- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Какво да уча след 12 клас?
С математиката не се разбираме много добре.С българския съм леко скаран.Историята ми е пълен кошмар,а географията не ми се отдава.В момента уча в гимназия със специалност "Информатика" и установих,че това не е за мен.![]()
Приятни са ми психологията и английският език.Обичам да се заигравам с програми за обработка на снимки,правене на реклами.Медиите са ми страст.Обичам животни и съм си мислил за ветеринарна медицина,но имам херпетофобия (фобия към влечуги),а и съм чувал,че правят дисекция на животни,а не съм склонен да я направя (дисекцията).
Живея в Пловдив,което някак си ограничава избора ми,защото на практика няма къде да работя като оператор,журналист към телевизия.
Мислил съм си за специалности като:
-реклама
-операторство
-журналистика
-мода
-психология
-английска филология
Много съм навит на реклама,но нямам абсолютно никаква информация след като се завърши има ли реализация.
Операторството го бях набелязал в НАТФИЗ ама от софиянци слушам,че там се влиза само с връзки.
Журналистиката масово изпита е по БЕЛ.
Модата не знам каква точно ще е реализацията след като завърша иначе много обичам да гледам модните тенденции (особенно висшата мода,която за жалост в България не съществува).
Много хора завършиха психология,а реализацията е никаква след това.
А за филологията - не ми се занимава с някакви деградета (учител) или преводач.
В 10 клас бях започнал да ходя на уроци по химия (с тенденция,че в 11 клас ще почна и по биология),за да кандидаствам с медицина.Ходих близо година и разбрах,че това не е което искам.Не го учих,защото аз го искам,защото ми харесва,а защото е престижно.
Тази година ще съм в 12 клас и трябва до 15-ти септември да реша какво да уча.
9 клас го завърших само с една 5-ца по БЕЛ (всичко друго 6).
10 клас го завърших с 5 по БЕЛ първия срок и 6 за втория т.е. по всичко 6.
11 клас го завърших с 6.
12 клас...хм...ще видим![]()
На матурата по БЕЛ очаквам оценка от порядъка на 3.75-4.75.Не повече.Може да се подценявам,а може и да не се,но това очаквам...
За втората матура още не съм мислил.
Моля ви за някакви предложения за специалности,или някой,ако има повече информация за специалностите,които съм посочил по-горе...
Нещата,които губим винаги намират начин да се върнат при нас,дори не винаги да е както очакваме.
Защо да не може да работиш като журналист в Пловдив? Пък и след като завършиш не знаеш на къде ще те отведе съдбата, може да си в някой друг град.
Може да държиш матура по Английски, щом ти се отдава и ти харесва.
Според мен Психологията има реализация. За Модата не мога да кажа същото.
Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.
защо очакванията ти за матурата по БЕЛ са толкова ниски?
смятам, че пишеш доста грамотно, а матурата е елементарна
рекламата ми харесва много като специалност, за реализация.. не знам
все пак трябва да решиш какво ти се прави, но като гледам те влекат специалности, свързани с креативност и творческа мисъл
а за филология - интересно е, и аз бих учила заради литературата, но на практика с нея нищо не можеш да правиш, според мен не е добър вариант
@sexa_na_kompleksa
Ами може да се работи като журналист към пловдивска телевизия,но заплатата ще е под всякаква критика.В същото време съм решил,че ако трябва да се местя от Пловдив,то ще се местя в САЩ.Няма смисъл да се местя другаде в България.
@Jaune
До 9-ти клас си имах самочувствие що се отнасяше до БЕЛ(дори исках да кандидатствам право).Добре обаче в 9-ти клас на първото ни класно по БЕЛ самочувствието ми беше разбито.Пада ми се тема,която искам.Пиша и предавам.Имах чувството,че това е най-добрата тема,която някога съм писал.Идва време да ни връщат класните и познай?
