- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Имам рядка брада
Вече съм на 18, започнах да се бръсна преди близо 3 години. В момента имам брада и се бръсна на 4-5 дни. Проблемът е, че брадата ми е рядка и изглежда кофти. Дори има няколко "петна", на които въобще няма окосмяване. Мислех си, че с времето окосмяването ми ще се сгъсти и разпредели нормално, но не виждам никакъв прогрес. Чегъртам се яко на контра, но няма ефект. Брадата ми не е малко и расте сравнително бързо, но е отвратително рядка. Та въпросът ми е на какво се дължи това и ще се оправи ли с времето или цял живот ще имам противна брада? Ако трябва, склонен съм да започна да взимам и някакви медикаменти... Иначе окосмяването по тялото ми си е нормално, даже в краката съм горила, но брадата ми е адски недоразвита. Предварително благодаря !!!
Здравей.
Все още си на 18 години, в пубертета, и ще трябва да изчакаш поне още 2 години.
Както сам знаеш, при някои хора пубертета е забавен, за това ти препоръчвам да изчакаш.
Имам един въпрос - баща ти има ли гъста брада? Възможно е да е въпрос на ген.
И не на последно място - бих ти препоръчал да си направиш изследвания на тестостерона (след като излезеш от пубертета). Ако нивата му са твърде ниски - то там е причината.
Пиши ако имаш въпроси.![]()
Първо, мерси за бързия отзив. Брадата на баща ми е доста гъста, различна е от моята. Пубертетът мисля, че не ми е забавен, защото други отклонения в развитието, освен брадата, не съм забелязал да имам. Имам сравнително слаби кости, но това може и да се дължи на ген, понеже майка ми е много дребна. Даже мисля, че вече вече съм към края на пубертета, тъй като последните 1-2 години почти не съм дърпал на височина (ако това е критерий) . За нивата на тестостерона и аз си помислих и ще опитам да отделя време за едно такова изследване. Все пак, има ли някакви други белези, които предполагат занижени нива на тестостерон ?Първоначално написано от superskank
Няма значение дали си дръпнал на височина, това не е фактор за излизане от пубертета.Първоначално написано от Ares
Точно това може да е симптом на хормонален дисбаланс. Но за това казах да изчакаш още малко, защото хормоните ти "бушуват", докато си в пубертета.
Главния белег за ниско ниво на тестостерон е забавен растеж, както на тяло, така и на косми.
Препоръчвам ти да се консултираш с ендокринолог, а от там той да те изпрати за изследвания на тестостерон и щитовидна жлеза.
Не се притеснявай, няма нищо страшно. Просто ще ти вземат кръв и ще я изследват.
За проблема със слабите кости мога да препоръчам прием на качествени витамини и спорт.
Ако имаш въпроси, питай.![]()
И аз съм на 18 пък няям още брада само мъхче, бръсна се само над устната и то през 10 дни някъде, пък от нашият клас са супер брадясали и космясали, а аз приличам на 14 годишен![]()