- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Литературааааа, фани ме за....
Сега сериозно, за понеделник трябва да открия 4 причини в 6 песен от Илиада, че я определяме като една от най-добрите литературни откъси, май така беше въпросаАбе казано по-просто 4 неща които казват, че песен 6 е много важна песен в световната литература, а примерите трябва да са от песен 6! Дано сте ме разбрали
![]()
sapphire5![]()
lqlq: ima li efekt ot rasteja na hormona ... ?miroslav: zdr az sam na 23 i teja edva 55 kila kakvo da zema za da stana i az 4ovek
http://www.zapiski.info/view.php?id=1043
http://www.referati.org/omir-iliada-...or-01/9418/ref
На,чети.Мога да ти напиша отговорите чак в неделя и понеделник,ако ги искаш съвсем на готово...
Бях хиляди пъти Жулиета.
Само че накрая не умирах.
Милост ли?Проклятие е,Боже,
че след любовта оставаш жива
Мерси Бъни, утре ще ги гледам, ако се затрудня мога да попитам нещо, а ти да следиш темата![]()
sapphire5![]()
lqlq: ima li efekt ot rasteja na hormona ... ?miroslav: zdr az sam na 23 i teja edva 55 kila kakvo da zema za da stana i az 4ovek
9. класПървоначално написано от CoNviCt
Слушам,капитане![]()
Бях хиляди пъти Жулиета.
Само че накрая не умирах.
Милост ли?Проклятие е,Боже,
че след любовта оставаш жива
Темата е доста странна![]()
![]()
Не ти завиждам. Дори и по западноевропейска литература в унито не учим за 6та песен от "Илиада"
Обичам те, когато идваш, когато сядаш тихичко до мен... Обичам те, когато си отиваш и те търся всеки ден след ден...Обичам те, когато се усмихваш и потъваш в моите сълзи... Обичам те, когато се смееш и когато ме мразиш дори!!!
awerw учил съм тая иляда миляда ква е тамВ 8 клас в Гърция,сал да видиш,че нищо не си спомням в момента
![]()
DeaD_SouL госпожата не е по-малко странна от темата![]()
Лъвчо то пък оставаше в Гърция да не я учитеАз от теб друга помощ очаквам не за Илиада
![]()
sapphire5![]()
Ох, какво да ти кажа... Мога да ти дам една причина самоХектор осъзнава, че ще умре, няма начин да победи Ахил. Жена му Андромаха, също знае това и го моли да не тръгва. Но за жалост троянци са на първо място за Хектор, семейството е на второ.
Но в него има и друг глас – има съзнание, че брани родината, води го чувство за дълг. Вижда съдбата си през участта на Троя като грък от епохата на класиката. Оттук и основанието да се смята за първия патриот в елинската литература. За разлика от ахееца Диомед той не воюва за облага, страстта му е да прогони враговете. Дори
ожесточенията му са подкладени патриотически. В тази връзка в укорите към Парис трябва да добавим загрижеността за общото дело и грижата троянските жени да се помолят на Атина за благото на града. Но не бива да преувеличаваме. Подобни неща вършат Менелай и Агамемнон. По-скоро се открояват думите, които Хектор отправя преди двубоя към Ахил. Те са между силните доказателства, че поетът Омир знае какво следва в текста и действа като автор. Така или иначе, като моли да не сквернят телата си, Хектор се издига над варварския обичай на грубото засищане на гнева, проявява грижа за по цивилизован ред. В този смисъл е противоположност на Ахил, както изобщо по-цивилизованата Троя противостои на варварския ахейски лагер. Това е от учебник за омировия епос.
Обичам те, когато идваш, когато сядаш тихичко до мен... Обичам те, когато си отиваш и те търся всеки ден след ден...Обичам те, когато се усмихваш и потъваш в моите сълзи... Обичам те, когато се смееш и когато ме мразиш дори!!!
