- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Мъже, уважавайте жените си! Отношения мъж-жена.
относно християнството......
Според вас какво трябва да бъде отношението между мъжа и жената в едно семейство и кой е "шефа"?
Също ще е интересно ако има хора от други религии и те да ни споделят с 1-2 изречения какво отношение между мъжа и жената проповядва тяхната религия. Мерси.
Последно редактирано от evropeiski : 12-18-2011 на 21:29
^ дааа и това е вярно, но пък мъжете са по-силни физически и са по-склони към насилие по принцип. Жените относно физическото насилие са по-мили, но пък психическиии - майко мила, трепач са, знаят точно къде ни боли.........поне при мене е така.
Последно редактирано от evropeiski : 12-18-2011 на 21:40
А иначе има мъже които им доставя удоволствие да насилват безпричинно жените си, както и жени които им доставя удоволствие да правят мръсно и да ядосват за всичко мъжете си. Такива никой не може да ги оправи, единствено живота може да им поднесе удар който да ги промени.
именно верческите/духовните беззаконици докараха всички сексуални и брачни проблечи на света, така щото хората или да ги удари на брачни конфликти, или на сексуални развращения или на обратна сексуалност.....
И тук на Дунав и на Волга, край Вардар и при Кавказ, с кръвта си българска сме горди, светлик тъй древен грее в нас!
В една връзка винаги има водещ и воден. (обикновено по-влюбения е водения)Не само мойте наблюдения го показват, винаги единя има малко по-голямо надмощие над другия. Както това, че когато единя обича повече - другият - не толкова, и обратно.
За съжаление вече матриархата е отживелица и в момента надмощие в семейните дела заема мъжът. Той е този, под чието крило жената трябва да се скрие, той е този, който трябва да печели повече пари, в противен случай - някак смешно. (Това естествено не значи жената да не работи и да си клати краката).Такива са мойте виждания за семейство и семеен уют.
Защо е за съжаление факта, че матриархата е преминал в патриархат? Аз не смятам, че жената трябва да е по-силната страна в една връзка, още по-малко пък той да се крие под крилото на жената. Откакто свят светува, мъжете са силната страна. Те са тези, които трябва да бранят рода/семейството. Те трябва да са силната опора, която помага на жената да се изправи и да продължи. Всички смятат, че мъжа трябва да изкарва повече пари, но то е по-скоро за престиж, отколкото по нужда. Е, са, ако жената взима 250лв, би било добре мъжа наистина да изкарва повече от нея, иначе жална им майка и на двамата. Но истинския мъж, няма да се чувства кофти, че ако той взима 800лв, то жена му взима 900. В крайна сметка, ако те са семейство, то бюджета им е общ и всички пари отиват на едно и също място. Брака и съвместното съжителство не са състезание-кой е по-силен, по-добре платен, по-лидер от другия. За това казах, че мъжа и жената трябва да си бъдат опора един на друг, да се обичат, уважават и да си помагат. Тогава настъпва и равновесието във връзката.
И тук на Дунав и на Волга, край Вардар и при Кавказ, с кръвта си българска сме горди, светлик тъй древен грее в нас!
Не може ли да се съгласим че всичко е индивидуално? Има семейства при които едно положение върши работа, при други второ, при трети трето. Зависи си от хората просто.
Стига с този абсолютизъм.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
По принцип нещата трябва да са така:
Първото лице в семейството е мъжът. Той е глава на своята жена, той е домакинът на дома, от него трябва да се ръководи и държи семейството. Но това не означава, че мъжа трябва да се отнася към жена си като с робиня, да си прави, каквото си иска и да самоволничи, както му харесва без да се съобразява. Жената е равна на мъжа и по човешко достойнство.
Последно редактирано от evropeiski : 12-20-2011 на 11:49
^ Ох, благодарим че ни просветли. Какво ли щяхме да правим ако не беше ти, че да ни кажеш да не третираме жените като робини в 21-ви век? Сигурно щяхме да се държим като някои последователи на Абрахамския бог
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
това дето "мъжът е глава на жената" е важно най-вече в рамките на вярата, докато извън вярата това няма значение, защото е постановление за духовниците/вярващите, понеже и всичкото Св. Писание е съставено от постановления за вярата, не за извън вярата
"Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа; защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото). Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже. Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, като я е очистил с водно умиване чрез словото, за да я представи на Себе Си църква славна, без петно, или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде света и непорочна. Така са длъжни и мъжете да любят жените си, както своите тела. Който люби жена си, себе си люби. Защото никой никога не е намразил своето тяло, но го храни и се грижи за него, както и Христос за църквата; понеже сме части на Неговото тяло [от Неговата плът и от Неговите кости]. "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът". Тая тайна е голяма; но аз говоря това за Христа и за църквата. Но и вие, всеки до един, да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си." Ефесяни 5: 22-33
иначе все пак жените е добре да уважават мъжете, да не ги наричат обратни и да не ги третират като такива, така и мъжете е добре да уважават жените и да не ги злепоставят
Последно редактирано от npp : 12-20-2011 на 12:08
21 век - ахахаххахаха
значи домашното насилие да го зачеркнем.
да, причиняването на зло/вреда/страдание на друг човек/одушевено винаги е лошо
Последно редактирано от npp : 12-20-2011 на 12:41
Не мисля, че някой изобщо е намеквал тук за домашно насилие. И не виждам защо европейски се смее така "истерично" на коментара на Гандалф. Ясно е, че никой мъж не трябва да се държи с жена си като с робиня, нито да я унижава, или тормози-психически, или физически.
^ така е, не трябва да се отнася като с робиня (21 век) - а в действителност така ли е. (излез от рамките на твоето семейство)
направи ми салата ма
изпери ми чорапите ма
цели жена си с дистанционото, само защото му пречи да гледа ТВ
да изброявам ли още
Ами аз не общувам с такива хора (което не значи, че изключвам съществуването им). Но и моето семейство, и приятелите ми и познатите ми са нормални, възпитани хора, обичащи половинките си и не се държат по този начин с тях.
ж: обичай ме
м: ще те натискам
ж: целуни ме
м: ще те блъскам
ж: хайде да правиме секс
м: ще те (из-)насилвам
ж: защо винаги си склонен към насилие когато се опитвам да те обичам?!
м: по дяволите, знаех си че нещо не е наред!
да, такива ситуции са жалки, и за съжаление именно светът на верческото/духовното беззаконие причини всички проблеми и беди на човечеството, но хората дори не знаеха от къде в същност им е дошло, мислеха си че е на психическа основа и др., но не знаеха че същностният причинител е именно светът на верческото/духовното беззаконие.....