а иначе...... да проявим свободната си воля и покайното ни връщане при Бога.
Каква свободна воля, като според религията ти или правиш каквото бог казва или отиваш в ада. Тъй като не би било особено разумно да се обречеш на вечни мъки и тн, единственото, което ти остава е да следваш бог. Имаш ултиматум, не избор.

Смисълът на всичко дори да го открием, можем винаги да се запитаме, дали има смисъл да има смисъл? Тоест, дали няма алтернатива? Не е сигурно дали ни е отредено да знаем (не говоря за нечие съзнателно решение да сме така устроени, например Бог) същината на всичко, за да можем да поставим алтернативата или да отхвърлим съществуването й.
Това е при условие, че смисълът е нещо ясно определено, което или откриваме или не, за да можем в последствие да го приемем или отхвърлим. По принцип вярвам, че поначало няма смисъл, по-скоро хората са склонни да придават огромно значение на нещо и сами го превръщат в смисъл в живота си.
Или това, което е вид заблуда с цел да почувстваш живота си по-значим. И същевременно по-лесно да преживяваш лошите му страни , тъй като имаш някаква крайна точка, нещо, върху което си се съсредоточил и всичко останало остава на заден план. Или другия вариант на нихилистите - това, което ти обясни, което вече не ми звучи чак толкова безнадеждно, но със сигурност е по-рационално.

Една дума: Еволюция
Въпросът е зададен от субективна гледна точка, освен ако приемаш еволюцията като лична цел на живота си?

А може би не можем да го направим,защото такава не съществува...няма как да разберем,нито да докажем едното или другото
Точно тук е проблемът с недоказуемите неща, че се изискват вяра, а на мен ми е трудно да приема идея с необоснованата вяра, така че май просто трябва да стана нихилист напълно.

Пък ако говорим глобално, като цяло какъв е смисъла на всичко, не знам, сигурно пак да си го изживеем, какво друго ни остава?
Глобално не мога да си представя какъв би бил смисълът, по-скоро никакъв. Ясно е, че само това ни остава, просто ми се искаше да има нещо повече. Сетих се за един цитат, свързан с темата.

Soon you'll be ashes or bones. A mere name at most—and even that is just a sound, an echo. The things we want in life are empty, stale, trivial. - Marcus Aurelius