"Пиша ти 3 на релси,но да знаеш,че това си е чиста 2-ка.Просто ти давам 3-ката като стимул за работа."
Не знаех къде се намирам!След това правим 1 тест и се оказва,че от целия клас само аз имам 6-ца,а вси4ки други 4 (тук-там 5).Госпожата ми връща теста и ми казва "Да знаеш,че имаш 6-ца,но не е пълна." (т.е. нямам максималният брой точки).
След тези 2 случки като влезна в час по български и просто настръхвам.
За филологията сме на 1 мнение.Иначе правилно си ме усетила.Преди време правих тест за професионална ориентация и ето резултата ми:
Композитор - Абсурд!
Танцьор - Още по-голям (абсурд)!
Аниматор - За това не съм се интересувал.
Моден дизайнер - привлича ме,но реализацията ме притеснява.Още повече,че аз имам желание да се развивам към висша мода (ако завърша тази специалност).
Режисьор - Не съм се интересувал,но реализацията ме съмнява.
Индустриален дизайнер - някак си не ме привлича толкова (може би,защото го свързвам с някакви изчисления)
Адвокат - История и Български...Неочаквано лоша комбинация в моя случай.
Специалист озеленяване - обичам растенията,но в България с тази специалност ще умра гладен.
Фотограф - много обичам да снимам,но трябва ли ми висше образование,за да стана фотограф?Не мисля...
Специалист връзки с обществеността - Историята прецаква пейзажа.
Специалист web дизайн - изпита е по математика и информатика - с едното не мога да се справя,а другото едвам чакам да завърша,за да не се занимавам повече с него.
Нещата,които губим винаги намират начин да се върнат при нас,дори не винаги да е както очакваме.
Web design не е кой знае колко информатика. Повече фотошопче и HTML. Web development e по-друго.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Първоначално написано от Chacho
След това тегло,което тегля в училище не искам да чувам "информатика"![]()
нямам съвети, само няколко бележки по коментарите ти:
1. учителят по БЕЛ в гимназията е ЧОВЕК, като такъв - мнението му е строго субективно и невинаги адекватно; имай го наум!!!
2. ландшафт архитектите ("озеленителите", които споменаваш) печелят много добре даже;
3. за ВО не ти трябва история, не ти трябва и български, само повечко самочувствие, да не използвам друга дума:Д това доколко е професия е отделен въпрос.
с изкуство щом досега не си се занимавал, явно нямаш задълбочен интерес, а висшето образование, в крайна сметка, е точно това - специализация в посока индивидуално поле за развитие.
в този ред на мисли ще попитам (и считам, че е намясто) какви са интересите ти (не по какъв предмет какви оценки имаш), а кое събужда любопитството ти, кое занимание може да те държи буден с дни и прочее?
виждам, че си непостоянен и мислиш за хипотетични реализации(каквото и да значи това за теб), вероятно под влиянието на пубертета и родителите, и все пак, ако искаш, можеш да ми отговориш.
//Журналистика не се кандидатства с БЕЛ, а с измислено подобие на есе(СУ). Както в случая с преподавателката ти по БЕЛ, работата е много субективна, а форматът на изпита - абсурден. Все пак можеш да пробваш, щом медиите са ти страст.
Занимавай си се с информатиката, ако погледнеш субективно и кандидатстваш в технически с някаква компютърна специалност ще си най-добре. Като говоря за технически имам предвид София, защото влизането може и да е по-трудно, но ако преписването ти се отдава едва ли ще имаш проблеми по нататък.
http://www.panoramio.com/user/598821
it's all a theatre and i'm never myself..
Мислил ли си за графичен дизайнер? Реклами, дизайн на вестници, списания, билбордове![]()
❝ Аз те моля, затвори очи,
ти недей да плачеш, знам че те боли,
от мойта стая бяла с безброй врати
защо избяга?..❞
@Blab
Първото за което се сетих е работата върху снимки.Скоро си играех с 1 снимка.Започнах в 8:00(вечерта) и приключих с нея в 4:15(сутринта).Просто като се захвана с нещо подобно и губя представа за времето.Много обичам да снимам.На майтап обаче съм и голям светски хроникьор (ако ме попиташ за новини около някоя холивудска звезда - винаги има какво да ти кажа).
