- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
 Отговор в тема
 Отговор в тема

Ето, затова не харесвам нета. Тук изразяваш една теза, втори чете и разбира трето, четвърто, пето...Къде ви е аналитичното мислене не знам. Не ми намесвай в темата темата за морала. Както казах можем много да си говорим, но просто не ми заобикаляй засегнатия въпрос.

Разбира се, не може да не ми засегнеш това с годините.Това е форум за тийнове и тук не може да има други индивиди. Не ми се занимава с редовните клиширани реплики, докато се стигне до същината. Ще ти кажа, че съм на повече години, а те нямат нищо общо с интелекта и развитието ми.
Всеки си има своя път.
Имам щастието да се докосна до това, което търся и съм засягала почти всеки аспект на каквото ми допадне. Обичам да изучавам начина на мислене на дадена култура и да се обогатявам. За това се изисква да бъдеш широко скроен и да уважаваш чуждия мироглед, дори когато не го разбираш.

Дадох за пример исихазма, защото не просто се вглабяваш в пъпа. Тук има техники на дишане + създадените упражнения към тях, които се препокриват с тези в медитацията. Принципът е един и същ, а не да ми говориш за глупостите си. Всеки вижда това, което иска. Ти не искаш да чуеш другия. Къде ми забърка моралът в това, което аз обяснявам. Отново неразбории и един развален телефон. Останалите неща въобще няма да ги коментирам. Намесваш ми свои си работи в съвсем различна тема. Какъв спор е това?
Днес бях на Ранди Гейдж. Много се радвам, че там не срещнах такива хора, каквито явно има само в нета. Който иска да чуе и знае, просто го прави.Със здраве!
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ

ами не, при исихазмът няма вглъбяване в пъпа.
при исихазма едно от неща е да се насочи вниманието на ума в сърцето, молитвата да излиза от сърцето.
може би има една техника при дишането, но тя дори не толкова важна и дори не е задължителна,
целта е примерно да се използва вдишването та така по-лесно да се насочва ума навътре към сърцето. Другото което е, че по някого дишането може да се използва като похват за по-лесно постигане на непрестанна молитва, например при вдишване се казва молитва и при издишване също, ако молитва е от по-малко думи. Но както казах това с дишането изобщо не е задължително и молитвата може да се постигне и без да се прибягва към такива приоми с дишането.
не знам за какви създадени упражнения говориш, защото може би няма такива.
И не, принципът на молитвата и медитацията не е един и същ.
Другото което е, че при исихазма истинската молитва се постига изключително при съдействието на Божията помощ и благодат, а сърцето трябва бъде обучено в чувства на смирение, покаяние и съкрушение, за приемане на тази благодат.
да бе, само в нето имало такива хора, НИЕ сме навсякъде.
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 09:20
1. Каква молитва и медитация бе?!Ти чуваш ли, схващаш ли за какво ти говоря?! Принципът на дишането. Ти не дишаш през г*за с извинение.
2. Григорий Ситаит издава практики за ума и тялото. Той е разпространител на директната практика.
Заставаш в поза лотос, съзерцаваш пъпа си. Това е умната молитва примерно. Не трябва да говориш, защото се разпиляваш. И едва тогава трябва да се самовглабиш и молитвата да ти идва от сърцето, като непрекъснато повтаряш една фраза. Не се сещам какви бяха точно думите, но са най-баналните. И една тук трябва да извира от сърцето. Целта е да се види таворската светлина на Моисей. Вече всеки има различни описания какво представлява това нещо. Философията също е интересна, както и символиката.
Техниката на дишане е едно от най-съществените неща за каквото и да било. Приемам, че просто нямаш представа за какво ти говоря или не се сещаш, но не приемам твърдението ти за приоми, защото е абсурдно.
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте

нищо не схванах. Каза ми нещо, ама нищо не каза. Може ли по-просто да разясниш тази точка (от село съм).
Това с пълни глупости, полза лотос, хаххаха. Можеш да си казваш молитвата в каквото и полза искаш и навсякъде.
Можеш и да говориш можеш и да не говориш, целта е да се постигне молитвено състояние на духа, който може да присъства при всяко действие на човека, дори и да правиш лицеви опори ако искаш. Но да, ако не говориш, това спомага, но не е задължително. Когато исихаста постигне молитвено състояние на духа, молитвата сама започва да извира, човек може и да си работи и да говори и т.н.
Каквооо, това вече и върха на самопрелъстяването, да ти можеш и много други работи да видиш, но това е прелест. Целта е изпросване на милост за спасение и сили за подвизаване в борбата със себе си и злото.
Ми ок, любоффф да има.
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 10:15
Грешка! Това ти е грешката! Не просто молитвата! Исихаската молитва! И с нищо не можеш да обориш историята. Има си фактите, трудовете, ученията и изследванията. Не е нещо, което човек да не може да научи. Особено за позата лотос, защото моето твърдение е за за конкретен пример, а ти говориш за молитвата въобще. Тук просто спорът се нулира, защото спориш за едно, а имаш предвид друго. Ей така хвърлени думи в пространството.
Аре стига с тоя исихазъм ! Поредното откраднато направление/течение в псевдохристиянската религия.
Техники на дишане, тоест Пранаяма + упражнения, т.е Асани - това май е от някоя източна религия, хм ?! А накрая стигаш Нирвана (т.е виждаш божествената светлина според исихастите) ! Непрекъснатото повтаряне на една фраза много пък ми напомня на пеенето на мантра, която впрочем отново произлиза от Индия !
Сори но подобни източни практики изобщо не се толерират в християнството !