- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Учене в чужбина
просто тези дето се ровят са по-оправни, не че другите, които имат желание да учат в чужбина не са, но с агенция нещата стават по-бързо, изпипанко в детайли ,точно, ясно конкретно ,отиваш в агенцията казваш какво желаеш, към какво си се ориентирал и нещата се случват.Първоначално написано от ThomasCook
Хаха, би ли се обосновал/а защо мислиш така? Като съм проучила доста обстойно, сестра ми следва в Америка и знам доста добре процедуратаПървоначално написано от ThroughStruggle
![]()
В Европа кое му е безплатното- Дания,където разходите за живота ти излизат мега скъпо....Имаше май и още няколко държави,където или е малка таксата или беше безплатно.Първоначално написано от Dagichka
Да, както каза slicky - в Европа почти никъде не е безплатно, изключвайки Дания и Шотландия. А и, доколкото съм запозната (не претендирам за голяма осведоменост), в Америка личните ти разходи също лежат на твоите плещи. Съмнявам се държавата да ти купува сирене и портокалов сок?![]()
Какво искате да знаете за Англия, ако може по-конкретни въпроси, нямам нищо против да ви отговоря.![]()
Дам, за това казах, че така сравнено в Щатите излиза по-евтино! За Еропа намерих няколко университета, който предлагат стипендии, но живота там е много скъп. А в Щатите, ако се понапънеш малко и изкараш високи резултати на сатовете и тн(както сестра ми) може да те приемат на 99%стипендия, включваща осигуровки, общежитие - обзаведено, 3 яденета на ден в столова..А за мен това си е предостатъчно за живеене. Разходите са минимални - като за козметика, някоя нова дрешка или някоя прищевка
дори и в началото първи курс на сестра ми бяха дали лаптоп училищен и gsm, който можеше да ползва в срок от 1 година, преди да си купи собствени
![]()
Ами колко време преди заминаването започна да се подготвяш? (документи и т.н.)Първоначално написано от ThroughStruggle
Не помня дали учеше там, но ако учиш.. Какви контакти имаше с училището/университета преди да заминеш?
Къде се настани първоначално?
После ще питам още.![]()
И спря да се върти за миг земята..
Най-важното с каква програма отиде? Много търся за такива програми,но почти нищо /всъшност нищо/ не съм открила което да става.Всмисъл тези които съм намерила са с някакви умопомрачаващи цени и ужс >.< Ти с такава ли беше или ..???Първоначално написано от ThroughStruggle
Нашият учител/всъшност той дори и като учител не се води/ по английски,който е от прехвалената ви Хамерика/той е при нас като на school exchange ;d Идва от Корпуса на мира за 2 год/ ни каза за YES PROGRAM, всъшност доста интересна програма,без пари е-направо чудна.Не че има някакъв шанс да успея да се вкарам/реалистка съм кво/. Иии сега учителя ще ни учи да пишем есета на АЕ ии да ги пращаме на тази програма ;д
Аз мноого искам да отида най-вече в UK <3 Който знае нещо по-подробно да казва/програми,програмиии:/
Не уча там все още, но съм твърдо насочена. Сроковете са следните - http://ucas.faq-help.com/?question=W...or%20applying? , считано от 1-ви октомври на годината, в която започваш 12 клас. Не е нужно да имаш каквито и да е било контакти с университета преди да заминеш, разбира се, ако искаш да попиташ нещо, няма проблее да ги попиташ - драсваш един имейл на техните Admissions Offices (координатитие на всеки са упоменати в сайтовете на самите университети). Кандидатства се през портала ucas.com - НЯМА друг начин. Там си подаваш апликейшъна, включващ личните ти данни, избираш 5 университета, в които искаш да кандидатстваш (4 за медицина и стоматология), пишеш си мотивационното писмо и пращаш. Дори не е задължително на този етап да си положил IELTS/TOEFL (IELTS е предпочитаният от повечето институции), но е добре да си.Първоначално написано от xoxi
След това чакаш. И оттук има 3 изхода. Всеки от петте университета ти изпраща:
1. Conditional оферта - университетът ти поставя условия, които могат да бъдат - 5.80 диплома, 5 на конкретни матури и т.н. Това какви резултати изискват и колко точно conditions поставят, зависи от това колко е конкурентен университета, а и конкретната специалност. Ако не си положил изпит по английски, тук задължително ще има condition, който изисква да го положиш с определен резултат.
