- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Значение на същестуването ни?
Каква свободна воля, като според религията ти или правиш каквото бог казва или отиваш в ада. Тъй като не би било особено разумно да се обречеш на вечни мъки и тн, единственото, което ти остава е да следваш бог. Имаш ултиматум, не избор.а иначе...... да проявим свободната си воля и покайното ни връщане при Бога.
Това е при условие, че смисълът е нещо ясно определено, което или откриваме или не, за да можем в последствие да го приемем или отхвърлим. По принцип вярвам, че поначало няма смисъл, по-скоро хората са склонни да придават огромно значение на нещо и сами го превръщат в смисъл в живота си.Смисълът на всичко дори да го открием, можем винаги да се запитаме, дали има смисъл да има смисъл? Тоест, дали няма алтернатива? Не е сигурно дали ни е отредено да знаем (не говоря за нечие съзнателно решение да сме така устроени, например Бог) същината на всичко, за да можем да поставим алтернативата или да отхвърлим съществуването й.
Или това, което е вид заблуда с цел да почувстваш живота си по-значим. И същевременно по-лесно да преживяваш лошите му страни , тъй като имаш някаква крайна точка, нещо, върху което си се съсредоточил и всичко останало остава на заден план. Или другия вариант на нихилистите - това, което ти обясни, което вече не ми звучи чак толкова безнадеждно, но със сигурност е по-рационално.
Въпросът е зададен от субективна гледна точка, освен ако приемаш еволюцията като лична цел на живота си?Една дума: Еволюция
Точно тук е проблемът с недоказуемите неща, че се изискват вяра, а на мен ми е трудно да приема идея с необоснованата вяра, така че май просто трябва да стана нихилист напълно.А може би не можем да го направим,защото такава не съществува...няма как да разберем,нито да докажем едното или другото
Глобално не мога да си представя какъв би бил смисълът, по-скоро никакъв. Ясно е, че само това ни остава, просто ми се искаше да има нещо повече. Сетих се за един цитат, свързан с темата.Пък ако говорим глобално, като цяло какъв е смисъла на всичко, не знам, сигурно пак да си го изживеем, какво друго ни остава?
Soon you'll be ashes or bones. A mere name at most—and even that is just a sound, an echo. The things we want in life are empty, stale, trivial. - Marcus Aurelius