Първоначално написано от
BlacklaslalNigga
Нека да кажем, че това е странично мнение от поредицата.
Защото няма как да не спомена, за късата памет, с която почти всички разполагат, дори наблюдавана при заети, успешни, и много умни хора.
Което е интересно при условие, че има събития и трендове, които се преповтаряха всяка година, като рециклирана хартия, всеки път с различна миризма и консистенция, но все хартия.
Спомням си още през далечната 2010та и най-вече 2009та, когато също върлуваше вирус, от рода на корона вирусите.
WHO ги наричат инфлуенца вируси, това бе H1N1, за тези които не си спомнят за него, тогава от май до октомври месец от 29 заразени страни прерастват до 220 заразени.
WhO беше обявила пандемия, обаче си спомням нямаше мерки и нищо подобно. Е, явно полит. бюрата са били заети да се справят със световната криза, която беше настъпила в него период. Този вирус бе наречен свински грип, надявам се че сега си спомняте.
От тогава, започнах да обръщам внимание на подобни грипове. И понеже, явно България е няква площадка за сезонни грипове, си спомням, че от 2011-2012 до 2017 всяка зима по новините, особено по БтВ, съобщаваха, че все някакъв опасен грип върлува. Дали такъв какъвто застрашава само живнотни или хора, или двете. Такава информация нямаше за другите страни, освен че в Румъния, от време на време Сърбия по някаква причини все сме компакт с нея(Румъния).
И така дойде време за 2018 години, си викам брей тъз година с какво ще изненадат. О, реална опасност(близък приятел се беше разболял, пневмония етц.) и наистина сериозен вирус се появи, които беше върлувал почти във всички страни по света, но не беше така заразен. Става дума, за Sars-Cov1, които е бил обявен за пандемичен още 2002-2003та година.
Имайте предвид, че от 2009та година, все от новините разбирам за вирусата. Та, понеже си стана 10 годишна традиция, вече е ноември 2019, наближава декември и се чудя таз година пък с какъв грип ли ще ни изненадат?
Бе, почва да минава декември, забравям за всичко това и сме средата на януари 2020 и се досещам, че не съм попадал на никакви новини и си спомянм, че си казах: "Ем явно са решили тая години да са пас" Е, точно две седмици по късно воаля' Sars-Cov-2.
Е, разликата каква е, че този път имаше световни мерки и изведнъж на всички им пукаше, нищо, че 2009та е било също толкова опасно, както 2002/3та. Мен искренно ме учуди всичко това, говоря за мерките, не че въобще изкочи някакъв нов вирус, все пак очаквах нещо да се появи, уви не съм с такава къса памет.
Много от вас, коментиращи за вируса СЕГА. Сте част от късопаметните, защото нямам спомен, някой от вас да е обелвал и думичка за пандемията, която беше преди 10 години. Още тогава WHO написа един доклад, за трудностите и проблемите при проявата на една нова пандемия на глобално ниво, много от тези проблеми се оказаха явни както сега се забвлязва.
Ето, че с дълготрайната памет няма проблем, щото нищо, че никой не е живял през 1918 година, но всеки знае за испанския грип и е чувал за него. Уви, за тези дори преди 17 години, никой не се сеща. Феномен, интересен за изследване. Май че имаше една поговорка, че това, което е пред очите (скорошната история) е по трудно забележимо отколкото това, което е далеч от тях (историята преди 30 год.).
Искам да завърша с това, че не си мислите, че аз съм минал по тънката лайсна и не съм част от жертвите на късата памет, напротив, затова реших да го коментирам.