- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Тема за Дискусии и Разногласия
Само да кажа нещо за комунизма (без да съм комунист):
Мисля, че в основата на комунизма не е това бедните и некадърните да живеят на гърба на богатите и можещите.
Мисля, че комунизма има по-възвишена цел.
Тази цел накратко се състои в това да бъдат гарантирани и задоволени базовите за оцеляване потребности на човека (като храна, подслон, ток) без да се тревожи за тях.
А след като базовите потребности на човек бъдат задоволени, тогава човекът ще започне от самосебе си да мисли за по-възвишени неща и цели (като морал, любов, духовни усъвършенстване и други подобни). Хората ще започнат да се занимават с това, което наистина обичат и им харесва, а не с това, което са принудени да правят насила и от страх поради неосигурените си и негарантирани базови потребности. И така обществото ще започне да функционира на по-високо интелектуално ниво.
Да, ще трябва да се ходи на работа, но вече, когато ходиш на работа няма да ходиш от страх да не бъдеш уволнен, някакво злобно шефче да те навиква, и да не останеш без базовите за оцеляване потребности, а ще ходиш вече поради по-възвишени цели.
Тоест комунизмът се стреми към устройван на някакво подобие на рай на земята.
Така че мисля, че това е идеята на комунизма – създаване на общество израснало над животинските си инстинкти за оцеляване и свързаното с това увълчено съществуване.
Общество подобно, като Стар Трек.
ПП: Дори мисля, че елита живее точно в токова общество, а на нас ни се прожектира съвсем друг филм на съществуване и живуркане.
Последно редактирано от defender : 05-05-2020 на 16:18