2. Unconditional оферта - покрил си всички изисквания на институцията и си приет.
3. Unsuccessful оферта - не си приет.
Не съм много запозната с това какво се случва ако 5-те университета ти пратят Unsuccessful оферти (или ти откажеш всички положителни, което също е възможно), но мисля, че тогава имаш Extra, т.е. избираш шесто място или друга специалност в някой от петте и отново кандидатстваш. Но не съм сигурна, прочетете в ucas секцията Extra.![]()
Прочетете в www.ucas.com , там всичко е обяснено на прост английски.
NymphadoraTonks, не знам нищо за подобни програми. Доколкото знам, гореописаният от мен начин е единственият способ да отидеш в английски университет. Относно таксите - всеки гражданин на ЕС има право да тегли студентски заем, който е в размер на таксите за тригодишно обучение (бакалавърска степен). Иначе казано - около 27,000 паунда. Ако някой се интересува от връщането на тези заеми, нека попита, че е дълго и не ми се обяснява.
Едит: Парите се превеждат директно на университетите, не мислете, че ще разхождате с една торба, пълна с 9,000 лири, всяка година.![]()
Е, да, то поне трябва да си избрал държавата, да имаш горе-долу представа за възможностите си - т.е. да се оценяш правилно и разбира се тогава на интервюто агенцията може да ти бъде най-полезна и съответно след това училището ще отговаря най-пълно на очакванията ти.Първоначално написано от minavla
Абе, айде, айде, по-оправни. Те много искали да учат в чужбина, ама, видите ли, не знаят нищо за процедурата около кандидастването и не могат да попълнят един апликейшън форм в ucas, който, между другото, е структуриран така, че човек да кандидатства САМ.
Агенциите си имат партньори университети (повечето са на дъното на всички класации) и ще ви агитират да отидете там, вероятно получават някаква премия при всеки, набутан там човек. Ама като искате да ходите в Leeds Metropolitan, East London, London South Bank и т.н., ходете. После да не се чудите защо никой не ви наема.
То нещата може и да се "случват", ама за 600 лева и аз ще ви ги "случа".![]()
^Явно нещо съм се объркала. Аз говорех за school exchange, това което е по време на средното образование :Д
Бтв ако някой е ходил на school exchange това мнооого ще му помогне в мотивационното писмо.
А, за такива неща в средното образование съм чувала, да. Дори няколко човека от нашата гимназия заминаха за Англия и Америка. Но процедурата беше доста сложна - имаше километрични тестове, интервюта, пътувания.
Хората, които заминаха за Щатите, отидоха за две години (това става в 11 клас), тоест ще завършат средното си образование там. Но тези, които отиват в Англия, са само за една година, и ги чакат приравнителни изпити като си приберат, изтърван материал за матурите и други, недотам приятни, изживявания.
Ъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъ ъъъъъ.
Чакането в UCAS ме убива, човек.
Пуснах си документите на 14 октомври и искам да видя поне една оферта бе, мамка му!Малко да мирясам.
И като прочетох в studentroom, че всички унита, в които кандидатствам, започват с офертите след 6-7 януари (за моята специалност), ми идеше да се самоубия.
Добре, че не искам да ходя в Англия.![]()
E, като не искаш, защо така драпаш за офертите?![]()
В bghelp четох за хора, които чакали за оферти до май?! Дано нещо не съм доразбрала или да не помня както трябва...да чакаш от октомври до май си е убийствено.
