- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Висше образoвание ? КЪДЕ ???
България
Чужбина
Като човек който е живял и учил в Италия ще ви кажа, че не всичко в чужбина е цветя и рози. Специално за Италия не бих стъпила скоро там, кризата е голяма, а и нямам големи очаквания за реализация.
Не знам повечето от вас които са се запътили към Англия как ще си плащат таксите. Таксите скачат до 9000 паунда, които ще трябва да плащате 3 години за да вземете бакалавърска степен и после за магистър пак ще ви треснат още някоя голяма сума. Дори в Лондон студентите протестираха по този въпрос. Да не забравяме, че трябват пари и за елеметарни нужди като храна и облекло.
Като цяло амбиции за образование в университети като Кембридж и Оксфорд на мен ми изглеждат смешно, освен ако не сте заможни или гениални.
В чужбина никой няма да ви кача с отворени обятия.
За маркетинг нямало реализация. Ха-ха-ха.
Ще уча в чужбина - Германия, Австрия, Холандия. Все още обмислям дали обучението ми ще е на немски или на английски. Надявам се да вляза в програма, която ще ми позволи да изкарам една година (при повече късмет - цяла магистратура) в партньорски университет, например в Англия.
Знам идеално колко ще ми е трудно и колко ще ми умре социалният живот, но това е жертва, която предпочитам да направя, вместо да остана тук и да се занимавам с идиоти още 3 години или да запиша няква малоумна специалност в ПУ, което ми е на една спирка разстояние от нас.
PinkPan7er, само не разбрах защо реши, че в ПУ ще запишеш МАЛОУМНА специалност и защо си мислиш че това, което запишеш в чужбина ще е много по-малко малоумно!?
Трябва да сте много сигурни в себе си, за да записвате в друга страна. Една позната така беше записала висше в Германия, при завършена Немска Гимназия в България. Е, след има-няма месец се върна -трудно й е, не могла да усвои материала. Едно е немският в училище, друго е в самата обстановка. Да не говорим, че в Германия има различни диалекти, което още повече затруднява работата. Имам познат, беше в Германия, работеШЕ там. Е, яко бачкане - на човека му станало зле, загубил съзнане. Е, германецът му казал да си довърши работата, или утре въобще да не се мярка. Сега като му кажеш на тоя човечец Германия и получава алергия от думата ;д
Защото ПУ далеч не е това, което беше едно време. Защото като чуя, че някое момиче учи ... мениджмънт (примерно) в ПУ, веднага си представям колко си е клатила краката в училище, как е ходила по кафета и прочее.
Само за да отидеш в чужбина, се иска страшно много кураж.
Не знам каква реализация виждаш с маркетинг, при положение, че всеки втори, заминаващ за чужбина, и по-точно Англия, записва точно това. Двете ми братовчедки завършиха специалността - в момента и двете работят неща, коренно различни от маркетинга. Освен това имам познати във Великобритания, които многократно са ми повтаряли да не записвам подобни специалности, тъй като масово по-глупавите британчета ги избират и в крайна сметка кадрите са много повече от работните места.
^ти и за изкуствата беше казала дума:Д
истината е, че добри специалисти винаги се търсят. (ако не струваш, шанс. не е достатъчно да си вземеш дипломката, както някои си мислят.)
а основното предимство на Запада е отношенията на учебните заведения с работодатели в съответните направления;
Арт специалностите в Англия са с най-ниска straight after graduation реализация и с най-ниска начална работна заплата. (unistats)
Едит: Пардон, във Великобритания.
reperw, Е, на някои им липсва страната, на други семейството, трети са на принципа, че "ако всички решат да останат навън, какво ще остане в държавата".Разни хора, разни идеали, всеки си има свои планове. Само че много решават да не се върнат.
А, кой пък е казал,че след като завършиш в чужбина трябва задължително да останеш там?Човек може да завъши висшето си образование в чужбина и след това да се върне тук,за да приложи наученото,да покаже нови неща на хората тук.Преди много години хората са правели точно така.Отивали в друга страна за да получат още по-добро от тукашното образование,а след това с наученото развиват бизнес тук или правят нещо друго по специалността си.
Пропуснала си малката подробност, че не се целя във Великобритания. Както и още една - че по време на бакалавъра ще карам стаж във фирма и в 90% от случаите тая фирма те наема. Ти за кое считаш, че си струва? Щото ми е омръзнало да споря с хора, за които опциите са само медицина, право и икономика.
