоро чух,че в професионалните училища,техникуми и т.н.,нямало да има 2 матура,а държавният изпит по специалния предмет се зачита за 2 матура,но със сигурност това няма да стане в близките 2-3 години....
    Хората понякога не забелязват как плаче през ноща този,който върви в живота смеейки се!

Супер фен Аватара на pifiella
    Град
    Шоколадовия град
    Цитирай Първоначално написано от KumchoValcho

блазе ти за философията,аз тва бих си избрала като втора матура...ама моя профил е природоматематически.
    Добре де, аз като съм в професионална гимназия,специалност бизнес администрация с профил икономика,това означавали, че трябва да държа матура по икономика , а такава няма!!!
    Явно съм се преебала много
    Хората понякога не забелязват как плаче през ноща този,който върви в живота смеейки се!

Град
    ^По-скоро география и икономика(в моя профил това ми е четвъртия профилиран предмет)

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си