- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Палестина: суверенна държава или не?
Кажете какво мислите по въпроса - мисля, че е достатъчно ясен...
Аз лично смятам, че Израел трябва да се съобрази с териториалното разпределение от 1948 и, че Палестина трябва да получи полагащите и се територии, превръщайки се в една суверенна държава...
Интересно ми е вашето мнение по темата.
![]()
И аз така мисля въпреки, че не ми пука особено за някакви цигани.
По-леко с тая терминология да не изядеш пореден бан.
ok boss![]()
Аз съм категорично против мюсюлманските цигани да имат още една държава. Винаги подкрепям евреите в Арабско-израелският конфликт.
На теб кеф ли ще ти е, ако ромите да речем решат да cи направят Мангаcалия на територията на България?
Чеcтно казано, вcе ми е тая дали ще я признаят или не; дали ще cе избият или не.
Изобщо не е същото, държавата Израел е създадена през 1948.Първоначално написано от GregoryHouse
Палестинците имат право на автономия категорично, за съжаление заради американо-еврейската пропаганда, повечето хора по света не са наясно с постоянното нарушаване на човешките права на палестинския народ.
Един от малкото съвестни американски публични личности, който между другото е евреин по произход доказва категорично в книгите си, колко са прави палестинците в този конфликт.
"Националист - това е естественото ми агрегатно състояние" (Н.Хайтов)
А на теб кеф ли ще ти е да обитаваш дадени територии и изведнъж някой да си издаде някаква резолюция и да ти ги вземе всичките след години съществуване?Първоначално написано от GregoryHouse
Tипично по НАТОвски/Американски стил.Първоначално написано от amk933
Аз не съм съгласен с толкова еднозначно представяне на проблема, защото от друга страна Judaea е била еврейска територия още от времената на Еврейското Кралство (говорим за хиляди години назад) и е редно да има разпознат еврейски контрол над тези земи. Не съм съгласен, обаче, с неспазването от страна на Израел на териториалните споразумения и смятам, че териториите приложени през 1948 трябва да се възстановят, а Палестина трябва да се признае за независима държава в отредената и площ.![]()
То и България е била Римcка провинция, ама...оcтава cега Рим да поиcка да анекcира 1/2 Европа![]()
Това сравнение е неуместно.
Първоначално написано от doktorEmilAntonov
Кое му е неумеcтното? Юдея кога е cъщеcтвувала? Точно cъщото е като Италия да каже, дайте cи ни галcките провинции...Тва, че преди 2000 години някакъв cи човек който може би ти е прародител е бил владетел на тази земя означава точно нищо.
Само, че не става въпрос за държава, а за народ.
Ама не cтава въпроc за град, ами за cъщият град.
Чесно да си говорим мисля че Израел каквото прави е зле, но пък ги подкрепям защото поне са прогресивни
Грегъри, не си прав човек.
Евреи винаги е имало по тези територии. Колкото и да са ги гонели. Това е все едно да кажеш, че понеже България е била 500 години под турско робство вече не съществува и е част от Турция. Еми не е...същото и с Израел. Макар да не е съществувал в тази си форма, аз смятам, че евреите си имат права над дадени територии, особено Юдея.
Пак казвам - не оправдавам това че завзеха много повече отколкото им беше дадено.![]()
Ама чакай, дай ние да cи оcновем Хриcтияния, щото cме хриcтияни. И ще я оcновем там в Йеруcалим, защото от там почва хриcтиянcтвото и там винаги е имало хриcтияни.
Но има и едно друго нещо, природните закони казват, че един народ ако загуби територията си то тя спира вече да му принаджлежи и ако си я иска обратно трябва да я превземе. Е тук еврейте пак я превземат, но не по военен път, а по друг.Първоначално написано от amk933
Аз съм Срещу държава да се остовава на религиозна основа и евреите не винаги са били по света а са били по света от както старият завед е написан!