И аз си мисля,че не мога да се ориентирам заради пубертата...Явно съм късен пубер![]()
Винаги съм си се представял на работа на компютър/офис.Нещо свързано с телевизия или реклама,билбордове...Нещо такова.Едно нещо обаче мога да заявя със сигурност - не съм за физическа работа.Един пирон трябваше да закова в къщи - ожулих цялата стена,направих дупка в стената (пирона не щя даже да се задържи) и пирона се изкриви...Представи си нещо по-сериозно до къде ще го доведа - ще срутя сградата...
@AutomatiC
Правилно.Там е бъдещето,но като не ми е на сърце подобно нещо.Вярвам,че човек трябва да работи нещо,което му харесва,което му е приятно...
@BrainlessROCKBABY
Попадал съм на тази специалност,но не предполагах,че с нея можеш да работиш това.Винаги съм си мислил,че графичен дизайнер е нещо много близко до web дизайнера.Но щом с тази специалност може да правиш реклами и билбордове,то определено я слагам към предпочитаните.Ще отворя сега справочника да видя какви са изпитите.Но ще ми трябват още идеи...
//ако не рисуваш, не се насочвай към нищо с рисуване.
потърси си безплатен стаж в криейтив отдела на някоя компания/телевизия/списание, която се занимава с реклама, дизайн и прочее; виж как стоят нещата и с коя длъжност мислиш, че би искал да се занимаваш;
ПП: никой не е казал, че висшето обр. е задължително.
Информатика! Занимавай се с компютри, не мисля, че журналистиката ти е чак такава страст и да ти кажа късно се сещаш за кандидатстването особено с такива сериозни неща. Успех ти желая и дано успееш да се подготвиш![]()
In a mad world , only the mad are sane...
@Blab
Ами по принцип имам такива наклонности.Много съм добър на абстрактните рисунки.Що се отнася до портрети и пейзажи съм малко зле,но вярвам,че с повече практика мога да овладея и тази част.Иначе,когато бях в 3 клас се класирах на 2-ро място на републикански конкурс по рисуване (вярвам не толкова заради "хубавото" ми рисуване,колкото заради самата ми идея).Иначе ми се иска да имам висше.Масово хората в обкръжението ми са с по 2-3 висши,а аз да остана без нито 1...Плюс това не ми се иска да почна да работя на 19.Пък и кой би взел 19 годишен без стаж и висше да трупа опит?
М/у графичния дизайнер не рисува ли на компютър?
@NoMore
Мани,мани...Тоя пубертет като ме е хванал и не ще да ме пусне.От 1 година си избирам специалност и така и не можах да си избера,та снощи като се ядосах и викам "това беше,пускам тема и а дано някой даде съвет".И все пак си мисля,че за такъв вид изпит не е късно.Иска се да представиш порт фолио (ако не се лъжа това са рисунки),а за 1 година могат да се направят 10 хубави такива.Друго доколкото гледам не искат...
Да така е трудно е да си избереш какво да учиш... обаче няма как иска да сериозна подготовка. Мен ме приеха тази година с международни отношения в София, обаче се готвя от 10 клас. Просто в България е така влизат тези, които имат пари или тези, които имат връзки. Всички останали трябва да покажем отлични резултати иначе не можем да се класираме затова ти и пожелавам успех :P
In a mad world , only the mad are sane...
Ти пак си се ориентирала...Ми такива като мен не знаят и къде ще ходят,та да помислят върху въпроса с влизането...
