.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 14 от общо 14

(за математиците) Наскоро си мислех...

Задачата не изисква математически знания, на мен дори не ми се наложи да използвам формула за пресечен конус (която така или иначе я има в интернет)!!!

Тези дни като бях на масата гледах съда със салатата (който е с форма на пресечен конус) и си мислех, ако се вземе по-голяма версия на същия съд, дали съотношението между количеството храна, което остава по страните на съда и количеството храна, което е в съда, се запазва, ако приемем, че съда винаги се пълни догоре. Естествено, игнорирам най-сложните трудни за изчисление фактори, като шанса някой да сипе по такъв начин, че да остане храна по края, промененото съотношение на размера на храната с размера на съда и т.н.

Първоначално реших "очевидно да", защото когато уголемиш даден обект се очаква да си запази съотношенията. Но не бях сигурен, направих няколко сметки и стигнах до изненадващ отговор. А днес се замислих пак по същия въпрос и видях, че съм допуснал елементарна грешка, но вече не виждам решение с числа, което да отразява отговора ми. Няма да ви кажа какво съм мислел, ще ви оставя сами да го сметнете.

Същевременно ще помисля над моето решение, може и измисля отговор. Ако не съм се изразил ясно, въпроса се отнася за какъвто и да е съд (с "нормална" форма), а не конкретно за съда, в който беше салатата.
    ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga

Banned Супер фен
    Зависи от това, което сипваш вътре, а вода, крем и кюфтета са различни неща.Гравитация има при вас, а и други фактори се включват.

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Да приемем, че става дума за куб, защото с него най-лесно се работи.
    Количеството храна вътре нека да е обемът , а храната по краищата - повърхнината . Тук приемаме идеални условия.
    V= a^3
    S= 6*a^2
    Отношение V/S= a/6

Питаш, дали ако увеличим размерите на обекта, ще се запази отношението между двете .
    Нека страната стане 2а.
    Тогава V=8a^3
    S=6*4*a^2

V/S = a/3

Т.е. , отношението явно се променя.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Banned Мега фен
    Град
    Пловдив
    То е логично - По-голям съд означава повече храна по края.

Забравих да кажа, че дъното също се смята.
    Цитирай Първоначално написано от torVPN
    Зависи от това, което сипваш вътре, а вода, крем и кюфтета са различни неща.Гравитация има при вас, а и други фактори се включват.
    Както казах вече, изключвам всички такива фактори. Включително това какво сипвам.
    Интересно, че допусна същата грешка, която допуснах в началото - помислих, че съм я допуснал от ирационалност. Не можеш да гледаш съотношението между обем и лице, защото едното е в кубични сантиметри/whatever, а другото - в квадратни. Ето какво става когато ги сравниш:
    1. куб има страна 1 см. Обема му е 1 куб. см (1*1*1), а за лицето на повърхнината взимам само 5 от 6те му лица, защото гледаме само нещата, които остават по съда (шестото лице се явява отвора) - тоест формулата ще е 5*1*1, т.е. 5 кв. см лице. Съотношението обем/лице е 1/5.
    2. куб има страна 10 мм (очевидно е същия куб като куба от 1.). Обема му е 1000 куб. мм (10*10*10), а лицето му е 500 кв. мм (5*10*10). Съотношението обем/лице е 2/1.

@Wax: не питам за количеството храна, което остава, а за съотношението между останалото количество храна и капацитета на съда.

Напреднах със задачата и получих много объркващи резултати, вече съм склонен да ви споделя всичко, което съм измислил, защото стана прекалено трудна и предпочитам да се опитаме да я решим заедно.

Ето какво измислих аз досега:
    Първоначално мислех точно това, което и Ева. Точно куб използвах, защото е най-просто. Единствената разлика е, че за повърхнината използвах 5S, а не 6S, защото гледам само 5те вътрешни лица на съда (куба), по които остава храна. Но дори и да използвам 6S се получава абсолютно същия резултат.

Днес обаче усетих грешката, която я описах в предишния си пост. Освен това се сетих, че във Вселената, най-вероятно размера е напълно относителен и размер сам по себе си няма смисъл, имат смисъл единствено съотношенията щом се отнася до дадена фигура - затова би трябвало при две еднакви фигури (оттам с еднакви съотношения) съотношенията на всичко да са еднакви (и да не зависят от променлива) и да се определят по точна пропорция от размера.

Сега се сетих, че съотношението между две различни неща A/B може да е 5х:2 примерно, тоест да варира с размера на фигурата. Не знам дали наистина е възможно.

Също така се усетих, че в предишния си пост допуснах грешка: в първото, делим 5 куб. см на 1 кв. см и трябва да получим 1/5см (см^3 се дели на см^2 и се получава см, наистина е така, не питайте защо). В 2. трябваше да е 1000 мм^3 / 500 мм^2 = 2/1 мм = 2 мм = 0.2 см = 1/5 см

Значи примера на Ева излиза валиден, но пак не знам дали е валидно да гледаме съотношението на кубични с квадратни.

Също така реших да си представя (рисунката долу го изобразява) един куб, като първо му удвоя дължината на едната страна (като вече става паралелепипед, защото куба с е три равни страни, но няма значение), после на другата и накрая на третата. Смятам нещата така, че оригиналния съд има капацитет "1" (няма значение мерната единица), а всяко от лицата задържа количество храна "1" (общо 5). Сетих се, че ако използвам два съда, ще имам капацитет 2 и ще остана 10 храна по стените, но ако използвам двойно по-дълъг оригинален съд, тогава две от стените липсват, защото не са нужни и става 2 за 8. В крайна сметка стигам до 8 капацитет за 20 храна по стените при удвоен съд - wtf?

Ето изображението, с червено съм обозначил стените, по които ще остава храна, с лилаво съм обозначил тези, които всъщност не съществуват (забележете, че единична линия играе ролята на ДВЕ стени, слепени една до друга - затова ги броя двойно), но щяха да съществуват ако използвах отделни съдове, а не един уголемен. Отгоре на всеки съд съм написал капацитета и количеството храна, което остава. При ( 20, 8 ), долното изображение показва втория "етаж" на съда, тъй като съм удвоил височината, а екрана има само две измерения и не ми стигнаха

Това ме навежда на още един въпрос: ако се окаже, че с уголемяването на съда НЕ се променя съотношението, тогава ще излезе, че съотношението се променя ако използваме 8 съда със страна х и 1 съд със страна х, защото това би означавало, че съотношението е същото при съд със страна х и съд със страна 2х, а е сигурно, че един съд със страна 2х има по-добро съотношение от 8 съда със страна х.

Ако не сте разбрали последното, не е нужно да го разбирате.

Мега фен Аватара на KumchoValcho
    Присра ми се от размишленията ви

Интересно ми е какво ли ще стане ако се опитам да превърна съотношението в процент от храната, която е останала по съда. Ако наистина процента се променя с размера на съда, може би няма да може да се получи процент без да използвам конкретна мерна единица, защото иначе ще излезе, че процента е същия при куб със страна 1 см и куб със страна 1 м.

Мега фен Аватара на KumchoValcho
    Ако се изсера в съда кво ще стане

The Ruler of Tides Мега фен Аватара на NaOH
    Град
    /dev/null
    Не съм съгласен.

Супер фен Аватара на MrCreeper
    Цитирай Първоначално написано от KumchoValcho
    Ако се изсера в съда кво ще стане
    Ще имаш насран съд
    Don't hate the hacker,