Реших да перефразирам темата, просто защото звучи изключително изтъркано и е наистина често обсъждана тема, но да – става въпрос отчасти за смисъла на живота, но и как се отразява виждането ни за този смисъл върху ежедневието ни.
Действително от една страна, аз самата бих могла да се нарека нихилист. Като определение има логика и звучи рационално, НО способен ли е наистина човек да повярва, че съществуването му е безсмислено и да продължи да си живее напълно нормално. Естествено, визирам хората, които изобщо са се замисляли върху смисъла на живота си.

Лично на мен ми е трудно да живея просто така в настоящето. Не е толкова проблемът, какъв точно да е смисълът на живота ми – за момента имам просто цел, достатъчно трудна, а и най-вероятно невъзможна, за да продължавам да живея с някакъв стремеж и нетърпение за бъдещето. Не може да се нарече просто желание/обикновена цел, а по – скоро идея, един вид илюзия и все пак способна да придаде смисъл на реалното. Мисълта ми е, способен ли е човек да живее ‘пълноценно’, знаейки че животът му е лишен от истинско значение. Ако сме неспособни да познаваме нещо повече, тогава откъде изобщо се е появило чувството на липса? Щом физическия свят е всичко, което някога сме виждали и ще видим, тогава защо не ни е достатъчно и сякаш чувстваме, че се нуждаем да търсим по-дълбок смисъл.

Не говоря за бог, душа и разни такива. Ако трябва да съм честна, стигне ли се до темата за смисъла на живота, доста отговарят и неща от сорта на любов, щастие и тн. Не вярвам в нито едно от изброените (разбира се, съществува заблудата за щастие например), нямам и нужда да вярвам в такива неща. Но можем ли действително да заключим, че няма нещо повече, някакъв смисъл, който поне си заслужава да търсим. И не е ли живота на истинския нихилист, някак безнадежден? От друга страна познаваемия смисъл като например един вид задоволеност, щастие, не е ли прекалено насочен към материалното.
Не защитавам определена позиция, мнението ми още не се е сформирало – да кажем, че момента смисълът ми се изразява в това да търся такъв, но ми е интересно да видя какво мислите по въпроса.