Bump
Bump
Ще си призная,че не съм чел цялата тема,защото просто нямам време в момента.Прочетох темата + няколко мнения и разбрах,че обичаш доста неща,но и да снимаш много ..
Лично аз,бих ти препоръчал операторство.Ако си добър в това,което правиш ще те викат да участваш по събирания ,ще ходиш по различни предавания,ще снимаш филми може би,дори ако се докажеш може би ако има нещо да се снима в чужбина ,ти ще обикаляш там..Не разбрах на колко си,но не искам да махам това мнение за да търся .Може би,ако сега си 12ти клас тази година ,ще трябва да почнеш уроци и курсове и после да кандидатстваш в НАТФИЗ с операторство . Там е най-добре до колкото съм запознат.В НБУ знам,че има актьорско майсторство,но мисля,че няма такава специалност.В чужбина няма да можеш,щото просто нямаш време.Добър вариант е НАТФИЗ с операторство.Ще обикаляш,ще снимаш ( а харесваш ) ,ще изкарваш хубави пари и така .
Това е МОЕТО мнение.
Първоначално написано от ndirector
Мислил съм си го,но доколкото разбрах там взимали много малко хора + трябвали ти връзки.Иначе май май темата дава резултат.Вече почнах да придобивам някакви насоки...
1.Реклама
2.Графичен дизайн
3.Интериорен дизайн
Каквото пожелаеш можеш да учиш.
Не сме ние хората, които ще решаваме вместо теб. :3
BladeDancer
Music gives soul to our hearts, and wings to our thoughts.
Първоначално написано от Grell
Не искам някой да реши вместо мен,а някакъв съвет и мнение.
За учене,може да ги учиш тези неща, но не си мисли, че после ще има работа за тях.Имай реална представа, че след като говориш за Б-я тези области не са много развити.От 3-те неща графичен дизайн е най-доброто!Рекламата не е развита в Б-я, а с интериорен дизайн мисля,че директно ще си умреш от глас,защото никои няма да ти плати да му нареждаш апартамента.Това не е Америка където хората се чудят как да си похарчат парите и къщите им са с квадратите на 5-6 апартамента.Първоначално написано от mirki4a
За графичен дизайн има работа, защото има доста различни посоки,в които може да се развиваш:печат и предпечат,дизайн и оформление,уебдизайн,проду ктов дизайн,фирмени рекламни материали/визитки,календари,каталози ,табели,стикери/.
Успех!![]()
Реклама...
Спомням си, някога исках да ставам копирайтър. Не е лоша работата и е много интересно. За това дали е добре платена, отговор нямам.
Виж, важното е да имаш желание за дадена професия, сам трябва да решиш с какво ще се занимаваш, а и знаеш - работата не е просто задължение, за да те прави щастлив трябва да е и призвание. Така че успех.
Хората питащи какво искат да учат, май не са за висше образование.. не се обиждай, но и ти знаеш, че е така.. като ти чета коментарите оставам с впечатлението че май нищо не ти е интересно и го искаш това висше, за да кажеш после че си учил. Наистина в днешно време да имаш висше е един голям плюс, но не всички трябва да стават висшисти..
Но все пак ще ти отговоря, казваш че си искал да учиш медицина хванал си се на уроци по химия, и казваш че си почнал защото било престижно. Радвам се че си се отказал, поне го осъзнаваш. Ами за фармация не помисли ли ? Също е важна професия в сферата на здравеопазването, но не е чак такава като медицината, но желанието в случая трябва да надделее. Почнал си химията, поне малко ти е интересна значи.. има доста интересни специалности с химия. Вярно в България не си заплатен както трябва, но да се надяваме, че нещата ще се оправят.
Вафла..
Първоначално написано от mrtn
Да и това съм го обмислил.
Прегледах справочника но видях нещо,което не ми хареса - тези специалности ги има само в Нов Български Университет (София) и Велико Търново (но там има само 1-та).Тази ситуация не ми харесва.Ох,направо не знам какво да правя....