.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 21 от общо 21
    Повече от фен Аватара на fibichkaa

Някой добър ли е по литература ?

Илиада ? Че ми трябва малко помощ

Супер фен Аватара на vankovvv
    Град
    Кофата
    кво ти трябва?
    Always wanna play but never wanna loose

Мега фен Аватара на ledenakrasota
    Град
    София :)
    за какво по-точно?
    "Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте

"Scio me nihil scire" - Сократ

Супер фен Аватара на JagAlskarDig
    От сега ти казвам, прочети го ! След това може дискусия, ще се върна назад във времето.
    „Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности."

ЛИС

имам да напиша интерпретативно съчинение на тема : Представянето на войната в '' Илиада''
    Като трябва да се вода по следното нещо :
    План-тезиси :
    1. Войната като житейска реалност .
    2. Войната като трагедия.
    3. Войната като поле за изява на героизъм.
    4. Войната като другото лице на мира.
    __
    План конспект
    1. Войната като житейска реалност .
    Войната е част от живота ,тя е също толкова естествена, както мирът . Плячката ''с подвизи трудни заслужена'' (1,162) е също толкова легитимен начин за набавяне на блага , както и трудът .
    Войната е естествено последствие от желанието да придобиеш или да задържиш нещо ценно . Прекрасната Елена е приета в семейството на Приам с уважение и топлота . На никого не му хрумва да я върне .
    Основна роля ,отредена на мъжа от социалния порядък , е отбраната . Хектор се отнася с огромна нежност към близките си , но държи всеки да поеме своя път . Десетките описания на смъртта у Омир са детайлно експресивни ,но и някак безстрастно регистриращи естесвения ход на нещата .
    2.Войната като трагедия.
    Войната носи страдания и смърт на всички - бойци , майки и бащи , деца и жени .
    Омир изразява отношението си към войната с красноречиви епитети : плачевна (3,165) , гибелни битки (3,133) жесток бой (6,32
    Героите приемат войната и като неизбежност , и като възможност се изява , но никой не и се радва . При лъжливата подкана на Агамемнон ахейците се втурват към корабите , нетърпеливи да се върнат у дома . При уговорката за решаващ двубой между Парис и Менелай всички се радват ,че ще се сложи край на войната ('' И възликуваха всички ахейци , троянци , лумна надежда у тях да отдъхнат от лютата битка '' 3,111-112 ) .
    Прощаването на Хектор с Андромаха рисува жива и трогателна картина на цената , която се плаща както за самата война (раздяла , страх , загуба , на близки) , така и за поражението (разруха , разорение , смърт , поробване , унижение) .
    3. Войната като поле за изява на героизъм.
    На война героят има възможност да блесне , да докаже себе си , да се покрие с слава ( ''Мен ми не дава сърцето ,понеже съм свикнал да бъда / винаги доблестен пръв със троянци да влизам във боя , / за да печеля най хубава слава за мене и татко '' (6 , 444 -446)
    Само войната поставя човека пред огромни изпитания и краен риск ,затова само тя е източник на върхова слава. Славата , почитта , престижът се заплащат скъпо- иначе те нито са възможни ,нито са толкова ценни . Нокой не цени нещо ,което е леснодостъпно .
    4.Войната като другото лице на мира .
    Човешкият живот е обречен на страдания и мъки.Войната носи част от тези страдания , но и мирът не ,представлява безопастност и безгрижие ( сравненията с сферата на мира напомнят за това - кораб сред страшна буря ; овчар ,нападнат от сиви зверове , овчари , уплашени от мъгла 3,11 ; човек ,ужасен от змия 3,33). Хората не живеят като боговете .
    Мирът може да се опази само чрез войната . Семейството на Хектор не може да бъде щастливо , ако той не се пребори за това щастие. За тях няма друга възможност ,друг изход , друго място и друго време за безопастност и мир.
    Срещата на Скейските порти символизира тази връзка - граничката линия едновременно разделя и свързва двата свята. Те са разграничени, но и се допират , между тях няма отстояние .
    ... Това са ми нещата ,които трябва да включа , обаче не мога да ги свържа и да направя цяло ЛИС . ;xxxx

Град
    Цитирай Първоначално написано от fibichkaa
    ЛИС

За такива мързели не си струва! Чети си от помагало и мисли. Егати поколенията сте...
    "Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте

Супер фен Аватара на BadAss
    ебати да имаш цял план и да не можеш да напишеш нищо
    еми тъпа си как да ти кажа

Цитирай Първоначално написано от ledenakrasota
    ЛИС

За такива мързели не си струва! Чети си от помагало и мисли. Егати поколенията сте...
    Не е обикновено ЛИС .. Принципно ме бива в такива неща обаче тоя път ми се опъва . Виж предишният пост трябва да е с такива тези и т.н .. И да чела съм я

Цитирай Първоначално написано от BadAss
    То не че не мога да го напиша а не мога да го свържа

Супер фен Аватара на JagAlskarDig
    ЛИС

+1
    „Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности."

Мега фен Аватара на KumchoValcho

Град
    ЛИС

Не е обикновено ЛИС .. Принципно ме бива в такива неща обаче тоя път ми се опъва . Виж предишният пост трябва да е с такива тези и т.н .. И да чела съм я

Ама не се ли усещаш?!

Имаш план, дори конспект. И пак не можеш да вържеш нещата?! Имаш и ключовите думи и си чела?!

Супер фен Аватара на BadAss

Цялата работа ми е в заключението .. За него нищо почти не ми хрумва . Иначе сега го сформирах и е готово почти и само трябва да го ред.

Супер фен Аватара на vankovvv
    Град
    Кофата
    Огнена земя (пълно име Огнена земя, Антарктида и острови в Южния Атлантик (на испански: Provincia de Tierra del Fuego, Ant
    Always wanna play but never wanna loose

начи си още по-тъпа, деба
    WindScar <3333
    obesendomat (superman) <3

Супер фен Аватара на WaterLilly
    Не и след оня път като искаше да ти решават задачи по математика, защото по твои думи те мързяло и си седяла във фейсбук.

Супер фен Аватара на pitfall
    Град
    Самоков/София
    върни се във втори клас тогава, щом не можеш от план да направиш съчинение ... за никъде не си ...
    Аз ще ти говоря тихо,
    да ме чуеш само ти.
    За мъничко до мен се спри.

[quote=vankovvv]Огнена земя (пълно име Огнена земя, Антарктида и острови в Южния Атлантик (на испански: Provincia de Tierra del Fuego, Ant

Супер фен Аватара на pitfall
    Град
    Самоков/София
    значи, да
    Аз ще ти говоря тихо,
    да ме чуеш само ти.
    За мъничко до мен се спри.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си