Говоря за Великобритания, защото за там имам достатъчно богата информация. Предполагам, дори съм почти сигурна, че положението е същото в останалите държави от Европейския съюз. Освен това фирмите наемат само най-добрите и изявени курсисти, не всички. Дори и да си наета в самото начало на следването, нямаш никаква гаранция, че по-нататък те няма да видят у теб някакви качества, които не желаят у служителите си. И тези 90% не знам как ги изчисли, най-обичам измислени статистики.
Колкото и да е тривиално, за мен има 5-6 истински професии. Медицина (и medicine related subjects), журналистика, право, икономика, архитектура, компютърни специалности (в момента са изключително търсени такива кадри). Останалото, с малки изключения (някои от мениджмънт специалностите раждат добри специалисти), е плява. Пълнежа на университетите.
А инженерните специалности? Физиците, математиците...? Бих казала, че и те заслужават уважение.
Аз лично в момента съм в процес на кандидатстване за Великобритания (предимно Шотландия - там примерно няма такси са студенти от ЕС) и напълно осъзнавам, че няма да ми е лесно. Готова съм да поема риска, защото съм напълно сигурна, че конкретно за моята специалност (молекулярна биология) там ще получа по-добро образование от това в български университет.
О, да, съжалявам, грешката е моя. Инженерните специалности също предлагат добра реализация и стабилна начална заплата. Но тях много зависи в кой точно университет ги завършвате.
абе имам чувството, че всеки, който го е страх да напусне БГ/страх го е от заема, само се чуди как да плювне.
и тва кои са истинските специалности, дето заслужавали уважение, пък другите били пълнеж. айде стига сте разбирали толкова. като се пренапълни с прависти и икономисти и ИТ-специалисти ще видите как лесно ще се намира работа :Д само си го представете. фулл с ИТ кадри. ще стане като с филолозите, едно време всички са се натискали да учат езици и сега могат да са само мизерни даскали.
така че.. айде стига.
и най-вече с демотивейшънълите "пък аз имам 3 приятели, дето..." - явно са страшно кадърни, щом и в МкДоналдс не ги искат.
аман.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Въобще не става дума за уважение. Щото и аз уважавам хората, които са положили труд и са прекарали часове свирейки, за да могат да завършат музика, например, и са се превърнали в почти гениални музиканти. Примерно, защото не всички завършили музика стават такива. Но тези, които стават, според мен заслужават огромно уважение заради това, че са успели да превърнат хобито си в професия, а и заради факта, че притежават определено количество вроден талант, който са доразвили. Както и заради трудолюбивостта и отдадеността им.
Въпросът е, че няма кой да ги наеме и да оцени дипломата им, давайки им заслужената ЗАПЛАТА. С уважение не можеш да нахраниш семейство.
Що се отнася до ИТ специалистите, сигурно някой ден ще се напълни и с такива, както в момента е пълно с маркетинг и мениджмънт кадри. Но е факт, че в момента има глад за такива специалисти, търсени са. За след време няма какво да говорим.
(прозява се)
//мениджмънт се прави на едно по-специализирано ниво. в дадена нишичка. но какво ли се обаждам и аз с хобито си и потенциалното неядивно уважение. "плява",(
Тва, че в чужбина е по-добро образованието, не значи, че сте за там. Вие и на темпото в по-елитните БГ ВУЗове няма да издържите, пък се целите още по-високо. Не се изключвайте от картинката и си преценете възможностите, половината от вас няма да излезнат кадърни кадри. В България има възможности за реализация, но некомпетентните висшисти създават усещането, че дипломата не ти осигурява работа. Което е така, без умения никой няма да ви вземе. И наистина си обмисляйте специалностите. Не е задължително да си променяте сферата на развитие, просто да избягвате от новоизлюпени дисциплини, които са мелези между 6 специалности и обединяват най-ненужните им аспекти.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Яяя, я продължи, че ми стана интересноИскаш да кажеш, че мениджмънт е по-подходящо да се изкара за магистратура ли?
ThroughStrugglе, тия 90% ми ги каза професор от University of Applied Science в Diemen, Холандия, с когото разговарях лично надълго и наширокоНе е като да е измислена статистика.