Съвсем друг характер има VI песен, действието на която се развива главно в стените на обсадената Троя. Обречеността на града е показана в две сцени. Първата е шествието на троянските жени към храма на Атина – покровителката на града, с молба за спасение,
“…но Атина молбата отхвърли”.
Ил., VI, ст. 311.Втората – сбогуването на Хектор с жена му Андромаха и малкия му син – дава картината на семейно щастие, разрушавано от предчувствие за бъдещите бедствия. Безстрашният Хектор, обрисуван като нежен баща и съпруг, любещата Андромаха,
детето, което се плаши от конската грива върху шлема на баща си и предизвиква с плача си усмивката на своите родители и по тоя начин разредява напрегнатостта на техния разговор – всички тия картини са напоени с трагизма на предстоящата гибел на Троя. Тая сцена се радва на заслужена известност в световната литература и е
един от ярките образци на Омировата “хуманност”.
Това е от учебник по антична литература и само с това мога да помогна за странната тема![]()
Мерси, доста ми помогна, аз съм си намерил други 2 и остава още 1Ако някой се сети нещо различно, до утре вечерта очаквам варианти
![]()
sapphire5![]()
Не знам кой ти преподава, но не му е добреДадох ти цицати от два различни учебника и всички удрят 2 причини и дават само по две причини.. От къде са измислени 4 не знам, но ми сподели после, че ми стана интересно
![]()
Бахти аз имам 3ка на теста за Смирненски-не мога да повярвам-1-вата ми 3-ка по Литературав 11кл имах 5, а таз год 3-ка-кво ми става и аз не знам
а литературата в 9 кл ми беше супер скучнааааааа-в 10 и 11 е по-яка
А в 12 да видиш какво става хахаПървоначално написано от mlakniwe2
Матура те чакаа стига с този интернет, почети малко и ще имаш 5ци и 6тици
![]()
Тези двете които аз съм открил не са кой знае колко по-различни, но като са написани по-различно могат да минат и за различни![]()
sapphire5![]()
Глупости хаха![]()
Ами ще видим кво ще напрая на матурата тая година, но мноо ме мързи да четаПървоначално написано от DeaD_SouL
а и няям време ся уча за втората матура, на БЕЛ-а 100про ще имам най-малко 4-ка,щото знам всичко от 11 клас и мога да пиша перфектно ЛИС-ове и есета
Но нали се сещаш, че матурата не е само литератураПървоначално написано от mlakniwe2
Пък и хайде дано Вазов и Ботев те спасят
![]()
![]()
Но гледай да преодолееш мързела си.
Има една зелена книжка, помагало по литература за успешна матура. В нея има всичко, което ще ти трябва. Мисля, че беше 4та от поредицата, не съм много сигурна.
Това, че Хектор е патриот мога да го добавя, но доказателствата за това трябва да са от песен 6, ако можем някак си да го направим така, че да ги извадим от песен 6, го добавям и съм бомба![]()
sapphire5![]()
Е, няма да ти пиша цялото домашно... Я!http://chitanka.info/text/2033/7#textstart
Ей ти... Чети и си изкарай цитатитеИ аз искам да играя с приятели пред блока :P
Аз на друго си играяЩе се пробвам да намеря нещо
sapphire5![]()
Значи мисля, че го направих:
1. Силната съпружеска привързаност
2. Готовноста на воина да жертва семейното щастие заради дълга към народа си
3. Първите признаци на патриотизъм в елинската литература
4. Красивата сцена на сбогуване със семейстово (това е нещо като обобщаване на първите 2, но ще мине за номер 4)
sapphire5![]()
А какво стана с молбата за спасение към Атина?
Илиада SUX , лично мен не ме кефи.
И на нас ни дадоха за други ден няк'ви работи.. за илиада, а изобщо не ми се разсъждава в/у това скапано произведение.
ла-ла-ла
Госпожата ни каза да акцентираме върху разговора между Хектор и Андромаха, не че го е казала де, ама каза да четем само тази част, значи само там да действамеПървоначално написано от DeaD_SouL
![]()
sapphire5![]()