Митът, че има палестинси народ е създаден от престъпника Ясер Арафат с политически цели. Палестинците са най-обикновени араби.Първоначално написано от Patriot
Тази територия трябва да е на Палестинците. Евреите изкупиха земята през 48-ма година и създадоха жалкото подобие на държава Израел.
Евреите са "лошите" в случая. Извършват геноцид над палестинското население. Но естествено, нали евреите са изстрадал народ, те са винаги невинни. Пък и Израел и САЩ са дупе и гащи. Щом си с "най- големите" значи винаги си прав. Можеш да си колиш и бесиш наволя, и никой нищо няма да ти направи. Тия евреи трябва да се махнат от там, тая земя е на палестинците. Християнин съм, но палестинците нищо не са ми направили. По- добре палестинци отколкото евреи.
Понякога искам Иран да ги опсипе с бомби. Президентът им е много як човек, Махмуд, или къвто беше там![]()
![]()
Изкупиха я викаш? Кеш ли се плаща в касата на Генералната Асамблея или може и в натура?
Прочети си мнението пак.
Сравнението ти е неуместно Грегъри.Ама чакай, дай ние да cи оcновем Хриcтияния, щото cме хриcтияни. И ще я оcновем там в Йеруcалим, защото от там почва хриcтиянcтвото и там винаги е имало хриcтияни.
Народите определят териториалното деление на света в държави, а не релегията.
Евреите като народ, а не религиозна група, са обитавали Юдея хиляди години. Били са гонени, избивани, преселвани, но винаги ги е имало там. Ние не сме били в Йерусалим в продължение на векове. Опитвам се да кажа, че едно е да имаш претенции над дадена територия, която с години е била твоя, а съвсем друго - да имаш претенции над територия, с която нямаш общо и не си числено мнозинство като народ.
И пак напомням, че аз съм за създаването на Палестинска държава, но и за оставянето на Израел в някакви разумни граници.
Нищо не им пречеше на евреите да си живеят мирно и тихо с палестинците- даже отначало така са направили. Но не! Те искаха държава, и затова взеха да тероризират палестинците. Почнаха война, построиха стена и тн.
Сега, в цялата тази работа не обвинявам всички евреи. Според мен са виновни Евреите- ционисти. Има много евреи, които не са ционисти, и които са против Израелската държава. Точно тези евреи искат свободна Палестина. Но явно еврейските ционисти контролират положението там.
А за страданията на евреите са си виновни самите те. За вековете робство и гонения говоря. Евреите са религиозни фанатици, самата им религия е виновна за всичко. Гоненията срещу тях не са започнали заради предателството и разпъването на Иисус, както мислят много хора. Омразата към евреите датира още от по- древни времена.
И преди да сте ме нарекли "анти- семит" ще кажа, че не само евреите са семити.
А преди да се опиташ да се извиниш с нещо безумно интелигентно като последното изречение, ще ти кажа, че макар несамо евреите да са семитски народ, значението на думата анти-семит означава преди всичко анти-еврейски, като конотацията е продукт на векове наред омраза срещу евреите, кулминираща в Холокоста. Така че значението на термина семитски в случая, колкото и да е иронично, не е определящо за значението на термина анти-семит.Първоначално написано от avitoholbg
Второ. Изобщо не се опитвам да защитава Израел. Факт е, че заграбиха повече отколкото им беше отредено. Факт е, обаче, и, че основния агресор във войните пост-1948 не са евреите а палестинците и другите арабски народи. След края на войната, както винаги е било, победителите чертаят картата, така че Израел си се е възползвал доволно от триумфите. Колко е справедливо е друга тема на разговор, но така или иначе аз самият не смятам, че начинът, по който Израел притиска Палестина в последните десетилетия е правелин, и.е. не ми се спори за нещо, което самият аз не вярвам.
Трето, простотиите за "релгиозните фанатици" и почти митологизираната омраза няма да ги коментирам даже. Анти-семитизмът е продукт на много фактори, които не са ограничени от религията и обхващат дори далеч по-(на пръв поглед)простички неща като икономика, традиции и т.н.