Това според мен си е нож с две остриета-уж научаваш английския,обаче като се прибереш(освен,ако не завършиш там) те чака чисто самоубийство. 1 ученик от гимназията е ходил така в Америка и като не успя да се справи на приравнителните,защото в Америка се учело съвсем друго, стана частен ученик.Така че мислете,ако случайно минете.По-горе питаха за таксите за Америка-там не е безплатно и университети само определят таксите си(за тва не съм 100 процента сигурен). И всъщност там има много унита и винаги можеш да влезеш в някой,обаче струва ли си да учиш специалност,която тук е по-добра, и да пръскаш много повече пари.Първоначално написано от ThroughStruggle
Защото Англия ми е сейфти...искам да се успокоя, че няма да уча във университета в Бобов Дол и да си чакам спокойно отговорите от Америка. А както се очертава, няма да има отговори от Англия преди Америка...Първоначално написано от ThroughStruggle
![]()
А така се надявах UCL да пуснат по-раничко инфо особено като се има предвид, че съм overqualified за специалността според изискванията им...но днес получих мейл, в който адски ме зарадваха, след като ми съобщиха, че чакат да си съберат всички апликации и след това щели дават оферти...някъде до mid-February разбираш ли...![]()
Кеймбридж май ще са първи...по ирония на съдбата и моите очаквания за реда...
Бреее, ти доста високи топки си избрал, аз ще съм по-скромна в моите избори май. Още нямам IELTS-a и дипломата ми се очертава около 5.60-5.70 може би.
Защо не кандидатства за новата пълна стипендия на ICL за български студенти?
Защото в Imperial политика няма.![]()
Аз не кандидатствам с българска диплома, а с американска, английска и IB и за това са ми толкова високи изборите. Имам предиктнати адски много точки на IB - с 3 повече от максималното изискване на Кеймбридж, с 10 повече от изискването на UCL и оттам идват 5те ми избора, които общо не падат много по-ниско от UCL и Cambridge - LSE, King's и St. Andrew's са другите...
В LSE и UCL бг диплома не приемат, така че конкуренция от нашия регион много няма...и искат малко точки - 34-38 на IB с максимум 766, а аз съм със 44/7776...но ще видим де, има време както разбрах.![]()
Успех и, ако искаш, пиши и за другите ти избори...да споделим мъката от чакането дружно...![]()
Аз съм догодина.Но специалността ми е доста близка до твоята.
![]()
Ти сам ли кандидатства?
Относително...
Сам в смисъл, че не ползвах агенция - да.
Несам, защото в моето училище си имаме college counselor, който се занимава само и единствено с апликации.
Но всичко си попълних съвсем сам, а той просто добави препоръката и предиктнатите оценки.
После SAQ на Кеймбридж (допълнителната апликация) пак сам.
Не обичам аз агенции никакви - искам да си контролирам нещата, а не някоя патка да ми обърка апликацията с нечия друга (защото и това се е случвало на приятели) срещу скромната сума от 500-600 лв.
Да не говорим, че Е елементарно. Не знам какъв трябва да си, за да не се оправиш.![]()
Да, съгласна съм, че е малоумно да наливаш пари на агенции, които искат да те пробутат в пропадналите си унита. Но ме притеснява самостоятелното кандидатстване за student loan и accommodation, които за неизбежни. Като ми дойде времето, след по-малко от година, може и да се консултирам с теб.![]()
Много малко вероятно е да отида в Англия...
На мен целта ми е САЩ, след това Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и след това Англия...
Сигурно ще мога да ти помогна де, но най-вероятно няма да съм там.
Иначе имам мноооооого фр-та (включително в Оксбридж, Кингс, ЛСЕ, ЮЦЛ), които са минали по тоя път с accommodation/student loans САМИ и не са се объркали. Не сме толкова тъпи де...![]()
ДА бих искала да отида в САЩ, аз не просто искам ами и мечтая за това !!]
Вярвай в мечтите си !
хих, сори за директния въпрос, но ти да не учиш в Американския колеж в Младост?Първоначално написано от amk933
Иначе успех ви желая и следя темата редовно, вече съм 10ти клас, време ми е да се настройвам на вълна кандидатстване, ох..
Не.
ПС: Мерси за пожеланието.![]()