Такам... първият ми пост във форума ще е много положителен. Значи, от много отдавна се интересувах за бързото четене (още като ученичка). Много ми беше интересно и исках да се науча. Иначе, не че не четях бързо, но просто исках да постигна заветните 800-1000 думи в минута, за които бях чувала. Та в крайна сметка за бала ми някакви роднини ми подариха Курс по бързо четене. От него научих всичко! Разбрах, че упражненията, които ги има в интернет не са достатъчни. С курса аз се научих за около месец и половина. Не е важно само да си посочваш редовете (въпреки че е от голямо значение). Важни са неща като стойката, разстоянието на книгата от очите, концентрацията и т.н и т.н. А също и нещо, за което не съм виждала да се споменава, а именно зрителното поле. Това е просто казано колко символа виждаш отляво и отдясно, когато погледнеш в средата на даден ред. Обикновено харата виждат около 8 символа общо. В самия курс правихме упражнения за развиване на зрителното поле до 16-20 символа. Това ще рече, че докато четеш погледът ти може да минава само през средата на страницата (вертикално), но ти реално виждаш и си прочиташ цялата страница.
Уфф... много се отнесох. Но накратко: много е полезно и с това бързо четене се запомня много по-лесно прочетеното. След като завърших курса заминах за студентка в чужбина и като уча за сесии ми е много по-лесно.
Дано да съм помогнала